Konak’ta gündem ek ödenek: 60 milyonluk talep meclisi gerdi
Konak Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimine belediyenin bütçe kalemlerinin yetersiz kalması nedeniyle 60 milyon ek ödenek talep edilmesi konusu damgasını vurdu. AK Partili meclis üyeleri, ek ödenek talebini, yanlış hazırlanmış bütçe üzerinden eleştirirken talep doğrultusunda aylar önce yaptıkları eleştirilerin doğru çıktığını söylediler.
- Ege Postası
- 05.07.2021 - 18:17
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi meclis başkanvekili Cenap Börühan idaresinde gerçekleştirildi.
Çoğu kararın oybirliği ile alınlığı meclise, 60 milyonluk ek bütçe talep edilen önerge üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu
Gündemde, “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Ek Ödenek başlıklı 37.maddesine göre ek ödenek verilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu” ifadeleriyle yer alan ve 60 milyonluk ek ödenek öngören önerge, AK Parti grubundan belediyenin bütçesinin “öngörüsüz” ve “özensiz” hazırlanması konusunda eleştiri aldı.
“TAHMİNİMİZ İSPATLANMIŞ OLDU”
İlgili gündem maddesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen, bütçe konusunda daha önce uyarılarda bulunduklarını ve borçlanma talebiyle birlikte uyarılarında haklı çıktıklarını ifade etti ve “19.10.2020 tarihinde bütçeyi konuştuğumuz mecliste, tahmini gerçekleşme oranıyla kıyaslama yapıldığında bırakın gözle görülür yerlerin yapımını zorunlu giderlerimizde 70 milyon gibi bir rakama ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz gibi bir görüşte bulunmuştum ben. Şimdi baktığımızda 60 milyon gibi bir ek bütçe önergesi geldi. Bizim o zamanlardan ne kadar öngörülü olduğumuzu bu rakamlara ihtiyaç duyulabileceği tahminimiz ispatlanmış oldu” dedi.
“BORÇSUZ OLAN BELEDİYEYİ BORÇLU HALE GETİRMEDE BİRİNCİYİZ”
Özen’in ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız ise kanun vurgusu yaparak borçlanma için kalem kalem bilgi istedi ve “Bütçelerin bazı kriterleri vardır. Objektif doğruluk, sübjektif doğruluk ve gelir gider dengesi gibi… Biz bütçeye baktığımızda bütçenin bu kriterlerin çok uzağında olduğunu söylemiştik. Bugün bütçenin daha 6 ayını dolduruyoruz ve ek ödenek istiyoruz biz bunu neye göre istiyoruz? Belediyelerin bütçeleri 2003 yılında çıkan kanuna göre yapılıyor. Bu kanunun 19. Maddesinde, ödeneklerin yetersiz kalması halinde veya öngörülmeyen hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla karşılığı gelir gösterilmesi kaydıyla bütçe yapılır. Biz gelir göstererek mi bütçe yapıyoruz? .hayır, borçlanma gösteriyoruz. Yaklaşık 60 milyon bütçemiz var: 24milyonunun zaten bankada olduğu söyleniyor. Kaldı ki kanuna bakıldığında ek bütçe yapmamızın tartışalı olduğu kanaatindeyiz. Bu 60 milyonu neye göre yapıyoruz? 47 milyon lirasını müteahhit hizmetleri ekonomi koduna aktarıyoruz. Bakıyoruz kentsel tasarım müdürlüğüne 2 milyon aktarılıyor ve ne olduğunu sorduğumuzda yeni belediye binasının projesi için olduğu söyleniyor. Biz bu 2 milyonla proje mi çiziyoruz yoksa hepsini mi kapsıyor? Bu 2 milyonun yüksek olduğu kanaatindeyiz. İç borç faiz giderlerine 5 milyon aktarıyoruz. Baktığımızda bu bütçenin içerisinde neyi ortaya koyuyoruz? Biz bütçe görüşmelerinde ilklerin belediyesi olduğumuzu söyledik. Biz ilklerin belediyesiyiz. Borçsuz olan belediyeyi borçlu hale getirmede birinciyiz. Araştırdık. Son 10 yıl içerisinde hiçbir başkan ek bütçe talep etmemiş. İlk biz talep ediyoruz. Yani bu şekilde devam edersek geçen sene söylediğimiz her şey doğrulanmış oluyor. Borçlanan, bütçe açığı veren, bütçe açısını doğru yapamayan, bu yüzden ek bütçe talep eden bir belediye oluyoruz. Doğal olarak burada ret oyu kullanmamızın temel nedeni kanuna göre ek bütçe için gelir gösterilmesi gereken yerde borçlanma gösterildiği ve bunun bir gelir olmadığı, bütçe açığının her gün büyüdüğü ve maalesef Konak Belediyesi’nin gelir gider dengesine bakıldığında yatırımlara ayrılan bütçesinin sıkıntılı bir noktaya taşınmasıdır. Biz yatırımı olan noktalarda destek oluruz demiştik. Eğer buradaki 47 milyonun nereye gideceğini bize anlatırlarsa belki yatırımlara gidiyormuş deriz. Ama siz bunu yeterli olmayan kalemlere aktarırsanız yatırım olmamış oluyor. Biz bu nedenle ret oyu kullandık” diye konuştu.
“SINIRLARIN ÖTESİNDE HARCAMA YAPILDI”
Yıldız’ın ardından konuşan Börühan, pandemi ve deprem gibi felaketlerden kaynaklı öngörülemeyen giderler olduğunu altını çizdi ve şunları söyledi; “Kaygılarınızı dağıtmak için söylüyorum. Birçok belediyede ve kurumda bazı özel hallerde rezerv bütçeler taslakların, değerlendirilir ve bunlar yaşam bulur. Yani belediyemizin başta pandemi kaynaklı olmak üzere birçok nedenden dolayı sınırlarının ötesinde harcama yaptığı doğrudur. Buradan yapmış olduğunuz eleştirilerin doğru olan kısımlarından istifade etmeye çalışırız.”
KOMİSYON BAŞKANINDAN KALEM KALEM AÇIKLAMA
Eleştirilerin ardından borçlanma talebine ilişkin ayrıntılı bilgileri paylaşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Nesrin İlkutlav, “Hakan Bey’in bahsettiği huşularda ilgili olarak 47 milyonluk rakamın detaylarını verebiliriz. İnsan kaynakları ve eğitim müdürcüğüne aktarılan rakamın içerisinde MARVEL’de çalışan taşeron ve işçilerimize ödenecek rakamlar var. Bütçemizin 60 milyon artışında gelir ve gider birbirini dengelemektedir. Sizin bahsettiğiniz hususlarla ilahili olarak da proje alımları içerisinde komisyon kararımızdaki metni okuduktan sonra açıklama yapabilirim. Komisyon raporumuzda şu var: 47 milyon liralık rakam insan kaynakları ve eğitim müdürlüğü bütçesine aktarılacak. Proje alımları ekonomi koduna 2 milyon, mali hizmetler müdürlüğü 2021 yılı mali bütçesindeki yedek ödenek 6 milyon, 2021 yılı mali bütçedeki diğer iç borç faiz giderleri 5 milyon olarak eklenmesine… Buradan proje alımlarımızın içerisinde yeni yapılacak olan belediye binamızla ilgili. Mali hizmetlerimize aktarılacak 6 milyon ise, mali hizmetlerden diğer müdürlüklerin bütçesine aktarılacak olan tutarları oluşturuyor. İç borçlanmamızda da 2020-2021 yılında alınan ve öngörülmeyen borçların banka kredi faiz giderleri toplandığında 60 milyon yapıyor. Bunu karşılayabilmek için de kasamızdaki 24 milyon 500 bin ve 31 milyon 500 bin liramız karşılamaktadır” dedi.
“ÖNGÖRÜLMEYEN BİR İŞÇİ ALIMI MI OLDU Kİ 47 MİLYONLUK FARK ÇIKTI”
İl kutlav’ın açıklamaların yanıt veren AK Partili Yıldız ise, doğru bütçelemeyle bu sorunların önüne geçilebileceğine tekrar vurgu yaptı ve “47 milyonluk insan kaynağını MARVEL’e aktarıyoruz anladığım kadarıyla. Kaldı ki ‘Arzu ederlerse’ gibi bir ifade doğru değildir. Meclis bu belediyenin en önemli unsurudur ve bu tür kalemlerin daha ayrıntılı bilgi verilmesi hukuki gerekliliktir. Öneli olan şu: Bütçeyi siz yapıyorsunuz. Şunu sormak lazım. 6 ayda MARVEL’de öngörülmeyen bir işçi alımı mı oldu ki 47 milyonluk fark çıktı? Demek ki doğru bütçelemeyi doğru kalemlemiş olsaydınız ek ödenek talep etmediniz. Kanun maddesi açık. Gelir öngörmeden ek bütçe talep ediyoruz Bu son 10 yılda ilk kez gerçekleşmiş. Biz bunu sakıncalı ve tehlikeli görüyoruz” dedi.
Yapılan tartışmaların ardından 60 milyonluk borçlanma talebi Millet İttifakı’nın ‘kabul’ oylarına karşı Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.
3 MAHALLEYE DOĞALGAZ MÜJEDESİ
Daha önce doğalgaz hatlarının döşendiği ancak bir türlü doğalgazın bağlanamadığı Konak sınırları içerisindeki Zeytinlik, Levent ve Güney mahallelerindeki doğalgaz çalışamalaırna ilişkin de kritik bir adım atıldı. 3 mahallede yaklaşık 2 yıldır beklenen doğalgaz çalışmalarının başlaması önergesi meclis üyelerine sunuldu.
Oy birliği ile kabul edilen önerge ile 3 mahallede doğalgaz çalışmalarının başlamasına vize verildi.
Yorum Yazın