Kırşehir’den gelen inek kuduz çıkınca 71 kişi aşı vuruldu
Kırşehir’in Kaman ilçesinden bir besici tarafından Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne getirilen ineğin kuduz çıkması üzerine, 71 kişi tedbir amaçlı kuduz aşısı vuruldu. Şubat ayında kuduz teşhisi üzerine karantina altına...
- Ege Postası
- 28.05.2013 - 09:41
Şubat ayında kuduz teşhisi üzerine karantina altına alınan Kırşehir’in Kaman ilçesi Ömerhacılı beldesinde, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne tedavi amacıyla S.Y. adlı besicinin getirdiği ineğe yapılan klinik muayene sonucu, kuduz hastalığı teşhisi konuldu.
Yasalar gereğince durum Kaman İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ihbar edildi. İhbar sonrası beldeye götürülen inek müşahede altına alındı. İneğin, müşahede süresi dolmadan öldüğü söylendi. Kesin teşhis amacıyla Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderilen, ölen ineğe ait materyal, laboratuvar ortamında incelendi. İnceleme sonunda kuduz hastalığı teşhisi konuldu. Teşhis üzerine Kırşehir’in Kaman ilçesi Ömerhacılı beldesi karantina süresi uzatıldı.
S.Y. adlı besici tarafından kliniklerine getirilen ineğin Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Serkal Gazyağcı ve Doç. Dr. Nuri Altuğ tarafından muayene edildiğini açıklayan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan, hasta sahibinden alınan bilgiler ve klinik bulguların değerlendirilmesiyle ineğe kuduz hastalığı klinik teşhisi konulduğunu söyledi.
Hayvanın muayenesini yapanların, hatta hayvanla bir şekilde temasta bulunanların, tedbir amacıyla aynı gün aşı olmaları için sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini ifade eden Dekan Arıkan, bunu duyan bazı öğrencilerin de tedbir amaçlı aşı yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirterek, “Sinirsel belirti gösteren pek çok hastalıkla karışabilecek kuduz hastalığı, fakültede klinik teşhisi kısa süre içerisinde tespit edildi. Gerekli önlemler hızlıca alındı. Bu da fakülte klinik hizmetlerinin bir başarısıdır.” dedi.
Dünyada 100’den fazla ülkede görülen bulaşıcı, viral, zoonoz bir hastalık olan kuduzun, aşı yapılmadığı takdirde öldürücü olduğunu belirten Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Veteriner Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Naim Deniz Ayaz ise hastalığın başta kurt, çakal, porsuk, köpek ve kedi olmak üzere et yiyen hayvanlarda görüldüğünü ve bu hayvanlar tarafından ısırılan inek gibi çiftlik hayvanlarına da bulaşabildiğini söyledi.
İnsana bulaşmanın, özellikle kuduzlu bir hayvan tarafından ısırılma veya tırmalanma sonucu meydana geldiğini söyleyen Ayaz, ancak bulaşmanın kuduzlu bir hayvanın salyasının derideki sıyrık veya yaraya teması sonucu da olabileceğini ifade etti.
Ayaz, kuduz hastalığına karşı aşılama prosedürünün Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre, ilk doz aşının kuduzlu bir hayvan tarafından ısırılma veya temasın olduğu gün olmak üzere takip eden 3., 7., 14. ve 28. günlerde toplam 5 doz olarak uygulanması gerektiğini kaydetti.
Yorum Yazın