Kocaoğlu: Artık bardak taştı
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kapasitesi dolan Harmandalı Katı Atık Deponi alanında sabaha karşı meydana gelen kaymanın bardağı taşırdığını söyledi. Kocaoğlu, Ak Partili milletvekili, başkan, meclis üyeleri ile tüm ilgili kurum kuruluşlara bu konunun siyaseti olamayacağını belirterek Yamanlar dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf Tesisi ÇED'i için onay verilmesini için adım atma çağrısı yaptı. Harmandalı’daki kaymanın ardından isyan etti:
- Ege Postası
- 15.03.2016 - 15:30
Kocaoğlu, 1992 yılında Türkiye'nin ilk düzenle depolama alanı olarak faaliyetine başlayan Harmadalı'nın 24. Yılında halen açık olduğunu, önce dokuz, sonra 21, bugün de 30 ilçenin evsel atıklarının buraya depolandığını söyledi. Kocaoğlu, her ilçeye bir transfer istasyonu yapmaya çalıştıklarını, aksi durumda ilçe belediyelere Harmadalı'ya çöpleri taşınması nedeniyle maddi külfet çıktığını belirtti, eski çöp alanlarına döküm yapılırsa da bürokratların soruşturma geçirdiğine dikkat çekti.
2005'DEN BERİ YER ARIYORUZ
Katı Atık Bertaraf Tesisi yapmak üzere 2005 yılından itibaren yer aradıklarını, Kaynaklar Gökdere, Torbalı'da Taşkesik ve iki yerde çalışmalar yaptıklarını ancak netice alamadıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, en son kuzeyde Karşıyaka, Menemen ve Çiğli ilçelerimizi buluşma noktası bir yer bulduklarını dile getirdi Yamanlar dağı eteklerindeki yerle ilgili konuşan Kocaoğlu “Önce ön ÇED izni aldık. Ardından ÇED sürecini başlattık. 15 kuruluştan 14'nden ÇED için olumlu görüş aldık. Sadece Orman Bölge Müdürlüğü'nün görüşü henüz oluşmadı. Hükümet kurulduktan sonra ilk ziyaretimizi bu konuyla ilgili yaptık. Hem Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Hem de Körfez ÇED raporuyla ilgili İzmir milletvekili, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yılldırım ile görüştük. Sonra da sürekli bu konu üzerinde çalışıyoruz. En son da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım'la görüştük. Destek olacağını beyan etti" dedi.
DÖRT AYRI YER BAKIYORUZ
Kocaoğlu, Katı Atık Bertaraf Tesisi için 4 ayrı yer belirlemeye çalıştıklarını bunlardan birinin Yamanlar dağı eteklerinde ÇED süreci devam eden yer olduğunu söyledi. Güney'de ormanlık alanda ön ÇED süreci için ön tahsis istedikleri bir alan olduğunu (Menderes'de) belirten Kocaoğlu, “Orman Bölge Müdürlüğü'nden ön tahsis almadan ön ÇED sürecini başlatamıyoruz. Bir de Küçük Menderes ve Bakırçay Havzası'nda yerlerimiz var. Bergama Belediyesi'nin düzenli döküm alanını devraldık. Tire'deki deponi olanında çalışma yapıyoruz" dedi
İKTİDAR PARTİSİ VEKİLLERİ, BAŞKANLARI DESTEK OLMALI
Bugüne kadar çevre konusunda tamamlayamadıkları iki konudan birinin Katı Atık Bertaraf Tesisi olduğunu belirten Kocaoğlu “En son teknolojik yöntemlerle yapacağız. Ama bir türlü yer bulup hayata geçiremedik. Yer bulup hayata geçirdiğimizde vatandaş ve belediyelerimizin bundan sonra katı atık bertaraf alanlarına itiraz etmeyeceği konusunda örnek bir tesis yapacağımıza inancımız var. Niye yer bulanamad? Neden tıkanıyoru? Bu artık tahammül edilemez noktaya geldi. İktidar partisinin milletvekilleri, iktidar partisinin belediye başkanları, meclis üyeleri bu konuda adım atmaları, destek olmaları gerekiyor. Bu İzmir'in sorunu. İzmir Büyükşehir Belediyesi kararlılığı, samimiyeti ve kaynaklarıyla bertaraf konusunu çözmek istiyor" dedi.
İZMİRLİLERİN SABRI TAŞMAKTADIR
Kocaoğlu, Harmadalı'da meydana gelen son kaymadan sonra tüm kurum ve kuruluşları bu konuda destek olmaya çağırdı. Her konuda her yerde gerekçe üretilebileceğini, eksiklerin tamamlanması istenebileceğini, eksik görülen raporlar birkaç defa istenebileceğine dikkat çeken Kocaoğlu “Ama bu işin artık tahammülü yoktur. Bizim de İzmirlilerin de sabrı taşmaktadır. Evsel atıkların bertarafı geri kazanımı konusunda tüm yetkililerden destek bekliyorum" dedi.
ÇED DOSYAMIZIN NİTELİĞİNDE BAŞKA DOSYA GELMİŞ Mİ'
İkinci çözemedikleri çevre projesinin ise yüzülebilir körfez hedefiyle yola çıktıkları Büyük Körfez Projesi olduğunu belirten ve ÇED onayı beklediklerini dile getiren Kocaoğlu, “Hem Körfez'de hem katı atıkta Türkiye'de bir çok ÇED raporları alınıyor. ÇED süreçleri takip ediliyor. Acaba ÇED Genel Müdürlüğü'ne açaba izim hazırladığımız bu ÇED dosyası ve istenen evraklar gibi bu nitelikte bir dosya 2014'den bu tarafa gelmiş m? Bunu sorgulamak gerekir. İl Özel İdare mallarının ve araçların dağıtımında yapılan haksızlıkları bir yana bırakın; katı atık tesisinin aciliyeti ve önemi bunların hiç birisine benzemiyor. ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi katı atık berteraf tesisi yaparsa siyasi bir kazanım mı elde eder'’ anlamından başka karşı çıkılacak hiç bir konunun olduğuna inanmıyorum. Evsel katı atığı bertaraf etmenin siyasi kazancı ne olur, kime ne kazancı olur, engellemek kime ne kazandırı? Bu konularda ben gerçekten bir anlam bulup sonuca varamıyorum. İnançla çalışan bir belediyenin katı atık bertaraf tesisi yapmasının sürekli olarak engellenmesi, artık bardağı taşırmıştır. İhmalimiz yoktur. Haklılığımız kesindir. Yetkililerden sadece izin istenmektedir. Bu izne en kısa zamanda cevap verilmesi, kentimizin ve ülkemizin lehine olacaktır. Bunun altını çizmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde bulunan ve izne tabi olmayan projelerdeki başarılarımız herkesin malumudur. Ama izin alma süreçlerinde ne kadar oyalandığımız ve ne kadar sözüm ona eksik tamamladığımız da herkesin malumudur. Evsel atık konusu artık tahammül edilemez hale gelmiştir” dedi.
TESİSİN SİYASİ KİME KAZANCI OLUR
Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin engellenmesinin artık bardağı taşırdığını belirten Kocaoğlu “Evsel katı atığı bertaraf etmenin siyasi olarak kime ne kazancı olur', Yada engellemenin kime ne kazancı olu? Bu konularda gerçekten bir anlam bulup bir sonuca varamıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çiğli'de Türkiye'nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisin yaptı. 21 İlçeyi arıtmayla donattık. Çevre yatırımlarında elinden gelen her türlü işi yapmak üzere yola çıktı. Çevrenin önemini, gelecek kuşaklara bırakılacak en büyük servetin çevre, sağlıklı toprak, su olduğuna inanıyoruz. Bu inanç içinde çalışan belediyeni katı atık bertaraf tesisi kuracak yerinin bu kadar engellenmesi artık bardağı taşırmıştır. İhmalimiz yoktur. Haklılığımız kesindir. Yetkililerden sadece izin istenmektedir. Bu izin talebine en kısa zamanda yanıt verilmesi kentimizin ve ülkemizin lehine olacaktır" dedi.
4 MİLYON İZMİRLİ ADINA TALEP EDİYORUM
Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kenti sorumluluğunda olduğu alanlardaki projelerindeki başarısının herkes tarafından bilindiğini söyledi. Ancak izin alma süreçlerinde ne kadar oyalandıklarının da herkesin malumu olduğunu belirten Kocaoğlu “Evsel atık konusu tahammül edilmez noktaya gelmiştir. Tüm yetkilerin bu konuda adım atmalarını talep ediyorum. 4 milyon 200 bin İzmirli adına talep ediyorum" dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORLARI DİKKATE ALINSA 80 KEZ BERAAT EDERDİK
Kocaoğlu, Yamanlar'daki yerle ilgili açılan bir davada bilirkişinin zemindeki su nedeniyle olumsuz rapor vermesi konusunda da görüşlerini açıkladı. Kocaoğlu “Su konusunda uzman DSİ olumlu görüş verdi. Susuzlaştırma projesini uygun buldu. Eğer bilirkişi raporları nazarı dikkate alınsaydı İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 80 defa beraat ile sonuçlanmıştı. Bu arkadaşlar kendi görevlerini, işlerini yapıyorlar. Biz en az onlar kadar çevreyi düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanın yaşanabilir çevre, kenti kaldırma, adalet ve hukuktan ayrılmama konusunda daha ne yapması lazım ki bu tür konularda destek talep edebilsi? Eğer lütfeder ne yapmamız gerektiğini söylerlerse olacak bir şeyse kentimiz için yapmaya hazırız" dedi. (DHA)
Yorum Yazın