Kimyonun tadı kaçtı
TÜRKİYE'nin en geleneksel lezzetlerinden kimyon üretimi 30-35 bin tonlardan önce 5-6 bin tonlara, şimdi de 3 bin 500 tona kadar düştü. Sektör temsilcileri, iç piyasada sıkıntı olmayacağını, ancak ihracata ürün verilmeyeceğini kaydetti.
- Ege Postası
- 14.10.2012 - 12:17
HİNDİSTAN'LA REKABET ZORLUĞU
"Bu üretim iç piyasaya yeter ama ihracat yapamıyoruz" diyen İblar, dünyadaki en büyük kimyon üreticisi ve ihracatçısı olan Hindistan'la rekabet edebilmenin zorluğuna işaret etti. Herşeye rağmen Hindistan'da üretilen kimyonun nefaset ve esans olarak Türkiye'de yetişen kimyonun yerini tutmayacağını vurgulayan İblar, "İklimin değişmesiyle genelde şubat ayında ekilen kimyon İç Anadolu'nun karlı olması nedeniyle Nisan'a kaydı. Bu gelişimi etkiliyor. Öte yandan dünya fiyatlarıyla baş edemeyen üretici de bu üründen uzaklaşıyor" dedi.
İHRACATÇI: ÜRÜN KALEMLERİ AZALIYOR
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu da Türkiye'de üretilen orman yan ürünleri ve baharata talebin devam ettiğini, ancak ihracat ürün kalemlerinin giderek azaldığını kaydetti. Toplam 30-35 bin tonluk üretimleri gören Türkiye'nin kimyon fiyatlarının dünyaya göre pahalı kaldığını, bu yüzden de üretimin düştüğünü anlatan Tarakçıoğlu, döviz kurlarının düşüklüğüne de işaret etti. Kimyonun yanı sıra rezene ve anason gibi ürünlerde de eksiklik olduğunu kaydeden Tarakçıoğlu, iklim koşullarının da etkisinin önemini vurguladı.
Yorum Yazın