Dolar 34,1900
%0.03
Euro 38,1020
%0.02
Altın 2.907,010
%0.38
Bist-100 9.666,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu İzmir'in malları paylaşımında son kozunu oynadı

Kocaoğlu İzmir'in malları paylaşımında son kozunu oynadı

İl Özel İdaresi’nin büyük tartışmalara yol açan ve İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında paylaşım krizi yaratan taşınmazlarıyla ilgili olarak yerel yönetim cephesinden kritik bir hamle geldi. Hazineye devredilen kent merkezindeki birçok taşınmazla ilgili plan değişikliğine gitmeye hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, taşınmazlar üzerinde yasal tasarrufunu kullanarak, “Mal yoksa, plan da yok” diyerek, söz konusu gayrı menkuller için dava süreci öncesinde kısıtlamaya gidilmesini sağlayacak.

  • Ege Postası
  • 12.07.2014 - 09:41
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçimlerin ardından yürürlüğe  giren Bütünşehir Yassı sonrasında kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi’nin taşınmazları ile ilgili gerginlik gün geçtikçe artarken, paylaşım krizinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden flaş bir hamle geldi. Değeri trilyonlarca lirayı bulan ve sayısı 1400’ü aşan taşınmazla ilgili bir dizi tedbire giden Büyükşehir Belediyesi, tahsisi Maliye Hazinesi’ne bırakılan İzmir’in malları için mücadeleye yasal zeminde devam edeceğinin de sinyalini verdi.

“MAL YOKSA PLAN DA YOK”
Bütünşehir yasası kapsamında tüzel kişiliği sona eren İl Özel İdaresi’ne ait 1400’e yakın mal varlığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çok tartışılacak bir hamle geldi. Hazineye aktarılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sıfır çektiği trilyonlarca liralık taşınmaz için son kozunu oynayan idare, belediye tasarrufuna bırakılmayan kent merkezindeki önemli tesislerin kullanım hakkını kısıtlama kararı aldı.

BELEDİYEDEN İMAR MİSİLLEMESİ
İl Özel İdaresi’ne ait Sümerbank, yeni İl Özel İdaresi binası gibi öne çıkan ve kent merkezinde rant değeri oldukça yüksek alanlarda yer alan mülklerle ilgili plan değişikliğine gidecek olan Büyükşehir Belediyesi, kendi yetkisi dahilinde taşınmazlarda son söz hakkını kullanacak. Buna göre, 1/5000’lik imar planlarında kapatılan idareye ait kent merkezinde resmi tesis alanı olarak kayıtlı birçok taşınmazı belediye hizmet alanı haline getirecek olan Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde değişikliği meclis onayına sunacak.



SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK'
Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında konuyla ilgili imar planı değişikliği talebini meclis onayına sunacak olan idarenin ilgili değişikliği yürürlüğe girdikten itibaren kent merkezindeki mülkler sadece belirli amaçlar dahilinde kullanılabilecek. Söz konusu gayrı menkullerin kullanım şartlarını belediye hizmet binası, belediye şantiyesi, belediye araç garajı, depo ve atölye gibi kesin şartlarla çizecek olan Büyükşehir, planlama anlamında taşınmazların yetkisini de eline alacak. Sümerbank ve İl Özel İdaresi’nin yapımı yeni tamamlanan hizmet binası gibi alanların özelleştirme yolu ile satışının da önüne geçecek belediyenin bu hamlesi ile birlikte aynı zamanda binaların bulundukları bölgeler eğitim, sağlık ve ticari amaçlarla kullanılamayacak ve Valilik tarafından imzalanan tahsisler de boşta kalacak.

BÜYÜKŞEHİR’E YARGIDA İTİRAZ HAKKI TANIYACAK
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile yapılacak üst ölçekli plan değişikliği ile kullanım koşulları değiştirilebilecek kent merkezindeki bu taşınmazların olası satış ve devir işlemleri karşısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz hakkı doğacak ve bürokratik süreç nedeniyle gecikme yaşanacak. Ağaçlıyol’daki yer alan Karayolları Bölge Müdürlüğü arazilerinin satışı sürecinde olduğu gibi tüm işlemlerin geri alınmasını sağlayacak bu kararla birlikte, son sözü de taraflar değil yargı söyleyecek.

KOCAOĞLU “NE YAPACAĞIMI, YAPTIĞIM ZAMAN GÖRÜRSÜNÜZ” DEMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son günlerde başlıca gündem maddesi olan paylaşım krizine dair geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada somut bir tavır sinyali vererek, “Ben oturma eylemi, ya da çadır eylemi yapacağız demedim. Benim ne eylem yapacağımı yaptığım zaman görürsünüz” demiş ve Valilik tarafından verilen tartışmalı tahsis kararlarına da “Belediye önemsiz olduğu için sıfır çekti. Yargıda hakkımızı arayıp, hak ettiğimizi alacağız. Biz sıfır puan aldık. Kaderimiz böyle” yorumunu getirmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.