Dolar 34,0489
%-0.11
Euro 37,9270
%0.07
Altın 2.816,520
%0.01
Bist-100 9.758,00
%1.89

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırıkkale’nin 'Çırak Okulu' kitaplaştırıldı

Kırıkkale’nin 'Çırak Okulu' kitaplaştırıldı

Kırıkkale’de bulunan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE)’na bağlı fabrikalara eleman yetiştirmek için 1953 yılında açılan ve Türkiye genelinde sınavların başlamasıyla birlikte kapatılan "Çırak Okulu", kitaba konu oldu. Kurulduğundan...

  • Ege Postası
  • 18.05.2013 - 12:25
Kırıkkale’de bulunan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE)’na bağlı fabrikalara eleman yetiştirmek için 1953 yılında açılan ve Türkiye genelinde sınavların başlamasıyla birlikte kapatılan "Çırak Okulu", kitaba konu oldu. Kurulduğundan kapanışına kadar fabrikalara binlerce işçi yetiştiren okul, Kırıkkale’de en fazla tanınanlar arasında yerini koruyor. Eğitimci Şevket Özsoy tarafından kitap haline getirilen okulun bilinmeyen yönleri de günyüzüne çıkarıldı. Çıraklık Okulu'ndan mezun olanların görüşleri bulunan kitapta okulun kuruluşu, giriş şartları, eğitim öğretimi, binası, ders programı, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri, yönetim ve eğitim kadrosu, öğrencilerin sosyal hakları, staj ve işe başlamaları, okulun kapanışı, öğrenci fotoğrafları, öğretmenlerin ve öğretmenlerin hatıraları yer alıyor.

Kendisinin de Çırak Okulu’ndan mezun olduğunu belirten eğitimci Özsoy, kendisinde derin izler bıraktığını söyledi: “Okulu kazananlar, bitirdikten sonra MKE fabrikalarında şartsız hemen işe başlıyordu. Bu da Kırıkkale için büyük bir avantajdı, çünkü işsizlik yok gibiydi.” İş çıkışında her gün Kırıkkale’de 18 bin insanın sokakları doldurduğunu anlatan Özsoy, “Çırak Okulu mezunlarına fabrikalarda şef, kısım müdürü ve müdür konumunda görev veriliyordu. Bu sayede fabrikalarda düzen ve büyüme daha hızlı gelişiyordu. Bazı arkadaşlarımız zamanla fabrikaları bırakarak avukat, doktor, mühendis ve öğretmenliğe geçiş yaptı. Bu da fabrikalara büyük zarar verdi.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.