Dolar 34,6406
%0.25
Euro 36,3822
%0.22
Altın 2.911,170
%-0.23
Bist-100 9.658,00
%-0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiraz’da erken yaşta evlendirilen kızlar için örnek çalışma

Kiraz’da erken yaşta evlendirilen kızlar için örnek çalışma

2018 yılı sona ererken kadına yönelik şiddet oranında gerileme olmadığı gibi sonu ölüm ve yaralama ile sona eren olaylardaki artış dikkat dikkat çekti. Yıl sona ererken 383 kadın cinayete kurban gittin. Kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve suiistimal ile kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi sayılarında da rakamlar iç açıcı olmadı. Valilikle Şiddeti Önleme Eylem Planı işbirliği

  • Ege Postası
  • 01.01.2019 - 12:46

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASİ -Bu olgulardan yola çıkarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi yönünde İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile temasa geçen İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) iki örnek projeye imza attı.

İLK PROJE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI

Projelerden ilki Türkiye’de ilk kez Antalya’da yaşama geçirilen Şiddeti Önleme Eylem Planı’nın ikinci ve daha kapsamlısının İzmir’de hayata geçirilmesi hakkında oldu. İkinci proje ise ulusal medyanın da sıkça gündemine gelen Kiraz’da kız çocuklarının geleneksel olarak çocuk yaşta evlendirilmesini engellemeye yönelik uluslararası destekli projesi oldu.

Kadına Karşı ve Aile İçi Şiddeti Önleme Eylem Planı projesi hakkında bilgi veren İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın talimatıyla konuyla ilgili bir genelge hazırlandığını ve  söz konusu genelgenin yeni yılda yaşama geçirileceğini açıkladı.

GENELGENİN BAŞARISININ SIKI TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, kadına yönelik şiddeti önleme eylem planı ile ilgili valilikçe hazırlanan genelgenin İzmir’de başarılı bir şekilde hayata geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirerek, “İlk toplantımız Ocak ayında olacak, ardından genelge imzalanacak. İzmir’de kadınlar işbirliği içinde güzel çalışmalar yapıyor. Kadınlar için çalışan stk’lar koordineli ve iletişim halinde. Genelgenin başarıyla uygulanacağından eminim.  İzmir genelgesi o kadar eksiksiz ve doğru olmalı ki diğer illere de örnek teşkil etmeli. Bu genelgenin her yıl revize edilerek, denetim raporlarının hazırlanıp sunulması çok önemli. Genelgenin uygulanmasının sıkı takipçisi ve denetçisi olacağız. Eleştirmek yerine çözümün bir parçası olmamız gerekiyor. Daha doğru uygulanabilmesi için hepimizin destek olması kesinlikle şart. Bu konuda yapacağımız denetim ve hazırlayacağımız raporlarla genelgenin kağıt üzerinde kalmasının önüne geçeceğiz. İzmir bu projeyle Türkiye’ye örnek olacak” diye konuştu.

İZMİR VALİSİ EROL AYYILDIZ YENİ YILDA GENELGEYİ İMZALAYACAK

 “Yıl içerisinde resmi rakamlara göre  383 kadın cinayete kurban gitti. Bu konuda artık ne yapabilirizi konuşmamız ve harekete geçmemiz gerekiyordu. Özellikle kadına şiddeti önleme konusunda İzmir Valiliği ile bir çalışma yapacağız. Şiddeti Önleme Eylem Planı hazırlayacağız. Kadına Karşı ve Aile İçi Şiddeti Önleme Eylem Planı. İlk kez Antalya’da imzalandı. Aylar önce Erol Ayyıldız ile görüşmüştük. Antalya’da imzalandı bu İzmir’de de olsun dedik. O da sağ olsun bizi dikkate aldı. 3 ay sonra il koordinasyon toplantısında böyle bir genelge taslağı hazırlandığını bize bildirdiler” diyen İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, genelgenin İzmir Barosu, İzmir Kadın Platformu, Kadın Haklarını Koruma Derneği, Emniyet Müdürlüğü, Şiddeti Önleme Merkezi (ŞÖNİM) gibi çok sayıda stk ayağı olduğunu söyledi.

ERASLAN PROJENİN AYRINTILARINI ANLATTI

Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Eylem Planı genelgesiyle şiddet mağduru kadınların ilk başvuru ayağı olan emniyet ve sağlık müdürlüğüne bağlı tüm birimlerde çalışan personelin eğitimden geçirileceğini aktaran İKKB Bakanı Tülin Kesiktaş Eraslan,  projeyle neler yapılacağı hakkında şu bilgileri verdi:

“Genelgeye göre kurum içi eğitimler verilecek. Emniyet, sağlık müdürlüğü mensupları bu eğitimlere alınacak. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun yasal dayanak olarak önümüzde. Bu çerçevede eğitim alanında, şiddetin ortaya çıkarılmasında, şiddeti önleyici tedbirlerin alınmasında, şiddet mağdurlarını destekleyici tedbirler alınmasında birçok çalışma yapılacak. Milli eğitim müdürlüğünde öğretmenlere, sosyal hizmet uzmanlarına, öğrencilere, velilere toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili eğitimler verilecek. Şiddet mağduru kadınların ilk başvurduğu noktalar kolluk güçleri ve hastaneler. Dolayısıyla kadın şiddete uğradığında başvurduğu hastaneden rapor aldığında ihbar edilmesi gerekiyor. Bu iki kurumun mensuplarına da eğitim verilecek.  

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile beraber Alo 183 hattının daha etkin kullanılmasının sağlanması ve bu konuda eğitimler verilmesi söz konusu olacak. Bunlar ihbarların gizli kalacağı ve kadının neler yapması gerektiğine dair eğitimler olacak. Kız çocuklarının erken evlendirilmesiyle ilgili belediyeler, meslek odaları, stk’larla işbirliği yapılıp sosyal projeler üretilecek ve desteklenecek. İşkur ile kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi sağlanacak. Meslek edindirme kursları verilecek, kamusal hayata katılımları desteklenecek. Bu konuda İşkur ile işbirliği yapılacak. Şiddet mağduru kadınların çocuklarının kontenjan dahilinde özel eğitim kurumları, özel kreşler ve gündüz bakım evlerinden yararlanması sağlanacak.

Kapasitesi yeterli olmayan sığınma evlerinin kapasitesinin arttırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi sağlanacak. Kamu kurumlarının sosyal tesisleri ve misafirhaneleri de şiddet gören mağdur kadınlara kapasite oranında açılacak. Yabancı uyruklu, mülteci kadınlar için de bir çalışma yapılacak. Ülkemizdeki kadınların sahip olduğu haklara onların da sahip olması sağlanacak.”

İKKB’NİN BİR DİĞER PROJESİ KİRAZLI KADINLAR İÇİN OLDU

İKKB’nin bir diğer projesi ise yine İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi geleneğinin hala yaşatıldığı Kiraz’da bu evliliklerin önüne geçilmesi için kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi hakkında oldu.

KIZ ÇOCUKLARI ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMESİN DİYE…

Kiraz’da kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi geleneğinin neden ve sonuçlarını masaya yatıran, sosyo-ekonomik nedenlere dair kapsamlı bir rapor hazırlayan İKKB yöneticileri, bu raporları büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile İzmir Valiliği’ne de sundu.

Kiraz’da kadınların ekonomik statüsünün güçlendirilmesi amacıyla istiridye mantarı üreticiliğinden kadın üretim kooperatiflerinin kurulmasına kadar bir dizi proje teker teker hayata geçirilmeye başlandı.

KİRAZ’A ÖZEL PROJEYE ULUSLARARASI FON BULUNDU

İKKB öncülüğünde önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan bir diğer proje ise, kadınların üreteceği ve satacağı bir unlu mamuller üretim ve satış merkezi yapımı ve açılması hakkında.

KADINLARIN ÜRETİP ÇALIŞACAĞI UNLU MAMULLER MERKEZİ AÇILACAK

Kadınların üreteceği ve çalışacağı merkez ile ilgili hazırladıkları bir projeye Weber isimli bir firma tarafından Almanya’dan 200 bin liralık bir fon da bulunduğunu anlatan İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, “Kiraz’da kadınların ekonomik gücü hiç yok. Üniversite mezunu kız yok. Bir işletme kuralım istedik. Bir proje hazırladık, bunu duyan Weber destek oldu. Almanya’dan bir fon için projeyi hazırladık, çizimleri yaptık, oraya sunduk. 200 bin liralık bir fonun bu projeye aktarılmasını sağladık. Unlu mamuleler iletmesi açılacak. Yeni yılda içinde kreşin ve satış merkezlerinin olduğu bir yapı hizmete açılacak” şeklinde bilgi verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.