Kılıçdaroğlu esnafın sorunlarının çözümü için reçeteyi açıkladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir programı kapsamında ilk olarak durağı Mobilyacılar Odası Yönetimi ve Mobilyacı esnafı ile bir araya geldi. Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademisi’nin de gerçekleştirildiğini programda mobilyacı esnafıyla bir araya geldi. Özellikle pandemi döneminde esnafın ekonomik darboğaza itildiğini belirten Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için yeni bir bakanlığı işaret etti ve “Pek çok sorunla karşılaşıyorsunuz ama devlette muhatabınız yok. Bunun yolu Esnaf Bakanlığı’dır. Siyasi sorumlu olması lazım bu sorunların çözülmesi isteyecek. Bunu yapacağız. Bunu yaparsak esnafın sorunu kalmayacak, akıllı çözümlerle sorunlar çözülecek” dedi.
- Ege Postası
- 24.10.2021 - 13:04
EGEPOSTASI- Bir dizi programa katılmak için dün akşam saatlerinde İzmir’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu’nun bugünkü ilk durağı Mobilyacılar Odası Yönetimi ve Mobilyacı esnafı ile bir araya geldi. Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademisi’nin de gerçekleştirildiğini programda mobilyacı esnafıyla bir araya geldi.
Programa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları katıldı.
“BUNUN YOLU ESNAF BAKANLIĞI’DIR”
Esnaf ile yaptığı konuşmada, esnafın devlete vergi vermesine rağmen sorunlarının çözümü noktasında muhatap bulamadığını ve çözüm için en etkili çözümün Esnaf Bakanlığı kurmak olduğun belirten kılıçdaroğlu, “Türkiye’de esnafı orta direk olarak tanımlarız. Esnaf devlete yük olmaz, vergi verir. Her tarafta özel olarak korunan, anayasamızda da madde var esnafın korunmasının için özel düzenleme var. Size teşviki verecek olan siyasi iktidar gücünü anayasadan almaktadır. Pek çok sorunla karşılaşıyorsunuz ama devlette muhatabınız yok. Bunun yolu Esnaf Bakanlığı’dır. Şikayet ediyorsunuz ama ana yere gitmiyor. Siyasi sorumlu olması lazım bu sorunların çözülmesi isteyecek. Bunu yapacağız. Beraber yapacağız. Bunu yaparsak esnafın sorunu kalmayacak, akıllı çözümlerle sorunlar çözülecek. 3 harflilerle ilgili sorun var, şikayet ediyorsunuz ama bu bakanlık arasında dağılıyor. Çözülmesi gerektiğini biliyoruz. İsteriz ki bunu 600 milletvekili öğrensin, bilsin. Bunu çözmek için bir şey yapsın. Bizim varlık nedenimiz vatandaşın sorunlarını çözmektir” dedi.
“SİYASİ İKTİDAR ZANAATKARI İÇSELLEŞTİRMİŞ DEĞİL”
Mobilya akademisinin önemini marangozluk mesleği üzerinden örneklendiren Kılıçdaroğlu, “Marangozluk değerli bir meslek. Ben de çocukluğumda hayal ederdim bende olabilir miyim diye. Çocukluğumda sandık yapmasını öğrendik hayatımda uhde olarak kaldı. Çok güzel ve yaratıcılığı olan bir meslek. Bu alan ölmeyecek bir alan. Bir bina yapılıyor, kapısı, masası, koltuk varsa bunu marangoz yapacak. Bu meslek kendisini yenileyip büyümesi modern aletlere ihtiyaç var. Bunun için akademi ve yaratıcı insanlara ihtiyaç var. Bunları bu tür merkezler yapılabilir. Ahi Evran’ı çoğumuz unuttuk, niye unuttuk? Ahlaki kuralları öğretenlerin başında Ahi Evran gelir. Sanatçıyı, zanaatkarı onun bu topraklardaki değerini siyasi iktidar içselleştirmiş değil” diye konuştu.
“ESNAF AYAĞA KALKARSA TÜRKİYE AYAĞA KALKAR”
Pandemin en büyük yükünün esnafın omuzlarına bindirildiğini ve esnafların derin bir ekonomik darboğaza sürüklendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında bu sorunların çözüleceğini belirtti ve “Sayın başkan ‘Pandeminin getirdiği mali yükü eşit paylaşalım’ dedi. Esnaf ezildi, mahvoldu. Dolayısıyla en büyük haksızlığı yaşadığımız dönem bu dönem oldu esnaflar açsından. Bu sorun çözülecek, az kaldı sayın başkan. Sizi ister Halkbank ister herhangi banka olsun aldığınız krizlerin faizlerini ilk 1 haftada sileceğiz. Göreceksiniz faizleri yükseltecekler. Ana parayı makul taksitlerle alacağız, bunun böyle yapılması lazım. Esnaf ayağa kalkarsa Türkiye ayağa kalkar. Esnafa değer vermemiz, büyütmemiz lazım, gelir elde etmesi lazım. Çalışma alanı planlanması lazım. Herhangi bir yerde aynı caddede 5 tane berber dükkanı açamaz. Herkesin kazanacağı ortamı yaratmak planlama ile olur. Devlet planlama teşkilatı kapatıldı, geleceğimizi niye planlayamıyoruz. Belediye başkanları emrinizde. Bütün OSB’lerde belli mesleklerin yoğunlaştığı yerlerde okullar, teknoloji liseleri açacağız. MEB ile müşterek çalışacak. Ara eleman yetiştirmemiz lazım. Herkes üniversite mezunu, masa sandalye istiyor bu ülkenin başka yapacak işi yok mu eğitimin yeniden planlamaması ihtiyaç var. Türkiye’nin çözülemeyecek sorunları yoktur. Ben her şeyi biliyorum diyerek bir devlet bir kişiye devredilemez. Osmanlı padişah vardı ama sadrazam başbakan vardı, altında insanlar vardı. Dolayısıyla var olan sitemim sorunları var ama bu sorunları çözeceğiz. Umutsuzluğa kapılmayın, az kaldı bütün milleti nefes aldıracağız. Belediye başkanları sizin emrinizdedir. Bir sorun olduğu zaman ilk başvuracağınız belediye başkanları, milletvekilleri, il başkanlığıdır. Sizin sorunlarınız çözmek boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.
“BUNA İLGİSİZ KALMAMIZ DÜŞÜNÜLEMEZ”
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise; “Mutlu bir gün bizim için. Uzun süre konuyu görüştük ve sonuçta bir noktaya ulaştık. İZKA’nın 1 milyonluk hibe desteği ile bunu gerçekleştirdik. Karabağlar, İzmir’de mobilya sektörünü başkenti. Buna ilgisiz kalmamız düşünülemez. Göreve geldiğimiz günden beri sürekli sektörle istişare içindeyiz. Karabağlarda mobilya sektörünü sorunlarını onlarla birlikte çare arıyoruz. Bu tesiste çarelere, okul ve eğitim kurumu olarak destek verecek. Valilikte bundan sonraki eğitimlere katkı koyacak” dedi.
"ESNAF POZİTİF AYRIMCILIĞI HAK EDİYOR"
Pandemi döneminde hayata geçen uygulamaların demokrat ve eşitlilik olmamasını yakınan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “Esnaf teşkilatı olarak bütün dünyada ezberleri bozan pandemi ile karşılaştık. Ülkelerin çalışma şekilleri değişti ülkemizde olumsuz yönde etkilendi. Bir topluma sıkıntı gelebilir ama bu sıkıntı o ülkede yaşayan insanlara eşit dağıtılmalı. Bunu sıkıntısını çeken esnaf oldu. Uygulamalarda da bunun müsebbibi bizmişiz gibi lanse edildi. 5 yıldızı oteller açıldı, bizim lokantalar kapantı. THY 150 kişilik yolculuk yaptı ama bir masaya 4 kişi oturtamadık. Uygulamalar demokrat olmaması, eşit olmamasından dolayı sıkıntılar yaşadık. Esnaf teşkilatı pozitif ayrımcılığı çoktan hak etti. Önümüzdeki süreçte vergi kanunu çıktı ama mecliste bir kanunumuz var perakendeye düzenleyen kanun bizim belimizi büken kanunu meclisten geçmesi lazım. 3 harfli dediğimiz marketler küçük beldelerde yer aldı ve mahalle bakkalını mahvetti. Ne sattığı belli değil. Bırakın bizde terzide klima, berberde boya satacağız. Ya bırakın bizde her şeyi satalım ya da nelerin markette satılacağı dizayn edilsin. Bundan sonraki düzenlemelerde esnaf bakanlığı ve diğer konular işin desteğinizi ve katkınızı bekliyorum. Hammadde bulmakta zorlanıyoruz. Kimyasal madde bulamıyoruz, işlerde durağanlık var. Yaz bitti kış başladı sıkıntılı dönemler başladı. Esnaf teşkilatını ayakta tutarsak bu kentin ışığı sönmez” diye konuştu.
Yorum Yazın