Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Tramvayı'nda flaş revizyon

Konak Tramvayı'nda flaş revizyon

Geçtiğimiz hafta Karşıyaka Tramvayı'nda son durak olarak belirlenen Alaybey istasyonunu iptal eden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Konak hattı için de benzer bir değişiklik hamlesi geldi. Meslek odalarının itirazları sonrasında Konak Tramvayı'nı Mithatpaşa Caddesi'ne kaydıran Büyükşehir Belediyesi, yapılan son revizyonla birlikte güzergahı yeniden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na almaya hazırlanıyor. Konak Tramvayı'nda flaş revizyon

  • Ege Postası
  • 20.08.2015 - 09:15
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 13 kilometre olarak planlanan ve Üçkuyular-Halkapınar arasında hizmet verecek Konak Tramvayı'nda yine sürpriz bir değişiklik geldi. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılan tramvayın Üçkuyular-Konak arasında kalan bölümünü geçtiğimiz aylar içerisinde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Mithatpaşa Caddesi’ndeki mevut taşıt yoluna kaydıran Büyükşehir Belediyesi, yeniden ilk planlara dönme kararı aldı. Maliyet, altyapı ve taşıt trafiği ile altyapı deplasesinde yaşanan zorluklar nedeniyle ilk planlarda revizyona giden güzergahla ilgili taslak çalışma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayına sunuldu. Başkan Kocaoğlu'nun projeyle ilgili yapılacak söz konusu değişikliği önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.



KONAK'TA İKİNCİ REVİZYON


Kent içi ulaşıma soluk aldıracak ulaşım projelerinden Konak Tramvayı'nda Büyükşehir Belediyesi bir kez daha karar değiştirdi. Meslek odalarının eleştiri, öneri ve tavsiyeleri sonrasında tramvay hattını Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki taşıt yolu, kaldırım, otopark ile ağaçların olduğu yeşil alanlardan Mithatpaşa Caddesi'ne kaydıran Büyükşehir Belediyesi, projede ikinci kez revizyona gitti.



TRAMVAY TEKRAR SAHİLE DÖNDÜ

Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının kesilmemesi ve yayaların yoldan faydalanmaya devam edebilmesi için 2013 yılı sonunda yine benzer bir değişikliğe giderek güzergah değiştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hattın Göztepe sahil kesiminden geçen kısmı için de kapsamlı bir çalışma hazırladı. Buna göre, hattın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçmesi ve mevcut yolun kullanılmasına karar verildi. Odaların  Üçkuyular-Konak arasındaki bölümünde Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesi önerisi sonrası yapılan revizyon rafa kalkarken, kararda yapım maliyetlerinin artması, altyapı deplase çalışmasında yaşanacak olası zorluklar ve trafik ile otopark konusunda tramvayın yaratacağı sıkıntılar etkili oldu.



OTOPARK, AĞAÇLAR VE KIYI İÇİN "KARMA TRAFİK" FORMÜLÜ

Ağustos 2014 tarihinde yer teslimi yapılan Gülermak firmasının kurduğu şantiyede çalışmaları sürerken, Halkapınar'da garaj ve depo tesislerinin inşaatına start verilmişti. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin güzergah üzerinde ve sahil kesiminde yerinde yaptığı incelemeler neticesinde ilk planlara göre bazı düzeltmelere de gidildi. Buna göre, Sahil Bulvarı’ndaki ağaçların kesilmemesi için ekstra önlemler alan Büyükşehir Belediyesi, tramvayı Karşıyaka'da olduğu gibi 6 şeritli yola indirdi ve karma trafik düzenine geçme kararı aldı. Otopark alanlarında da en az kayıp için çalışan Büyükşehir'in revizyonuyla birlikte, mevcut yol iki şeride inecek ve tramvay yer yer otobüslere ait taşıt yolunda seyredecek.  Diğer yandan, projede vakit kazanmak için bazı iyileştirmeler de yapan Büyükşehir Belediyesi, planlarda hattın İZSU ve diğer kurumlara ait altyapı alanlarından farklı yerlerden geçmesi için ekstra çözümler getirdi.

SON ONAYI BAŞKAN KOCAOĞLU VERECEK

Yapılan çalışmalarla ilgili taslak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun onayına sunulurken, kesin kararın ise önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor. Kocaoğlu Sahil Bulvarı ile ilgili kritik kararı imzaladığı takdirde yeni güzergah ve proje değişikliği yüklenici firmaya bildirilecek ve çalışmalara hız katılacak. Konuyla ilgili olarak belediye ekipleri ile teknik değerlendirmeler yapacak olan Başkan Kocaoğlu'nun söz konusu çalışmaya sıcak baktığı öğrenilirken, nihai kararını fuar açılışı öncesinde kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Ayrıca söz konusu güzergah değişikliğini meslek odaları ile paylaşmaya hazırlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun, önümüzdeki günlerde oda temsilcilerinin katılımı ile bir tramvay zirvesi düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.



KOCAOĞLU REVİZYON SİNYALİ VERMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Karşıyaka'da yapılan revizyonun ardından Konak Tramvayı'nın geçtiği sahil şeridi ve Mithatpaşa Caddesi'nde de benzer bir çalışma içerisinde olduklarının sinyalini veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ağaç kesmemek ya da minimum ağaç kaybı için tüm güzergahlarımızı gözden geçiriyoruz. Göztepe'yi de çözüyoruz. Onu da duyuracağız. Sona geldik, son tespitlerin ardından kararımızı açıklayacağız" demişti.

KARŞIYAKA'DA DA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMİŞTİ

Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı güzergahtaki tadilatla birlikte Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan mevcut trafikle karma olarak işleyecek. Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu yanındaki  Halkapınar Depo Alanı ve Garaj Tesisleri'nde son bulacak. Toplam 12.7 kilometre uzunluğundaki Konak Tramvayı üzerinde 19 durak olacak. 38 vagonla birlikte toplam maliyeti 390 milyon TL’yi bulan Konak ve Karşıyaka’daki tramvay projelerinin 2017 yılı sonunda tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.