Kocaoğlu : "Yoğunluk artışıyla dönüşüm olmaz"
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün yoğunluk artışıyla çözülemeyeceğini, herkesin olduğu yerde bir kat fazla bina yapmasıyla kentlerin daha da kötü duruma geleceğini söyledi. Dönüşümün yavaş ilerlemesinin nedeninin "Bir metrekare, bir kat daha fazla olsun" anlayışı olduğunu belirten Kocaoğlu, "Belediye başkanı, milletvekili olsun birileri eğer yoğunluğu arttırak çözelim yaklaşımında olursa, bunun sonu yoktur. Çözüm üretilemez" dedi.
- Ege Postası
- 30.11.2014 - 11:47
6306 SAYILI KANUNLA BÖLGESEL DÖNÜŞÜM MÜMKÜN DEĞİL
Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Belediye Yasası'na göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nin ise 6306 sayılı Riskli Alanlarla ilgili Kanuna"a göre kentsel dönüşüm projeleri yürüttüğünü belirterek, ancak bu iki yasanın mutlaka birleştirilmesi gerektiğini söyledi. 6306 Sayılı yasayla bölesel değişimin mümkün olmadığını belirten Kocaoğlu, "Bu yasaya göre rezerv alana konut yapılacak. Oraya taşınılacak. Aktarmada uzlaşmazlık çıkacak. Sıkıntı olacak. Bence uzlaşıya açık, sistemli olarak belediye yasası ile 6306 sayılı yasanın bazı olumlu yanları alınarak yeni düzenleme yapılmalı. Uzundere'de biz kendi projemizi yürütüyoruz. Karabağlar'da ise daha büyük bir alanda Bakanlık çalışıyor. Aynı yerde rekabet yok. Bu kentin dönüşüme ihtiyacı var. Arazisi sınırlı olduğu için İzmir ilave konut ihtiyacını kentsel dönüşümle sağlamak zorunda. Bu arada kenti yeniden kuracak. Uzlaşma sıkıntımız var. Bazı kentlerde tek katlı olan gecekondular İzmir'de 3-4 katlı. Diğer kentlerkadar avantajlı değiiz. Yaptığımız her dönüşüm buranın değeriğin arttıracak. İzmiriller bundan istifade edecek. Burada maliyet ve müteahhitin karı çıktıktan sorna geri kalan rant mal sahiplerinin olacak" dedi.
BİRİLERİ YOĞUNLUK ARTIŞI DİYORSA!
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, parsellerin birleştirilerek çözüm bulmak isteyen belediyerin bu yöntemi her yerde yapamayacağını belirtti. Bu yöntemin çoğunluğu boş alanların, az bina, açık yolların bulunduğu alanlarda yapılabileceğini belirten Kocaoğlu, "Çözümler yerine, zemine, yoğunluğa göre değişik olabilir. Ancak, yoğunluk artışı telafuz edilmemelidir. Belediye başkanı, milletvekili olsun birileri eğer yoğunluğu arttırak çözelim yaklaşımında olursa, bunun sonu yoktur. Çözüm üretilemez. Binalar yıkılabilir ama otoparkı, yeşili ile 50 yıl sonrasının kentini yaratamıyorsanız kentsel dönüşüm yapmanın anlamı yok. Palyatif tedbirler uygulayıp, 30 yıl sonra 'Hadi bunarı de yıkalım' diyeceksek, o zaman ülkenin sınırlı kaynakları varken bu paraları harcamanın anlamı kalmaz" dedi.(Utku BOLULU-DHA)
Yorum Yazın