Kocaoğlu açıkladı: Teleferik ne zaman açılacak'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bitmek bilmeyen stat çıkmazıyla ilgili olarak Ankara’ya flaş bir çağrıda bulundu. “Bu kente yazık oluyor” diyerek Göztepe ve Karşıyaka’da yapılması planlanan iki ayrı tesisle ilgili bakanlığa sitemini yineleyen Kocaoğlu, “Stat yapmak iş m? İzmir’e 150-200 milyon liralık bir stadı çok görülüyorsa, verin işi biz yapalım…” sözleri ile başkente seslendi. Başkan Kocaoğlu ayrıca İzmirlilerin merakla beklediği Balçova Teleferik Tesisleri’nin açılış tarihine dair de önemli bir müjde verdi.
- Ege Postası
- 26.12.2014 - 09:23
"Kocaoğlu'ndan flaş tramvay ve çöp açıklaması"HABER İÇİN TIKLAYINIZ
“BİZE GELİP SORMADILAR”
“Stat işinde biz çıkmaza girmedik” diyerek yer sıkıntısının çözümü için her türlü adım atmaya hazır olduklarının altını çizdi ve şöyle konuştu: “Karşıyaka’da Yalı’ya ve Göztepe Gürsel Aksel’e stat yapılması trafik ve hayata yönünden mahsurlu olduğunu düşünüyoruz. Kent de böyle düşünüyor. Karşıyakalıların görüşü bu doğrultuda. Manipülasyon denen iş çok tehlikeli. Gençlik ve Spor Bakanlığı stat yapmaya karar veriyor. Bunu lütfedip, bu kentin trafiğinden her şeyinden sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi’ne görüşünü sorar, oturup masaya değerlendirir. Bize hiçbir şey sormadılar. İhaleden sonra haberimiz oldu. Bu tür yatırımlar, kentli ile görüşerek, kentli ile paylaşarak, taraflarla paylaşılarak yapılırsa doğrudur. Karar verilmiş yere neden stat yapılmaz. Yapılmayacaksa gerekçesi söylenir. Bu gerekçeyi söylemediler. Karşıyaka’da gösterdiğimiz yerde zeminden dolayı maliyet yüzde otuz artıyor. Bakan Bey ile görüşmemizde bunu konuştuk. Yüzde otuz daha pahalı olabilir, Yalı’da maliyet düşük mü diye sordum, hayır dediler. Bu gerekçe değil. Bu Örnekköy’de stat yapılmamasının gerekçesi değil. Başka bir gerekçe var. Bu ısrarda bizim bilmediğimiz anlamadığımız başka bir gerekçe var…”
“ÇOK GÖRÜYORSANIZ VERİN İŞİ BİZ YAPALIM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, alternatif yerleri de incelediklerini söyleyerek, “Stat işi giderek çıkmaza giriyor, biz stat yapılmasını istiyoruz. Örnekköy’ü belediye hizmet alanı olarak alalım, garaj ihtiyacımızı orada karşılayalım, diğer tarafta stat yapalım dedim. Çiğlililere soralım dedim. İtiraz gelmedi, tam tersine destek aldık. Şark kurnazlığı yapıyor dediler. Ben ne alıyorum, ne veriyoru? Ben kimim, siz kimsini? En az bakanlıklar kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi de devlet kurumudur. Devlet kurumuna, bu kente biz siz diye ayrım yapılır m? Oraya olmaz, gel buraya buyur… Stat yapmak iş m? İzmir’e 150-200 milyon liralık bir stadı çok görülüyorsa, verin işi biz yapalım…” dedi ve Ankara’ya seslendi.
“BU KENTE YAZIK OLUYOR…”
Stat eleştirileri nedeniyle Aydın Şengül’e yanıt vermeyi de ihmal etmeyen Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in milletvekili. İzmir’in hakkını hukukunu korumak zorunda. Şark kurnazı da, ona vermeyiz de… Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’yiz. Sana vermem diyen ki? Ayrı gayrı mı va? Belediye başkanı kendi partiden değil diye ayrı mı düşüyoru? Böyle bir politika olur m? İzmirliler bunu değerlendirecektir. Herkes konuşurken biz Bornova’da stadı yapıyoruz. Yarın Tire’ye de stat yapacağız, projeleri bitmek üzere. Bunlar yapılmayacak işler değil. Bu kente yazık… Bu kente yazık oluyor. Velev ki stat Yalı’ya yapılsın dendi, kente yarın çıkacak problemleri engellemek adına çalıştığımızı gören vatandaşlar şimdilik bir şeye karışmıyor. Görünen köy kılavuz ister m? Buyursun yapsınlar… Ben meydan okumuyorum. Ben buraya hizmet etmeye geldim, kimseye meydan okumaya gelmedim. Vatandaşlardan dava açanlar var. Önemli olan aklı ve bilimi kullanarak, katılımcı bir yönetim anlayışı ile sorunu çözmektir. Yanlış yapıyorsak da dönüyoruz, tıpkı tramvay gibi. Tek başımıza Türkiye’nin en büyük fuar alanını kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Engel çıkmasaydı stat işini de biz yapardık. Gelin ortak yapalım, parasını ben vereyim, stadı siz çalıştırın. Stat Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün işi. Yeter ki kente stat yapılsın” dedi.
“YER BEĞENDİREMİYORUZ”
Kentin bir diğer önemli sorunu haline gelen çöp konusuna hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Beğendiremiyoruz, ama öneri de alamıyoruz. Evsel atık konusundaki düşüncemiz, Bergama merkezli küçük bir tesis, Ödemiş civarında yakın ilçelerin çöpünü bertaraf edecek bir tesis. Bir de kentin merkez kuzeyinde Yamanlar’da çalıştığımız yer. Bir de güneyde kent merkezinde yakın bir yer arıyoruz. Bizce bilimsel olarak uygun olduğuna inandığımız yerde çalışma yapıyoruz. Biz çöp depolamayacağız. Biz çöpü bir girdi, bir hammadde, bir enerji kaynağı olarak kabul ediyoruz. Enerji üreteceğiz, geride zararlı hiçbir madde kalmayacak.
“BİR YERLERE MESAJ GÖNDERMEK İÇİN BELEDİYEYE SALDIRIYORLAR”
Yaklaşan genel seçimler nedeniyle projenin sekteye uğradığına vurgu yapan Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’e yüklenerek, “Eleştiri ile birlikte öneri getir çağrısında bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel seçimler var. Bu aylar tehlikeli aylar. Herkes bir yerlere mesaj göndermek istiyor, milletvekili listelerine yazılmak istiyor. Kullanacağı bir numaralı yer, bir numaralı eleştiri alanı da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı. Hele şu adaylar belli olsun, seçimler bir bitsin, Türkiye ilk kez dört yıl seçimsiz bir süreç geçirecek. Umuyorum ki, İzmir ve ülke için siyasetten uzak bu dönem kentin birçok probleminin çözülmesinde iyi bir iklim olacak. Nereye gitsek karşı çıkılıyor. O zaman buyurun… Siz yeri incelediniz m? Zemin etüdü yaptınız m? Bu arkadaş şehir plancılığı yaptı. Kenti en iyi tanıyan insanlardan. O zaman lütfedin, burada olmaz, burada olur deyin. Bu kentin katı atık tesisine ihtiyaç var, ben size burayı öneriyorum deyin. Gideyim oraya yapayım. Tabii ki yapacağız. Tüm çevre yatırımlarını yapmışız. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu da yapmaya muktedir. Hadi sen bilmiyorsun, Çevre Bakanlığı’na sor. Bizim iş gelmeden seçim geliyor. İki seçim arasında kalıyor.”
TELEFERİKLİ GÜNLER BAŞLIYOR
Teleferik ihalesinde yaşanan zorlu süreci özetleyerek tesisin açılış tarihi konusunda yorumda bulunan Aziz Kocaoğlu, “Bitirdiğimiz zaman kurtulacağız. İlkbahar’da piknik yapmaya gideceğiz. Vagonlar da geldi, montajı yapılıyor, önümüzdeki günlerde testler başlayacak. Balçova’da teleferikli günler başlayacak. Sabuncubeli’nde de bu problemler yaşandı. Hayatın içinde de bu darboğazlar var. Artık dışarından gelecek bir şey de kalmadı. Projenin sonuna geldik. Zor olsun, biz sıkıntı çekelim, elimizde olmayan sebeplerden ötürü geciktik. Büyükşehir Belediyesi yasalara uygun, mevzuata uygun bir şekilde işini yaptı, devam ediyor. Bunun dışındaki gecikmeler bizim elimizde olmayan şeyler. Herkes bu zorlukları yaşıyor. Kimse parasını hazırladığı, ihalesini yaptığı, yerini teslim ettiği işin gecikmesini ister m? İhale yasasındaki kuralları biliyorsunuz” dedi.
“ULAŞIM ZAMMI GEREKLİYDİ”
Toplu ulaşıma getirilen yüzde 12’lik zamma dair eleştirilere de yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetin sunduğu ücretsiz ulaşım imkanları ve görev zararlarının mecbur kıldığını belirterek, “Ulaşım zammı gerekliydi. Ulaşımdan 400 milyon civarında zarar ediyoruz. Ortalama maliyetimiz 1 lira 80 kuruş lira ile 2 lira arasında değişiyor. Bizim elimize geçen para biniş başına 95 kuruştur. Buyurun siz çıkın işin içinden. Mecburen yapıyoruz. Mümkün olduğu kadar zam yapmamaya çalışıyoruz. Bugün otobüsü kullanan vatandaşımızdan 400 milyon TL sübvanse ediyoruz, zarar ediyoruz. İhtiyacı olmayan vatandaşlarımızı nasıl sübvanse edeceği? Devlet bedava taşımayı da ona göre ayarlayacak. Her binen kişiden iki lira alsam zam yapmayacağım. Vatandaşın cebinden de 25 kuruş fazla çıkmayacak” dedi.
“BELEDİYEYİ YIKARIZ AMA…”
AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’ın “Konak’taki belediye binası yıkılsın, kent meydanı açılsın” önerisine de flaş bir yanıt veren Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elinde bir tane bina var. O da zaten bu kentin malı. Helal olsun... Konak’ta sadece bir belediye binası yok. Ben meclise getiririm, bunu yıkarım. Ama hepsi yıkılırsa. Bunların hepsi devlet kurumu, buyursunlar... Bunların hepsi yıkılsın. Biz de belediyeyi yıkarız. Ama önce belediye yıkılsın, sonra diğerleri, olmaz… Bu binaların hepsi sayılacak. Bu daha önce de gündeme geldi. Sadece bir kişi karşı çıktı. O zamanlar orada iş yeri bulunan bir benzinlik sahibi…” ifadelerini kullandı.
“ SIRF BELEDİYEYE VERMEYECEĞİM DİYE…”
Özel İdare mallarının paylaşımı konusunda İzmir Valisi Mustafa Toprak’a eleştirilerini yineleyen ve yaşanan krizin ardından başlayan yargı sürecinde mahkemenin doğru kararını vereceğinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Belediyelerin hakkı olan emlak vergileri payı ile restore edilen Özel İdare Hizmet Binası yerinin Kız İmam Hatip Lisesi yapılması doğru mudu? Orada oturan yok, her yer iş yeri. Sırf belediyeye vermeyeceğim diye, oraya Kız İmam Hatip Lisesi açmanın mantığı nedi? Ben kiradayım, yer sıkıntım var. Büyükşehir belediyesi oraya geçse, yer sıkıntısını çözse olmaz m? Arkadaşlarım sırt sırta oturuyor. Bu okul başka yere yapılsa şehircilik açısından daha doğru olmaz mı'” diye konuştu.
“İYİ ÖRNEK KÖTÜ ÖRNEKLERİ KOVACAK”
Kentsel dönüşümde belediye yasası ile 6306 sayılı kanunu kıyaslayarak sözlerini sürdüren Kocaoğlu, altı ayrı noktada sürdürülen çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi ve “Kentsel dönüşüm ağır gidiyor. Nede? Bu kentte gecekondular çok katlıdır ve bu dezavantajdır. Bize düşen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na düşen doğru görev, doğru örnekler, doğru planlamalar, doğru tasarımlar yaparak kenti dönüştürmektir. Esası bir tasarım ürünü olarak çıkacak. Uzundere’yi tasarladık, çok iyi noktadayız. Ege Mahallesi’ni tasarladık, son noktadayız. İyi örnek köktü örnekleri kovacaktır. Bu çark hızlı bir şekilde dönecek ve bu kent hızla dönüşecek. İyi örnekler birbirini kovalayacak. 6306 sayılı yasa ceberut ve mülkiyete müdahale eden maddelere dayanan bir kanun. Ve ilerlemiyor. Bu servet aktarımı. Planlanmış bölgelerde kent dönüşümü yapılmıyor. Kent dönüşümü çalışmasını Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bakanlık Karabağlar’da başladı, bir mesafe kat edemedi. Planlı alanda, Alsancak Kordon’da, Karşıyaka’da, Bornova’da, Güzelyalı’da riskli yapının yıkılıp yerine yenisinin yapılması başka bir şey. Kentin sağlıksız yapılmasının dönüştürülmesi başka bir şey. Bakanlığın henüz bu konuda bir örneği yok. Fikirtepe’de tam bir fiyasko yaşandı. Müteahitler de vatandaş da mağdur oldu. Biz uzlaşmadan yanayız. Biz hem hakem, hem de hakim olmak zorundayız. Hem mal sahiplerini ve hem de müteahitlerin hakkını korumak zorundayız” dedi.
“BAKANLIK İZMİR’DE DÖNÜŞÜM YAPAMADI”
Başkan Kocaoğlu kentsel dönüşüm konusunda karşılaştıkları aksaklıkları ise şu sözlerle tarif etti: “Bayraklı’da araya birileri giriyor, siyasiler araya giriyor. Ben daha fazla veririm diyerek vatandaşın kafasını karıştırıyor. Bizim derdimiz o birileri değil. herkes emin olsun ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm yapacak ise, hesaplar, değerlendirmeler, belediyeye hiçbir menfaat sağlamayacak şekilde, ne rant, ne kar çıktıysa, geri kalan rant tamamen vatandaşa kalacak. Yerinde dönüşüm olacaktır. Bu bizim değişmez ilkemiz. Biz rant beklemiyoruz. Bizim rantımız kenti dünya kenti yapmaktır. Vatandaşlın afete karşı can güvenliğini sağlamak ve sağlıklı bir kent yaratmaktır.”
KIYI TASARIM 2016’DA BİTECEK
40 kilometrelik sahil bandında devam eden yenileme çalışmalarında da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi’nde eksikler var, tamamlanıyor. Pasaport’ta başarılı olamadık. Onu telafi ediyoruz, düzeltiyoruz. Bu yıl tüm projeler elden geçirildi. Kordon’un bize devredilmesi, bizim elimizin rahatlaması, daha rahat çalışmamız gerekiyor. Sayıştay da bunu 2013 raporunda doğruladı. Elimizin biraz rahatlaması gerekiyor. İskelelerin iznini de çok geç aldık. Bir aksilik olmazsa 2016 yılında kıyı tasarımı bitecek” dedi.
Yorum Yazın