Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaeli Büyükşehir, Namazgah Şehitliği’ne sahip çıktı

Kocaeli Büyükşehir, Namazgah Şehitliği’ne sahip çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bağçeşme’de bulunan Namazgah Şehitliği'nde zamanla tahrip olan mezar taşlarının kitabelerini yenileriyle değiştirerek tarihi korumaya devam ediyor. 2008 yılında yapılan restorasyonla Osmanlıca mezar taşlarının...

  • Ege Postası
  • 16.07.2013 - 10:49
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bağçeşme’de bulunan Namazgah Şehitliği'nde zamanla tahrip olan mezar taşlarının kitabelerini yenileriyle değiştirerek tarihi korumaya devam ediyor. 2008 yılında yapılan restorasyonla Osmanlıca mezar taşlarının kitabeleri günümüz Türkçesiyle pirinç levhalar üzerine yazılarak monte edilmişti. Namazgah Şehitliği'nde İzmit’in kurtuluşunda şehit düşen ve Osmanlı döneminde şehrin ileri gelenlerinin mezarlıkları bulunuyor.

OSMANLI DÖNEMİNDE 'NAMAZGÂH'

Namazgah, Osmanlı döneminde cami veya mescid bulunmayan şehir dışındaki alanlarda namaz kılmak için kullanılıyordu. İzmit’te bulunan Namazgah Şehitliği 1483 yılında Kocaeli Livası Emiri İbrahim Bey tarafından inşa edilmiş. 23-28 Haziran 1921’de İzmit’in kurtuluşu sırasında düşman kuvvetlerine direnmeleri sonucu şehit edilen 57 kahraman buraya defnedilmiş ve daha sonra Cumhuriyetin ilk yıllarında şehir merkezine bulunan şehit mezarlıkları da buraya taşınmış.

ÖNEMLİ İSİMLER YER ALIYOR

Namazgah Şehitliği'nde 28 yaşında İzmit’in ilk hava şehidi olan Pilot Remzi Bey'in mezarı mezarı da bulunuyor. Pilot Remzi Bey 1895 yılında İstanbul’da doğmuş ve subay okulundan mezun olmuş. 28 Şubat 1923’de görev uçuşu sırasında İzmit Körfezi'ne düşerek şehit olmuş. Namazgah da Pilot Remzi Bey'in yanı sıra İzmit Mutasarrıfı olan Sırrı Paşa gibi önemli birçok ismin de mezarı bulunuyor.

Namazgah Şehitliği Orhan Mahallesi, Bağçeşme Mevkii’nde bulunuyor. Şehitliğin Kıble tarafında mihrab, minber ve minaresi yer alıyor. Taç kısmındaki şua ve şua ortasındaki tuğra ilgi çekici bir süslemeye sahip. Mihrabda sülüs hatlı bir kitabe yer alıyor ve kitabe de "Vazae ehlil-mihrab İbrahim Bey, Emir-i Liva-yı Kocaeli fi sene 888" yazıyor. Yenilenen kitabelerde ilgi çekici yazılar da bulunuyor. Örneğin, "Ya Hayyu! Bir küçük bülbül idim uçdum yuvadan Ecel gelüp ayırdı anadan babadan İzmîd Tersane Me’mûru Patrona-i Humayûn Muhammed Pîr Paşa’nın Mahdûmu Ali Riza Bey’in rûhuna fatiha sene 1278 7 za (Miladi 05-06-1862)"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.