Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kızıltepe TZO Başkanı Dinler: Fiyat çiftçinin maliyetini karşılamıyor

Kızıltepe TZO Başkanı Dinler: Fiyat çiftçinin maliyetini karşılamıyor

Bir milyon 200 bin dönüm ekilebilir arazisi ile hububat merkezi konumunda bulunan Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, hasat mevsimini değerlendirdi.     Hububat veriminin bu yıl geçtiğimiz yıllara...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 16:03
Bir milyon 200 bin dönüm ekilebilir arazisi ile hububat merkezi konumunda bulunan Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, hasat mevsimini değerlendirdi.

    Hububat veriminin bu yıl geçtiğimiz yıllara göre kötü olmadığını anlatan Dinler, ancak mayıs ayında yaşanan yağış ve rüzgardan dolayın ekinlerin zarar gördüğünü söyledi. Yağış ve rüzgarların etkisi ile ürünlerin yattığını ve birçoğunun bu nedenle içini doldurmadığını bildiren Dinler, birçok ürünün zayıf kaldığını bildirdi. Fiyat konusunda ise devlettin belirlediği fiyatın iyi olduğunu aktaran Dinler, ancak üretim maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek bu fiyatın çiftçiyi kurtarmadığını kaydetti. Dinler, mazot, gübre ve ilaç maliyetlerinin her gün biraz daha arttığını ve bunun çiftçiye yük getirdiğini söyledi. Çiftçilerin doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırmasını isteyen Dinler, her hasat mevsiminde yaşanan anız yangınlarına dikkat çekerek, anızların yakılmamasını istedi.

    Devlettin açıkladığı buğday fiyatı olan 720 liranın iyi olduğunu aktaran Dinler, ”Ancak üretim maliyetleri yüksek olduğu için çiftçimiz zarar ediyor. Şuan ekmeklik buğdayın piyasada değeri ton başına 630 liradan 650 liradır. Çiftçi bu ürünü ofise götürdüğü zaman 30-40 kuruş masrafı oluyor. Buda çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Devlet 3 senedir çıkardığı kanunla ürünlerini sigortalandıranlar afet durumunda zararları karşılanacaktır. Yapılan sigorta işlemlerinde ücretin yarısını devlet karşılıyor. Diğer yarısını da çiftçi karşılıyor. Çiftçilere tavsiyem ürünlerini sigortalasınlar. Çünkü afet durumunda zararları karşılanıyor." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.