Kocaoğlu'ndan kırsalda kalkınma vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Köy Koop. İzmir Birliği’nin düzenlediği “Kırsal Kalkınmada Yerel Yönetimler ve Kooperatifler Elele Çalıştayı”nın açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kalkınma için üretici ile kader birliği yaptıklarını söyledi. Üreticiye birlik olma çağrısı yapan Kocaoğlu ayrıca, Yarımada stratejik planının tamamlandığını ve kırsalda kalkınma için Gediz Havzası, Bakırçay Havzası, Tahtalı ve Küçük Menderes Havzası’nda çalışmalara başladıklarını duyurdu. Başkan Kocaoğlu kırsalda kalkınmak için
- Ege Postası
- 04.04.2015 - 12:30
“TARIMA ÖZELLİKLE ÖNEM VERİYORUZ”
Kırsalda kalkınma anlamında belediyenin yaptığı önemli çalışmaları özetleyerek kooperatif ve birlik temsilcilerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladıkları projelere de değinerek, “Amaç kalkınmak, insanımızın yaşam standardımızı arttırmak, gelir seviyesini yükseltmek. Amaç lokmamızı büyütmek. Ova yollarını asfaltlama öyle Kordon’da otururken “Hadi bunu yapalım” diyerekten çıkmış bir fikir değil. Sizin sorunlarınızı birebir yaşayan, bilen bir kardeşinizim. Göreve geldikten sonra yeni çıkan yasa ile 10 ilçe bize bağlanınca kırsalda, ovada olmak zorunda kaldık ve tarımla ilgili düşünmeye başladık. Yerelde kalkınma olarak adlandırdığımız bir çalışma içerisine girdik. İzmir’in kalkınması için, sanayi, ticaret,hizmet sektörünün, turizmin, kültür sanatın kalkınması için de katkıda bulunuyoruz ama, İzmir’i bugünlere taşıyan asıl önemli alan olan tarımda kenti ve bölgeyi kalkındırmak için tarıma ve hayvancılığa özel önem veriyoruz” diye konuştu.
“DÜNYAYI YENİDEN KEŞFETMEYE GEREK YOK”
Sanayileşmeye öncelik verilmesi ile gelinen süreçte tarımın göz ardı edildiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Sanayileşelim ama tarımı da göz ardı etmeyelim. Tarım ne yazık ki, merkezi hükümetin göz ardı ettiği bir sektör haline geldi. Madem kooperatifler bvar, madem sosyal demokrat bir belediyeyiz, madem ihale yasası buna izin veriyor, biz de kooperatifleri destekleyelim. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok” dedi.
YARIMADA BİTTİ, SIRA GEDİZ, BAKIRÇAY, TAHTALI VE MENDERES’TE
Yarımada bölgesinde yürütülen çalışmaların ve organik tarımı destekleme çalışmalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Yarımada’nın stratejik planını belirledik. Yarımada’nın doğal güzellikleri, ekolojik zenginlikleri gibi neyi varsa, envanteri çıkartıldı. Bunları nasıl değerlendiririz diye bilimsel bir çalışma yaptık. 1309 civarında proje çıktı. On tanesini Yarımada’nın çiftçisini, üreticisini kalkındırmak, vatandaşlarımıza katkı sağlamak için uygulamaya koyacağız. Benzer çalışmayı Gediz Havzası ve Bakırçay Havzası’nda yürütüyoruz. Tahtalı ve Küçük Menderes Havzası’nda da aynı çalışmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.
MERKEZİ İDAREYE VERGİ SİTEMİ
Yürütülen çalışmaların kalıcı olması için çok boyutlu olması gerektiğinin altını çizen Aziz Kocaoğlu, “Bölgenin her noktasına dokunmak gerekir. Büyükşehir Belediyesi bunların hepsini yapmaya muktedirdir. Ne yaparsanız yapın, eğer pazarlayamıyorsanız, satamıyorsanız, o iş yapılamayacak demektir. O iş yok olmaya mahkum demektir. Dışa bağımlılıktan kurtulmamız açısından tarım çok önemlidir. Tarımla uğraşmak sıkıntılı, girdiler sürekli artıyor. Çok lüks bir otomobilin benzinine ödenen ÖTV ile çiftçinin dağ başındaki traktöre ödediği vergi aynı” diyerek çiftçi ve üreticinin sorunlarına dikkat çekti.
KOCAOĞLU’NDAN ÜRETİCİYE “BİRLİK OLUN” ÇAĞRISI
Üreticilere birlik olma çağrısında bulunan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kooperatifler bünyesinde birleşeceğiz. Pazarlık gücünün sağlanması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve pazarda söz sahibi olması için kooperatiflerle birlikte yürümek zorundayız. Avrupa’nın büyük bir bölümünde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini kooperatiflerle yürütüyorlar, başka bir çözüm bulamamışlar. O zaman biz de kooperatifleri destekleyeceğiz, birlikte büyüyeceğiz. 50 tane aynı işi yapan kooperatif olursa rekabet edemezsiniz. Alımda ve pazarlamada güç oluşturmak, marka olmak zorundasınız. Markalaşamadığımız müddetçe pazar payını arttırmamız söz konusu değil. Bizim İzmir’deki birlikle, destek olacağımız kooperatiflerle, ekonomik değerlendirme ve verimlilik ağı kurmak zorundayız.”
“GÜVEN VARSA KADER BİRLİĞİ YAPABİLİRSİNİZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentlerin doğal zenginlikleri ve çevre yatırımları ile yarıştığına da dikkat çekerek, “Bizim çok büyük bir organik tarım ağımız var. Dünya bir zamanlar ürettiği ile, finans sektöründe, turizmdeki başarısı ile gelirini arttırıyordu. Bu sefer kentler yarışıyor, çevre yatırımları ile, temiz suyu ile, temiz havası, toprağı ile yarışıyor. Bunlar öne çıktığınızda siz kalkınabiliyorsunuz. İzmir 4 milyonluk bir kent. Elimizin altında 4 milyonluk bir pazar var. O zaman önce pazarımızı döveceğiz, kendi pazarımıza egemen olacağız. zamanız sınırlı, dünyada herkes birbiri ile yarışıyor. Bugün yapmadığımız işler yarına kalırsa geri kalıyoruz. Koşturmamız gerekiyor. Koşturmamız için de, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Biz bir güven ortamı tesis ettik. Bu güven ortamını tesis ederseniz, belediye ile çiftçi, üretici arasında projeler yapabilir, birlikte yürüyebilir, kader birliği yapabilirsiniz” dedi.
ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI: KOOPERATİFLER TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI
Kooperatifçilik ve üretici birliklerin önemine değinen Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, “Kooperatiflerin tek çatı altında toplanması ve dikey örgütlenmenin sağlanması gerekiyor. Böylece önemli işler yapabilir ve belli bir ekonomik güce ulaşmış oluruz. Kooperatifler her türlü işi yapabilir, bunda bir sınır yok. Örgütlenme konusunda daha çok çalışmamız gerekiyor” diyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediyesi’ne katkılarından ötürü teşekkürlerini sundu.
“YENİ KÖY ENSTİTÜSÜ HAREKETİ OLACAKTIR”
Törende söz alan Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınmaya sağladığı desteğin Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi’ne şu sözlerle seslendi; “Umudumuz var derken boşuna söylemedik. Türkiye’de ilk kez bir belediye köy yollarını, arazi yollarını asfaltladı. Bu Türkiye’de bir ilktir. Türkiye’de okul sütü İzmir’de başladı. Hükümet bunu görünce tüm Türkiye’de okul sütü dağıtımına başladı. İzmir her şeyin öncüsü ve önderi oldu. İzmir’de Tarım ve hayvancılık gelişsin diyen bir büyükşehir belediye başkanı var. İzmirliler ve kooperatifçiler Sayın Kocaoğlu’na güvenmektedir. Kırsalda kalkınma anlamında belediyemizin tavrını hayranlık ve heyecanla takip ediyoruz. Yapılan bu yatırımlar yeni bir köy enstitüsü hareketi gibi olacaktır. Biz İzmir’iz yaparız diyoruz.”
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM TÜRKİYE’DE İLK OLDU
2004 yılında 5216 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte kırsalda kalkınma çalışmalarına start verdiklerine vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ertuğrul Tugay da çalıştayda yapılan sunum eşliğinde belediyenin kırsaldaki faaliyetlerini bölge bölge ve detaylı olarak kooperatiflere aktardı. Sözleşmeli üretim modelini Türkiye’de hayata geçiren ilk belediyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu da dile getiren Tugay, yerli üreticiye milyonlarca liralık katkı sağlandığını ve kırsalda yaşayan halkın ekonomisine büyük bir destek yaratıldığına dikkat çekti.
Yorum Yazın