Kentsel dönüşümde plan notu mağdurlarına Büyükşehir’den müjde
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, 30 Ekim’de meydana gelen depremin ardından hız kazanan ve etki alanı genişletilen kentsel dönüşümde yeni imar planına göre plan notu mağduriyeti yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyledi. Gökçe, “Vatandaşlarımızın derdine derman olmak için Büyükşehir Belediye Meclisimiz ve komisyonlarımız uzun süredir çalışıyor. Ayın sonunda olmasını umut ettiğimiz olağanüstü mecliste bu konu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karara bağlandığında yapı ölçeğindeki kentsel dönüşüm süreçlerinin önü açılacak, yapı stokunun dirençli hale gelmesinde ve deprem riskinin azaltılmasında bir adım atılmış olacak” ifadelerini kullandı.
- Ege Postası
- 18.02.2021 - 18:24
EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde bir depremle sarsıldı. 117 vatandaşın hayatını kaybettiği depremde birçok bina da ağır, orta ve hafif hasar aldı.
Depremin hemen ardından kentsel dönüşüm İzmir’in gündemine oturdu. Var olan kentsel dönüşüm projeleri hız kazanırken riskli bina ve alanların da kentsel dönüşüme girmesi için çalışmalara başlandı.
Ancak, imar planı notu ve eski binaların yeni imar planına göre dönüştürülürken metrekare bazında yaşanan hak kayıpları vatandaş için büyük sorun oluşturmuştu.
TV35 ekranlarında yayınlanan Kentin Gündemi programında Avukat Murat Aydın’ın sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, konuyla ilgili müjdeyi açıkladı.
25 Şubat tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan olağanüstü mecliste plan notu konusunun gündeme getirileceğini ifade eden Gökçe, “Deprem ve Risk yönetimi Dairesi bundan sonraki periyotta yani yapı envanteri çıkarılması anlamında ve yapımında çalışmaları olacak. Yapıların dönüşmesine ilişkin kentsel dönüşüm ve İmar ve Şehircilik Dairemizin de çok yoğun çalışmalar var. Yakında meclisin gündemine yeni bir konu gelecek. Planlara plan notu eklenmesi konusunda bir madde gündeme getirilecek. Bu plan notu değişikliğiyle esasında çok sayıda vatandaşın beklediği bazı açılımlar sağlanacak ve yapı ölçeğindeki kentsle dönüşümün çönü de açılacak. Çünkü artık ‘Az hasarlı binamızı dönüştürmek istiyoruz ama yeni imar yönetmeliğine göre dönüştürdüğümüzde metrekarelerimiz kaybolacak. Müteahhite de müteahhit payı verdiğimizde biz bunu nasıl dönüştüreceğiz’ diye hayıflanan vatandaşlarımızın derdine derman olmak için Büyükşehir Belediye Meclisimiz ve komisyonlarımız uzun süredir çalışıyor. Bu başkanımızın önergesiydi. Bu önerge artık olgunlaştı. Bürokrasimiz de bu anlamda seferber oldu. İnşallah ayın sonunda olmasını umut ettiğimiz olağanüstü mecliste bu konu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karara bağlandığında yapı ölçeğindeki kentsel dönüşüm süreçlerinin önü açılacak, yapı stokunun dirençli hale gelmesinde ve deprem riskinin azaltılmasında bir adım atılmış olacak” dedi.
Yorum Yazın