Dolar 34,5608
%0.05
Euro 36,3656
%1
Altın 2.912,270
%-3.1
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan ÇED isyanı!

Kocaoğlu'ndan ÇED isyanı!

İzmir’in iki önemli çevre yatırımı olan “Yamanlar Katı Atık Tesisi” ve “Körfez Temizliği” projelerinde gelinen noktayı değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oldukça sert açıklamalarda bulundu. “Verilen karar tamamen siyasidir” diyen Başkan Kocaoğlu, tesise karşı çıkan resmi kurumları bu kararından geri adım atmaya çağırırken, “Artık yeter” diyerek bitmek bilmeyen bürokrasi çilesi karşısında da adeta isyan etti. Kocaoğlu'ndan ÇED isyanı

  • Ege Postası
  • 01.04.2016 - 12:29
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu son günlerde bakanlık kanadı ve muhalefetten gelen çeşitli açıklamalar üzerine “İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri” başlığı adı altında bir basın toplantısı düzenledi. Kentin en önemli iki çevre yatırımı arasında sayılan Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Körfez Temizliği projeleri hakkındaki son gelişmeleri değerlendiren Kocaoğlu, detaylı bir sunum yaparak, “Eksik evrak” açıklamalarına belgelerle yanıt verdi.

"İZMİR EKONOMİK KALKINMA KURULU'NDAN ÇED İÇİN: ORTAK YOL ÇAĞRISI" HABER İÇİN TIKLAYINIZ!!!
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın, önceki gün İzmir’de katıldığı bir programda “Bakanlığımıza ÇED raporu sunulmadığından projeye ilişkin herhangi bir inceleme, değerlendirme komisyonu toplantısı yapılmamıştır” şeklindeki sözlerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çarpıcı yanıtlar geldi.
 


İZSU’DAN DETAYLI KÖRFEZ RAPRORU
Toplantıda ÇED süreci ile ilgili bilgilendirmeler yapan İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tülay Yılmaz,  İzmir Körfezi’nde gelinen nokta ve yapılacak çalışmaları anlattı. Büyük Körfez projesi ile atık su kirliliğine büyük ölçüde son verildiğini aktaran Yılmaz, “Yüzülebilir körfez” hedefine ulaşılabilmesi için son aşama olarak ÇED onayının kaldığını dile getirdi. Körfezde belediye tarafından yapılan yatırımları özetleyen Yılmaz, İZSU’nun 16 yıldır sürdürdüğü çalışmalar neticesinde iç körfezde önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Körfez Temizliği ve İzmir Limanı’nın revize edilmesi için İZSU ile TCDD arasında 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolü sonrasında 15 Mayıs 2013’te ÇED rapora onay istendiğini belirten Yılmaz, revize edilen dosyanın Ocak 2015’te yeniden toplam 17 kurumun dikkatine sunulduğunu söyledi. Süreç içerisinde resmi kurum görüşlerinin gecikmesi ve çeşitli bürokratik engeller nedeniyle 6 Aralık 2015’e kadar beklemek zorunda kaldıklarını açıklayan Yılmaz, ÇED doyasında hiçbir eksik olmadığını, 3 senedir projeye kesin onayın beklendiğini aktardı.

YAMANLAR ÇIKMAZI’NIN ARDINDAKİ GERÇEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ve Planlama Denetimi Şube Müdürü Sinem Saltekin ise, Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi projesiyle ilgili sunum gerçekleştirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün 10 Ocak 2014’te Atık tesisi projesi için olumu görüş verdiğini ve sakınca görmediğini resmi kurum yazısı eşliğinde dikkate sunan Saltekin, 15 ayrı kurumun yatırımla ilgili değerlendirmeler yaptığını belirtti. Saltekin, Yamanlar’da kurulması planlanan katı atık bertaraf projesi için 2005 yılından bu yana yer aradıklarına dikkat çekerek söz konusu çevre yatırımının kamu yararı niteliği taşıdığını hatırlattı. Süreçle ilgili olarak DSİ Bölge Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün daha sonradan eksiklerin giderilmesi için talepte bulunduğunu söyleyen Saltekin, istenen eksiklerin tamamlanarak her iki kuruma da iletildiğini ekledi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün iki sene önce onay verdiği alana daha sonradan olumsuz görüş sunduğunun altını çizen Saltekin, ÇED süreci için sadece İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün imzasını beklediklerini kaydetti. Diğer yandan, Orman Bölge Müdürlüğü’nün projeye alternatif yer bulunmasını istediği ve Aliağa, Menemen, Harmandalı, Urla gibi yerleşim alanlarında 5 ayrı adres gösterdiği de öğrenildi.
 


KOCAOĞLU: ARTIK TÜKENDİK!
Son günlerde bakanlık ve resmi kurumlarsan bombardıman niteliğinde açıklamalar geldiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yapılanlar açıklamalar bir şeylerin yapılmamasını, bir şeylerin engellenmesini akıllara getiriyor. Orman Bölge Müdürlüğü’nün bize önerdiği 5 ayrı alan şimdikinden kat ve kat problemli alanlar. Bize problemli alanlar önermektedirler. Buralarda çalışmaya başlarsak hiçbir sonuca varılamayacaktır. 2005 yılından bu yana yer arayışlarımızı sürdürüyoruz. Aramadığımız yer kalmadı. Dünya alem biliyor ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti diğer tüm kurumlardan daha iyi tanıyor, biliyor. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılmaması, izin verilmemesi ve İzmir’in önünde katı atığın bir problem olarak kalması, Harmandalı’nın artık kapasitesinin doldurması demek, ÇED raporu verilmez ise 5 sene daha bu onayın alınmayacağı anlamına gelmektedir. Günlük ortalama 4 bin ton çöpün nereye gideceği, ne olacağı sanırım hiç kimseyi ilgilendirmiyor. Bölge Müdürlüğü’nün bu beş yeri önermesi, olmayacak duaya amin diyerek önümüze atmasıdır. “Bu bizim işimiz değil, siz yeri bulup getireceksiniz, biz olup olmayacağına karar vereceğiz” diyorlardı. Onlar da, biz de tükendik” dedi.
 


ÖNCE ONAY VERDİLER, SONRA REDDETTİLER
Yamanlar’da katı atık tesisinin inşa edileceği 145 hektarlık alanda 15 kurumun ortak görüş sunduğunu hatırlatan ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise 10 Ocak 2014’te onay verdiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “26 ay sonra karar değişti. 5 gün önce bir açıklama yaptılar. Burayı uygun görmediler. Ne yapacağı? Aynı Orman Bölge Müdürlüğü iki sene önce mahsuru yok diyor, sonra farklı açıklama yapıyor. 2015 yılı zaten iki tane seçimle geçti. Ülkemiz için kayıp bir yıl oldu. Ankara’da muhatap bulmamız bile mümkün değildi. Hükümet kurulduktan sonra gittik, bakanlıklar ile çeşitli defalar görüştük. Sayın Ulaştırma Bakanı’ndan üçüncü kere destek talep ettim. Evrak yok, evrak eksik gibi konuları takdirinize sunuyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları konusunda ne yaptığı, nerelere geldiği ortada… İzmirli hemşerilerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Kendi yetkimiz dahilinde olan tüm yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ama iş Ankara’ya gelince süreçler uzuyor da uzuyor… Tramvay iznini kaç yılda aldığımız ben biliyorum. Kenti kalkındırmak üzere çalışıyoruz. Maddi olanaklarımız var, imkanlarımız var” dedi.
 
HANİ ELİMİZDEN TUTACAKTINIZ'
“Yüzülebilir Körfez” hedefinin dünyanın en önemli çevre yatırımlarından bir tanesi olduğunu aktaran Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bu projeye başladığımızda dünyada ses getirecek ve İzmir dünyaya açılacaktır. Katı atık tesisi zaten oyalanmış bir iştir. Projemiz onaylandığımıza kime ne fayda gelecek, kahraman mı olaca? Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kocaoğlu katı atık bertaraf tesisini yapamadı. Körfez projesini yapamadı. Bundan kime ne fayda gelece? Engeller ortada, roman gibi… İzmir ne olacak, İzmirli ne olaca? Yüzülebilir körfez hedefi ne olaca? Bu kentin kalkınması ne olaca? Katı atıkları ben nereye koyacağı? Gelsin elinden tutarız parka götürür gezdiririz der gibi söylüyorlardı.. Hani elimizden tutacaktınız, hani işleri takip edecektini? İktidar partisinin bir milletvekilinden bir ilçe il başkanından bu kent için olumlu, destek olalım diye bir laf duyan var m? İzmirlinin gönlünü ancak İzmirliyi severek, sayarak, İzmirlinin hassasiyetlerini bilerek, ona göre davranarak, çalışarak, üreterek İzmirliye layık olarak gönlünü fethedebilirisiniz. Başka kentlerde aba altından sopa göstererek oy alabilirsiniz. Kaç seçim geçti, bu kenti alamadınız, alamayacaksınız. Bu kent dayatmaya, şantaja, aba altından sopa göstermeye gelmiyor. Bunu anlayın artık… Para pul istemiyoruz. İzin istiyoruz… İzmirliye ne gareziniz var'1
 
İZMİR 14 SENEDİR ENGELLENİYOR
Çevre yatırımları haricinde İzmir’in diğer birçok önemli projesinin de engellemeyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Aziz Kocaoğlu, “14 senedir İzmir engelleniyor. Ama İzmir Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyor. Bu kentin dik duruşunun özünde kendine güven var. Kendi göbeğini kendi kesecek, kendi dinamikleri ile kalkınacak güç var. Yap işlet devret ile havaalanı yaptın, çevre yolu yaptın, bölünmüş yol yaptın… Başka ne yaptı? 14 senedir bu… Yapmamana rağmen, kentin kalkınması rakamlarla sabittir. Biz susuyoruz, konuşmuyoruz. Biz her konuşan kendini bilmeze cevap da vermiyoruz. İzmirlinin değerlendirmesine bırakıyoruz. Ama susuyorsak bilmediğimizden değil. Korktuğumuzdan değil. İzmirliye olan borcumuzdan, hizmet aşkımızdan dolayı susuyoruz. Yoksa kimseden korkacak bir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.


 
“VİCDANINIZ SIZLASIN…”
Kamu yararı bulunmayan birçok projede ÇED sürecinin yok sayıldığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bu iki ÇED dosyası gibi hazırlanmış, bu süreçlerden geçmiş başka dosya yok. Hangi ÇED dosyasının nasıl alındığını, hangi projelerde ÇED süreçlerinin nasıl yok sayıldığını, doğanın, ormanın nasıl katledildiğini hepimiz biliyoruz. Kamu yararı ile alakası olmayan konularda kamu yararı kararı alınıyor. Katı atık tesisi ve körfez temizliğinde kamu yararı sıfatı yok sayılıyor. Kamu yararı kavramı değişti mi memlekett? Sudan bahane bulan Orman Bölge Müdürlüğü’nün verdiği raporun olumluya çevrilmesini İzmirliler adına talep ediyorum. İlk yazınıza bakın, ikinci yazınıza bakın, yan yana koyun, hiç değilse yüreğiniz sızlasın, vicdanınız sızlasın. Bu hatadan dönün… Bu çelişkiden dönün… Bu kenti ve kentliyi cezalandırmayın…” 


35 AYDIR ONAY BEKLEYEN KÖRFEZ ÇED SÜRECİ 
* 15 Mayıs 2013’de İzmir Körfezi’nin yüzülebilir hale getirilmesi ve denizin temizlenmesi için istenen ÇED başvurusu halen Ankara’dan onay beklemeye devam ediyor.
TCDD ile İZSU arasında 08.08.2011 tarihinde “İzmir Körfezi ve İzmir Liman Rehabilitasyon Projesi” için protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile İzmir Körfezi’nin ekonomik ve ekolojik ömrünü artırmak için planlanan çalışmalar için ÇED süreçlerinin birleştirilmesi, gerekli izinlerin ortak alınması amaçlandı.
* Tüm kurul görüşleri olmasına rağmen 27 Haziran 2013 tarihinde 1.İDK Toplantısında süreç durduruldu, ilave kurum görüşleri istendi. Alt Yapı yatırımları Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Konak Belediye Başkanlığı, Çiğli Belediye Başkanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olmak üzere toplam 17 adet kurumdan görüşler toplandı.
* 17 adet kurumdan biri olan Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü kendisine bağlı 2 ve 3 nolu kurullarının toplantısını 1.5 sene sonra yapmasından dolayı 3 No’lu kurul 23.10.2014 tarihinde, 2 No’lu kurul 13.11.2014 tarihinde kurul kararları alınabildi.
 
 
ÇED RAPORU REVİZE EDİLDİ 
* Tüm kurum görüşlerine dayalı olarak revize edilmiş ÇED Raporu 26.01.2015 tarihinde ÇED Genel Müdürlüğü’ne sunuldu.
* 10.02.2015 ÇED Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile “Çamaltı Tuzlasının kullanımının uygun olmadığı, Gediz Sulak Alanı Planının Tescilinde tereddüt oluştuğu, Ragıppaşa Dalyan Kalıntıları Dip Taramasının Yapılacak Olması” nedeniyle ÇED Raporu uygun bulunmadı, bu eksikliklerin giderilerek yeniden ÇED Raporunun sunulması istendi.
* Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 27.06.2013 tarihindeki olumlu kurum görüşüne rağmen, ÇED Genel Müdürlüğü tam 28 ay sonra (30.10.2015’te) Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yeni bir kurum görüşü istemiştir.
* 06.03.2015 tarihinde yüklenici 10.02.2015 tarihli yazıda belirtilen eksikliklere açıklama getirerek ÇED Raporunun yeniden değerlendirilmesini ÇED Genel Müdürlüğü’nden talep etti.
* 16.03.2015 tarihli ÇED Genel Müdürlüğü’nün yazısında, 06.03.2015 tarihli yüklenicinin taleplerinin uygun görülmediği belirtilerek eksiklikler ve tereddütlere ilişkin kurum görüşlerini de içerecek şekilde yeniden ÇED Raporunun sunulmasını istendi.
* Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 08.05.2015 tarih 5422 ve 5444 sayılı yazılarında, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün görüşlerinin dikkate alınması istendi.
* 16.04.2015-02.11.2015 tarihli Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yazılarında eksiklikleri bildirmiş, en son 06.12.2015 tarihli yazısında ise söz konusu ada ile ilgili eksikliklerin imar planı teklifi aşamasında sunulmasının uygun olduğunu bildirdi.
* 30.10.2015 tarihli yazı ile ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne ÇED Raporu ile ilgili görüşünü sunmasını istedi.
* ÇED Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nden 23 ay sonra görüş istedi, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü de olumlu kurum görüşünü 8 ay sonra (06.12.2015 tarihinde)  ÇED Genel Müdürlüğüne gönderdi.
* 05.02.2016 tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü görüşünü bildirdi.
* 15.03.2016 tarihinde ÇED Genel Müdürlüğü, kurum görüşlerinin toplanarak yeniden ÇED Raporunun sunulmasını yükleniciden istedi.
* Sözlü talimatla istenen Oşinografi Raporu Üniversite tarafından hazırlanarak 29.03.2016 tarihinde yükleniciye iletildi.
* 01.04.2016 tarihinde yüklenici Oşinografi Raporu ile 15.03.2016 tarihinde istenen hususları içeren ve de 2. İDK Toplantısı tarihini talep edilen yazıyı sunacak.  
 
KATI ATIK BERTARAF TESİSİ ÇED SÜRECİ
* İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu tarafından 29.08.2014 tarihinde projeye ait yer seçiminin uygun olduğuna dair oy birliği ile karar verildi. Bu kararda 18 kurumun imzası bulunuyor.
* 17.09.2014 tarihinde projenin teknoloji seçiminin uygunluğunun tespitine yönelik hazırlanan Ön Fizibilite Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandı.
* Projeye esas ÇED Başvuru Dosyası 25.02.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın e-ced sistemine yüklenerek ÇED süreci başlatıldı.
* Bakanlık tarafından 15 kurumdan projeye esas görüş bildirilmesi istendi. 23.03.2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenlendi.
* Tüm kurumlardan projeye esas görüşlerin Bakanlığa iletilmesi süreci yaklaşık 3,5 ay sürdü.
* 03.07.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sisteme “ÇED Özel Formatını” yükledi.
* DSİ Genel Müdürlüğü'nün görüşleri doğrultusunda proje alanına ilişkin “Hidrojeolojik Etüt Raporu” hazırlanarak 28.08.2015 tarihinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü' nün onayına  sunuldu.
* Yaklaşık 1 aylık süre sonunda DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, “Susuzlaştırma Projesi”nin yaptırılmasını talep ettti.
* İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile protokol imzalanarak hazırlanan rapor 18.01.2016 tarihinde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü onayına sunuldu.
* DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, 11.02.2016 tarihinde tesisin yapılacağı yer ile ilgili “yer seçiminin uygun olduğuna dair “görüşünü bildirdi.
* “ÇED Raporu Özel Formatı” kapsamında yine ilgili kurumlarca  istenen “Flora-Fauna Raporu” için Ege Üniversitesi Fen Fakültesi ile protokol yapılarak yeni bir rapor daha hazırlandı.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ÇED Özel Formatı'nda talep edilen (03.07.2015 tarihinde) ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanması gereken “ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formu“ ile ilgili İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden Büyükşehir veya yüklenici firmaya herhangi bir bildirim olmadığı için, ilgili kuruma süreci hızlandırmak adına 18.02.2016 tarihinde tekrar talep yazısı yazıldı.
* İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne yapılan ziyaretlerde, projenin kamu yararı ve İzmir açısından n önemi vurgulanarak, insan sağlığı ve çevrenin korunması için her türlü tedbir ve uygulamaya azami derecede önem verileceği belirtildi.
* Söz konusu proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak onaylanan 1/100.000 lik Çevre Düzeni Planı'nda “Katı Atık Bertaraf ve Geri Kazanım Tesisi”olarak işaretlenmiş durumdadır. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen proje de zaten “Katı Atık Bertaraf ve Geri Kazanım Tesisi”.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 03.07.2015 tarihinde tarafımıza verilen “ÇED Özel Formatı” çerçevesinde başlayan 8 aylık süreç içerisinde ilgili kurumların talepleri doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce çalışmalar devam etmiştir. Sadece eksik olan tek bir kuruma ait (İzmir Orman Bölge Müdürlüğü) “ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formu”nun uygun görüşle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulması bekleniyor.
* İlgili kurumdan uygun cevap verilmesi halinde, ÇED Özel Formatı çerçevesinde revize edilen ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın online ÇED sistemine yüklenecektir.. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.