Kocaoğlu katı atık zirvesinde konuştu: "Körfezle barıştık"
İzmir’de düzenlenen Türk-Alman Katı Atık Günleri’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Körfezi foseptik çukuru olarak kullandığı yıllarda denize küsmüştü. Şimdi körfezin temizlenmesiyle birlikte yüzünü tekrar denize döndürmeye başladı” dedi. Kocaoğlu katı atık zirvesinde konuştu
- Ege Postası
- 28.05.2015 - 10:31
İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi, Stuttgart Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin işbirliğinde bu yıl 6.’sı düzenlenen Türk-Alman Katı Atık Günleri (TAKAG), yurtiçi ve yurtdışından bilim insanları, kamu/özel sektör kuruluşu temsilcileri ve genç araştırmacıları İzmir’de buluşturdu. İzmir MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’ndeki toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre yatırımlarında bilimi rehber olarak kullanan Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına forumun önemli katkıda bulunacağını söyledi. Yaptıkları çevre yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir bir deniz kenti.. Aynı zamanda uzun yıllar evsel atıklarını körfeze bırakmış bir kent. Şu anda körfezde çok olumlu bir iyileşme var. 8-9 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi ile çalışma sürdürüyoruz. Körfez’in bilinirliğini araştırıyoruz ve bir proje yaptık. Sirkülasyon kanalı açmak için yaptığımız Büyük Körfez Projesi’ne ÇED onayı almak için 2 senedir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda uğraşıyoruz. Liman’ın derinleştirilmesini de kapsayan projede bize göre ve projeyi yapan firmaya göre hiçbir sıkıntı yok, her şey normal. Umuyorum ÇED raporu verilir, biz de yolumuza devam ederiz ve körfezi kurtarırız. Aynı şekilde katı atık bertaraf tesisi kurmak bulduğumuz yere de ÇED raporu bekliyoruz” dedi.
Yüzümüzü körfeze çevirdik
Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek kuşaklara aldığımızdan daha sağlıklı çevre ve doğa bırakmak için çalıştıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Türkiye’nin ve dünyanın önemli sulak havzalarından olan Kuş Cenneti Birliği Başkanlığı’nı da yapıyorum. Geçmişte orada 10 tane dalyan vardı, şimdi bir tane dalyan kaldı. Gediz’den gelen alüvyonla bölge sığlaşıyor. Dalyanı rehabilite edip, tekrar balık üretimi yapılabilir hale getirmek istiyoruz. İzmir Körfezi foseptik çukuru olarak kullandığı yıllarda denize küsmüştü. Şimdi körfezin temizlenmesiyle birlikte yüzünü tekrar denize döndürmeye başladı. Forum kapsamındaki yuvarlak masa toplantılarında körfez ve katık atık projelerimiz değerlendirilirse, bizim için çok yararlı olacağına inanıyorum” dedi.
Yorum Yazın