Dolar 34,1094
%0.27
Euro 38,0954
%0.1
Altın 2.860,590
%1.11
Bist-100 9.970,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ta 'dönüşüm' krizi: 'İmar affı güzellemesi yapmayın'

Konak'ta 'dönüşüm' krizi: 'İmar affı güzellemesi yapmayın'

Bugün gerçekleşen Konak Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında imar affı krizi çıktı. AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız, Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu hedef alarak “Belediye işleyişinde acemiliği atlattığınızı düşünüyoruz. Bir çok alanda tecrübe edindiniz. Sizi vatandaşla karşı karşıya getiren böyle bir kararı niye meclise getirdiler bilmek istiyoruz.” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.09.2024 - 19:38
  • Güncelleme: 03.09.2024 - 14:53

ŞİLAN KOCADAĞ/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısının 1. Birleşimi Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu yönetiminde  gerçekleşti. 

Meclise verilen önergeler kısmında belediyeye ait kesin mizan tablosunun tarafına elden teslim edilmesini talep eden AK Partili Meclis Üyesi İlhan Öner: 

“Mayıs ayı meclis toplantısında da mizanla alakalı yazılı olarak sizlere iletmiştik. Hatta orada sizlerin de ifadesiyle “bırakın belediye meclis üyelerine biz vatandaşa bile hesap vereceğiz” demiştiniz. Ne yazık ki benzer bi durumu ikinci kez yaşıyoruz. Yaklaşık bir aylık süre zarfında 30’a 06 mizan istememe rağmen geri dönüş olmadı. Bilginin bu kadar geciktirilerek geri dönüş verilmesini anlamış değilim”

Başkan Mutlu, Öner’in bu sözleri karşısında “Biz onu verelim, siz de bizim ne kadar zor şartlarda belediyeyi yönettiğimizi görerek belki şu SGK kesintilerinin yapılmaması için bize yardımcı olursunuz.”dedi. 

Yapı Kayıt Belgesi alarak tapu alabilmek için başvuruları yapılan taşınmazların hak sahipleri adına satışının oy çokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin komisyonlardan gelen önerge hakkında AK Partili Hakan Yıldız söz aldı.

Yıldız konuşmasında şunları söyledi: 

“Geçtiğimiz ay bu konuyu tartışmıştık. CHP İmar Komisyonu ve Hukuk Komisyonu Başkanları kabul etmemişlerdi. Ben hukuk komisyonu başkanına soru sormuştum. Mevcut başvurular var mı, sayısı nedir, değerlendirme yaptınız mı diye. Kendisi de başvuruların olduğunu söylemişti ama daha sonra değerlendireceklerini söylemişlerdi. Geçen komisyona gittiğimizde de zaten bunlar geldi. 9 tane başvuru var. 2023 ocak da var 2023’ün 12. ayı da var. En son tarih olarak da 27 mart 2024' te de var. Yani geçen mecliste aldığımız karardan çok önce vatandaşlarımızın başvuruları var. 

Burada bir vatandaş maduriyeti oluşturuyoz dedik. O gün de bunu komisyonlara iade edelim burada bir usul ve esas hatası yapıyoruz. Bundan dolayı da vatandaşlarımızı madur ediyoruz demiştik. İmar komisyonu başkanımız bunu hazinenin aldığı bir kararla önümüze koymuştu. O karardan sonra da  belediyemizin sorduğu bir yazı vardı. 

“MADURİYET OLUŞTURUYORUZ”

Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarını sorduğumuzda böyle bir tarih kararı yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi uygulamıyor.  Bir çok ilçe belediyesinde bununla ilgili bir karara ulaşamadık. Ama Konak’ ımız sorunlu olan bir alanda ve cidden vatandaşın hakkı olan bu satın almalarla ilgili  bu kararı uyguluyor. Bizim aldığımız karardan çok önce vatandaş müracaat etmiş. Bu değerlendirmeyi biz yapmamışız ilgili komisyonlara yollamamışız. Bu anlamda hala hukuken problemli bir kararı almaya devam ediyoruz. Gerçekten de bir maduriyet oluşturuyoz. Kaldı ki bu başvuru tarihlerinden sonra meclisimiz satış yapmış. Hem satış yapmışsınız hem aldığınız ağustos meclisinden çok önce vatandaşın dilekçeleri var. 

“MADEM İNCELEDİLER GÖRMEDİLER Mİ?”

Yarın burada bir imar uygulama yapıldığında enkaz bedeliyle belediyemiz karşı karşıya gelecek. Komisyon başkanlarımızın ortaya koyduğu kararlarla yanlış bir karara gidiyoruz. Madem incelediler, değerli hukuk komisyonu başkanlığımız ve ekibi bu tarihleri görmediler mi? Biz o gün de söyledik, bir tarih kararı alalım diye.  

“ACEMİLİĞİ ATLATTIĞINIZI DÜŞÜNÜYORUZ” 

Bizim bu yanlıştan hızlı bir dönüş yapmamız lazım. Aldığımız meclis kararının bir sonraki meclise başkanlık önergesi olarak gönderelim. Bu kararları da tekrar komisyonlara geri yollayalım. Yeni bir tarih belirlemesi yapalım vatandaşı madur etmeyelim.
Belediye işleyişinde de, Sayın Başkan acemeliği atlattığınızı düşünüyoruz. Aradan beş ay geçti. Bir çok alanda tecrübe edindiniz. Sizi vatandaşla karşı karşıya getiren böyle bir kararı niye meclise getirdiler bilmek istiyoruz. Biz hep yapıcı olarak belediyelerin yarınlarını düşünerek yaklaştık. Umarım yeni dönemde bizi anlarsınız.  Bu kararın böyle geçmesini hayretle karşıladım.”

CHP‘li meclis üyesi Çetin Taylanhan tartışmayı uzatmak istemediğini belirterek şu sözleri dile getirdi:

“Geçen ay da yeterince tartıştık. Bu konuyla ilgili bekleyen önergelerimizin olduğunu söylemiştim. Bekleyen başvuruların olduğunu söylemiştim satın almayla ilgili.  Söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu söylemiştim. Bu karar hukuk çerçevesinde alınan bir karardır. Hakan bey diyor ki 2023 senesinde yapılan satışlar var. ancak 2023 senesinde yapılan satışlarda bir meclis kararı yoktu. Geçen ay alınmış bir karar nedeniyle  biz bugün bu satışların uygun oılmadığına karar verdik. Bu tartışmayı uzatmak istemiyorum.” dedi. 

Başkan Mutlu bilimden destek almamış hiçbir yapıyı savunmayacağının altını çizerek: “İmar affı güzellemesini en azından bu çatı altında yapmayalım. İzmir deprem şehri, Türkiye zaten deprem bölgesi. Biz bilimsel hizmet almamış, bilimden destek almamış hiçbir yapılaşmayı savunamayız. Yıllar içerisinde çıkmış bütün imar afları Türkiye’nin başına gelmiş en kötü şeylerden biridir. 

ANLI ŞANLI OTELLER DE YARARLANDI

Biz bugün 2024 yılında bir zamanlar insanların barınma sorurundan anayasal hakkından elimizi çektiğimiz bir yapıyla karşı karşıyayız. Bugün bunu nasıl dönüştüreceğimizi kara kara düşünüyoruz. 
Imar affından sadece gecekondundan yararlanmadı anlı şanlı oteller de yararlandı. Bu ülkedeki kaçak yapıya nasılsa bir gün af çıkar anlayışı bizim sağlıklı bilimsel yapılaşmamızın önünde en büyük engel.”

Sokak Köpeklerinin sahiplendirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaların oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu raporu hakkında  söz alan AK Partili Hakan Yıldız şunları söyledi: 

“Buradaki komuoyunda oluşmuş bir algının bu tutanağa geçmesine itirazımız var. Sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açıyor ifadesi var. Sadece veteriner hekimlerimiz onayıyla hayvanın saldırgan olması, hayvanın insan sağlığına etkisinin olması ve bunun da rapora dayanması üzerine böyle bir yetki geçmiştir. Sanki burada bir toplu öldürme algısı varmış gibi ifadenin komüsyon raporunda yer almasına itiraz ediyoruz. Iyi niyetle yola çıkmış bu çalışmayı destekliyoruz.”

“KONAK’I SOKAK SOKAK BİLİYORUM”

Dilek ve önerilerde söz hakkı alan CHP’li Saygın İkiz: “Ben tüm komisyon üyesi arkadaşlarımızla uyumlu çalıştığımızı düşünüyorum. Bu çalışma sürecinde de herhangi bir saygısızlık, benim siyaset yapış tarzımı bilen insanlar açısından karşılık bulmayacak bir yaklaşım. Hakan Bey de kendisi değerlendirir. Ama kendisinin ifade ettiği bir şeyi söylememdeki sorunu kavramış değilim. Mağduriyet meselesi üzerinden bir yapı üretmek siyasette alışagelmiş bir yaklaşım. Buradaki noktayı doğru koyduğumuzda birbirimize saygısızlık üretecek bir yaklaşım içerisinde değilim.”

CHP Meclis Üyesi Cemal Küpeli, “Daha geçtiğimiz gün namuslu, ahlaklı bir sanatçımızın konseri iptal edildi. Ne söylüyor Suavi? Yeter artık herkese tehdit herkese terörist, kimsiniz siz? Bir söz de size söylüyorum Hakan Bey, Saygın Bey’e dediniz ama siz nereden geldiniz? Urlalı olduğunuzu söylüyorlar” ifadelerini kullandı. CHP Saygın İkiz, “Hangimizin daha fazla Konak’ı bildiğimizi tartışmayalım o biraz kişisel övgüye girer. Konak’ı sokak sokak bildiğimi de iddia ediyorum” dedi.

CHP’DEN HAKAN YILDIZ’A TEPKİ 

CHP’den gelen tepkilere AK Partili Hakan Yıldız, yanıt verdi. Yıldız, “Burası meydan okuma yeri değil. Biraz önce genç hukukçu kardeşim benim saygısızlık yaptığımı söyledi. Ben 47 yaşındayım, 22 yıldır aktif siyaset yapıyorum. Bozyakalıyım, 2009’a kadar Konak sınırları içerisindeydi. Bütün hayatını Konak sınırlarında gerçekleştirmiş bir vatanseverim. Şu an Urla’da ikamet ediyorum, saklamadım da. CHP’nin tüm meclis üyeleri söz aldıklarında Konak ya da Konak’ın sorunlarıyla ilgili ifade kullanmadılar. Genel siyaset yapacaksak ben çok iyi yaparım bilirsiniz. Çizgimiz, duruşumuz belli çekinmeyiz. Benim derdim Konak. Gültepe’de, Gürçeşme’de, Beştepeler’de kentsel dönüşüm bekleniyor, neredeyiz? CHP’li belediyelerin eğitim katkılarından bahsettiler ancak şunu bilmelerini isterim 2017’den beri 140 okul bitirdik, 92’sini bitirmek üzereyiz, 34 tanesinin ihalesini yaptık. Karabağlar’da İzBB’nin 2024’te eğitim hayatına gireceği ancak daha kabasını bile bitiremediği inşaatı sürdürdüğü yerde eleştiri yaptığınızda aynaya bakmanız lazım sorusu sorulmaz mı? Biz bu ülkenin sorunları yok demedik, AK Parti iktidarını var eden şey kendi özeleştirisinden geçer. Biz 22 yılda girdiğimiz her seçimde iktidar olduysak özeleştiri yaparak olmuştur” diye konuştu.

CHP Grubu’ndan AK Partili Yıldız’ın konuşmalarına tepki geldi. 

MECLİS’TE TANSİYON YÜKSELDİ

Müdahalelere sık sık Nilüfer Çınarlı Mutlu’dan ‘Birbirimize Meclis’te sataşmıyoruz’ uyarısı geldi. Ardından yeniden konuşan Yıldız, “6 meclis üyeniz genel siyaset üzerinden konuşurken, genel merkez metnini ben mi okudum? Meclisteki kavgaları ben mi gündeme getirdim? Oturduğum ikamet ile saygısızlıkla suçlanmam üzerinde cevap hakkım var mı? Rica ediyorum konuşma tutanaklarımı çıkarın, saygısızlık içeren kelime kullandıysam özür dilemekten çekinmem” şeklinde konuştu. Yıldız’ın konuşması sırasında salonda sesler devam ederken Mutlu’dan süre sınırı ve yeniden ‘sataşma’ uyarısı geldi. Yıldız, “Bir dahaki oturuma ben kaç dakika konuşmuşum, arkadaşlar kaç dakika konuşmuş onu çıkartalım” talebinde bulundu. Nilüfer Çınarlı Mutlu, salonda tansiyonun yükselmesinin ardından oturumu kapattı ve kalan dilek ve temennilerin bir sonraki oturumda alınacağını söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.