Konak Tüneli üstgeçit krizi bitmek bilmiyor
Geçtiğimiz Haziran ayındaki genel seçimler öncesinde hizmete açılan Konak Tünelleri nedeniyle kent merkezinde yaşanan üstgeçit kaosu bitmek bilmiyor. Vatandaşları mağdur eden ve tartışma konusu olan üstgeçit projesi için hazırlıklar tünel açıldıktan 8 ay sonra start alırken, İzmirliler ise çile çekmeye devam ediyor. 2015 de olmadı kısmetse 2016'ya
- Ege Postası
- 06.01.2016 - 12:31
UZUN KUYRUKLAR SIKINTIYI BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Yapımı yaklaşık 300 milyon liraya mal olan İzmir'in çılgın tünel projesinin hizmete girmesiyle birlikte kent merkezinde başlayan çile üzerinden aylar geçmesine karşın bir türlü giderilemedi. Özellikle yaşlı, engelli ve bebekli aileleri vuran üst geçit krizi nedeniyle kent merkezine inen binlerce vatandaş yaya erişimini metroya ait altgeçitlerden sağlamak zorunda kalırken, tünel çıkışında aylardır devam eziyet ise bir türlü bitmek bilmedi.
ÜSTGEÇİT EYLÜL’DE TAMAMLANACAKTI
Tünelin Bahribaba Parkı ve Konak Meydanı çıkışları arasında bağlantıyı sağlayacak yaya üstgeçidi için 23 Mayıs’taki açılış töreninden bu yana çivi dahi çakılmazken, metro asansörleri önünde yaşlı ve engelli vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklar ise yaşanan sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
İZMİR BİR AYIPTAN DAHA KURTULUYOR
Konak'ta yaşanan tablo bununla da sınırlı kalmazken, soğuk hava ve yağışların başlamasıyla birlikte vatandaşların çektiği çile katlanarak arttı. Mevcut asansör ve metro girişlerinin de artan ihtiyaç karşısında yetersiz kalması nedeniyle çileden çıkan İzmirliler söz verilen çalışmanın bir türlü tamamlanamaması nedeniyle yetkililere tepki gösterdi.
DOĞU KONAK-BATI KONAK ÇİLESİ BİTİYOR
Tünellerin açılmasıyla birlikte Mithatpaşa Caddesi İzmir'in en uzun çıkmaz sokağına dönüşürken, günde binlerce vatandaşın gelip geçtiği Konak Kent Merkezi ise adeta yasaklı bölge haline geldi. Kentin en işlek noktasını "Doğu Konak-Batı Konak" olarak ikiye bölen yeni ulaşım aksının getirdiği bu çileye ilk neşter ise ancak 8 ay sonra vuruldu.
TÜNELDEN BİR YIL SONRA AÇILACAK
Yılın ilk günlerinde Konak'a çıkarma yapan Karayolları ekipleri, üstgeçit projesine startı verirken, ilk kazmayı ise bu hafta sonu vuracak. Yayaların merakla beklediği üstgeçit çalışması için Bahribaba Parkı çevresini levhalarla kapatan ekipler inşaat çalışmalarına başlayabilmek için gün sayarken, şantiye kurulumu ise hız kazandı. Hafta sonuna kadar ilk kazmayı vuracak olan Karayolları Bölge Müdürlüğü, zemine yapılacak beton enjeksiyonu ve zemindeki dolgu çalışmasının ardından üstgeçit için imalat ve montaj çalışmalarına Ocak ayı itibarı ile başlayacak. Toplam üç ayda tamamlanması beklenen inşaat çalışmalarının ardından üstgeçit yaz aylarından önce yayaların kullanımına hazır hale gelecek. Böylece, yayalar için hayati öneme sahip üstgeçit tünelden neredeyse bir yıl sonra hizmete girmiş olacak.
NEDEN GECİKTİ'
Genel seçimlerden önce kritik öneme sahip birçok eksikliğine karşın apar topar hizmete açılan tüneller, aylarca tek şerit çalışmış ve gerekli önlemlerin yerine getirilmesi için bakıma alınmıştı. Açıldığı günden itibaren yayaların karşıya geçebilmek için yola atlaması nedeniyle kazalara davetiye çıkaran tünelin giriş aksında önlem olarak trafik polisleri günlerce nöbet tutmuştu. Yayalar için kent merkezinin iki yakası arasında erişim sağlayacak üstgeçide ait projeyi tünellerin açılışına ancak birkaç hafta kala hazırlayan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün söz konusu çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yetersiz görülerek revizyonu istenmişti. Hazırlanan ilk projede engelli ve yaşlılar için asansöre yer verilmeyen ve tek iniş çıkış ayrılan söz konusu çalışmada değişikliğe giden Karayolları, daha sonra yeniden Anıtlar Kurulu’ndan onay istedi. Bu sefer de Anıtlar Kurulu'nda onay bekleyen ve bürokrasiye takılan üst geçit için açılış tarihi Eylül'den yıl sonuna ertelendi. Daha sonra da defalarca ertelenen ve İzmirlilerin umudunu kestiği kritik proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Biz yapalım" talebini ve yardım önerisini de kabul etmeyen Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün proje hazırlıklarında yaşanan bu sıkıntı nedeniyle 8 aydır üst geçit yapımına başlanamamıştı. 58 metre boyunda ve 6 metre genişliğinde tasarlanan yaya üst geçidinin yapımı tamamlandığında giriş ve çıkışında düşük eğimli rampalar yer alacak. Temelleri dışında taşıyıcı sistemi tamamıyla çelik olarak planlanan projenin estetik biçimde dizayn edilen yaya korkulukları, çelik modüllerin birbirine bağlantıları bulonlar ile sağlanacak.
Yorum Yazın