Dolar 35,6896
%0.16
Euro 37,3171
%0.27
Altın 3.180,670
%0.81
Bist-100 10.113,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin gençleri kesinlikle demokrasi krizini aşacak

Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin gençleri kesinlikle demokrasi krizini aşacak

Çankaya Uluslararası Dostluk ve Barış Ödülleri Töreni’nde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Ben bu ülkenin gençlerine güveniyorum. Bu ülkenin gençleri kesinlikle demokrasi krizini aşacaklar ve bu ülkeye gerçekten demokrasiyi getirecekler” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.01.2022 - 23:53

Çankaya Uluslararası Dostluk ve Barış Ödülleri Töreni'ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sosyalist Enternasyonel Başkanı Yorgo Papandreu, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin ve sanatçı Zülfü Livaneli katıldı. Törende Zülfü Livaneli ve Yorgo Papandreu'ya Çankaya Belediyesi tarafından Dostluk ve Barış Ödülleri verildi.

KILIÇDAROĞLU: BU ÜLKENİN GENÇLERİ DEMOKRASİ KRİZİNİ AŞACAK

Etkinlikte konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Sayın Hikmet Çetin konuşurken ‘Dünya bir demokrasi krizinin içinde' diye ifade etti. Türkiye bu krizin göbeğinde. Ama ben bu ülkenin gençlerine güveniyorum. Bu ülkenin gençleri kesinlikle demokrasi krizini aşacaklar ve bu ülkeye gerçekten demokrasiyi getirecekler” dedi.

“İKİ ÖNEMLİ İNSAN BU ÖDÜLÜ ALIYOR”

Zülfü Livaneli ve Yorgo Papandreu'ya verilen Dostluk ve Barış Ödülleri'ne değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

* Bir siyasetçi bir de sanatçı kimliği ağırlık basan iki önemli insan bu ödülü alıyor. Bir siyasetçiyle bir sanatçının yan yana barış ve dostluk ödülleri alması gerçekten de çok önemli. İkinizin de büyük sıkıntılar çektiğinizi gayet iyi biliyorum.

* Sizler yurt dışındayken, sizin kasetlerinizi biz gizli gizli dinlerdik. Çünkü onlar yasaktı. Biz o kasetleri büyük bir keyifle dinlerdik. Biz de sizin yurt dışında çektiğiniz özlemi aslında kendi ülkemizde çekerdik. Barış ve dostluk aslında çok önemli iki kavram. Barışı içşelleştirmek, dünyayı sevmek demek.

“GAZİMİZE SÖZ VERİYORUM”

Kılıçdaroğlu, “Burada az önce Atatürk'ün bir portresi vardı. Dönüp Sayın Akşener'e ‘Ben bu portreyi ilk kez görüyorum burada' dedim. Biraz kaygıyla ve biraz kuşkuyla bakan bir portreydi. Bugünün Türkiye'sine bakıyormuş gibi geldi bana. Ama ben gazimize söz veriyorum. Bu kuşkuyu kaldıracağız. Güzel bir Türkiye'yi Millet İttifakı olarak beraber inşa edeceğiz. Barış ve dostluk daim olsun. Barışı ve dostluğu her yerde savunacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

TAŞDELEN: BU ÖDÜL KURUCU FELSEFENİN VE ATATÜRK ÇİZGİSİNİN SİMGESİ

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise şöyle konuştu:

* Çankaya, Cumhuriyet'imizin kurulduğu ilçe. Çankaya, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk' ün var ettiği ilçe ve Cumhuriyet'in yönü çağdaş uygarlıktır. Bu temel barıştır.

* 1. Çankaya Uluslararası Barış ve Dostluk ödülleri işte bu kurucu felsefenin ve Atatürk çizgisinin bir simgesidir. Değerli jüri tarafından ilk ödülleri Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreou ve değerli sanatçı Zülfü Livaneli'ye verilmesini önemli buluyorum.

* Bütün hayatlarını demokrasi, insan hakları ve sosyal adalete adamış, mücadelelerini uluslararası seviyeye çıkararak küresel barışa da büyük katkılar sağlamışlardır.

* ‘Bir ulusun türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan daha güçlüdür'. Bu sözün en güçlü ispatı, her türlü yasağa rağmen milyonlar tarafından dinlenen Zülfü Livaneli'dir. Hepimiz biliyoruz ki zorluklar olsa da özgürlük nehrinin önünde kimse duramaz.

* Çağdaş ve demokratik dünyanın bir parçası olan ülkemizin, büyük insanlık ailesine verdiği desteğe bu ödülle katkı vermeyi hedefliyoruz. Çankaya Dostluk ve Barış Ödülleri bundan sonraki yıllarda da insanlık, barış ve demokrasiye hizmet etmeye devam edecektir.

LİVANELİ: BİZ BUNUN ROMANINI YAZACAĞIZ

Zülfü Livaneli törendeki konuşmasında Yunanistan ile birlikte üstünde çalıştığı roman projesini şöyle anlattı:

* Geçenlerde Yunanistan'dan tarih kurumu beni aradı ve dediler ki ‘Sizin bir Yunan yazarla ortak bir konu yazmanızı istiyoruz’. ‘Konusu nedir?’ dedim.

* 1922'de Türk ordusu Ayvalık'a girdiği zaman orada daha önce Türklerin hayatı tehlikedeydi, sonra Türk ordusu girince oradaki Yunanlıların hayatı tehlikeye girdi. Orada bir kızın hikayesi bu. Bir Rum kızı.

* Çok kötü bir durumdayken, hayatını kaybetmek üzereyken genç bir subay geliyor, alıyor, üstüne bir çarşaf giydiriyor. Sorarlarsa adını ‘Zeynep de' diyor.

* Götürüyor, bir evde, onu bir odada ağırlıyor. Anahtarı da veriyor, ‘Kilitle kapını’ diyor. 10 gün buna yemek getiriyor. Gidişini ayarlıyor. Sonra Midilli'ye yolluyor.

* Midilli'ye yollarken tanımadığı hayat kurtarıcısına bu kadın ‘Adınız ne?' diyor. ‘Adım doktor yüzbaşı Kemalettin' diyor. ‘Bana niye Zeynep dediniz ve niye kurtardınız?' diyor. ‘Ben Bursalıyım. Bütün ailem Yunan ordusu tarafından öldürüldü. En çok sevdiğim kız kardeşimin adı Zeynep, o da öldürüldü.' diyor.

* Bu kadın Midilli'ye gittiğinde bir daha hiç göremeyeceği Kemalettin'e mektuplar yazıyor. Şu anda onlar arşivde var ve yayımlandı. Bu kadının oğlu Yunanistan Dışişleri Bakanı oluyor. Biz bunun romanını yazacağız.

“BARIŞ YOLUNA DÖNMEMİZ GEREKİYOR”

“Barış için önce iç barış gerekiyor” vurgusunda bulunan Livaneli, “Kendi içinde kavgalı olan, kutuplaşmış, kendi içinde birbirini yok eden gruplar oldu mu o dışarıya da taşıyor. Dünya güvenliğini de tehdit ediyor. Biz çok zor bir bölgede yaşıyoruz. Kuruluş prensipleri, yurtta barış dünyada barış prensiplerinin aksine, kuruluş prensiplerini değiştirmeye girişip Suriye ve yakın komşularımızla büyük problemler yaratıldı. Bence buradan tekrar kurtulmamız ve barış yoluna dönmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Livaneli, konuşmasını “Ben bu ödülü İsmail Cem için alıyorum” diyerek tamamladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.