Kooperatifçiliğin kitabını yazdı
Dünya ekonomisinin temel taşlarından olan kooperatifçiliği Türkiye'de de yaygınlaştırmak için çaba gösteren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, hayatını bu konuda mücadeleye adayan Prof. Dr. Ayhan Çıkın ile işbirliğine imza attı.
- Ege Postası
- 07.07.2016 - 10:36
Prof. Dr. Çıkın'ın kooperatifçiliğin felsefesini, değerlerini, teorisini ve uygulama örneklerini ele aldığı "Bir Başkadır Kooperatifçilik" adlı kitap basılır basılmaz yoğun bir ilgiyle karşılaştı.
Kooperatifçiliği başarıyla hayata geçirerek, dünya piyasalarında çıpa olmayı başarabilmiş Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, üreticilerin kooperatif çatısı altında toplanması için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. Birlik Yönetim Kurulu'nun oy birliği ile aldığı karar neticesinde, Türkiye'deki kooperatifçiliğin gelişmesine akademik düzeydeki destekleriyle tanınan Prof. Dr. Ayhan Çıkın'ın "Bir Başkadır Kooperatifçilik" adlı kitabı okura sunuldu. Kooperatifçilik hakkında A'dan Z'ye her türlü bilginin yer aldığı kitap, Prof. Dr. Çıkın'ın uzun yıllar boyunca çeşitli mecralarda yayınlanan yazılarından oluşuyor. Kitap, sadece var olan kooperatiflerin değil; güçlerini birleştirerek ekonomik bir aktör olmak isteyen üretici ve tüketiciler için de bir başucu kitabı niteliği taşıması nedeniyle de, yerel yönetimlerden akademi dünyasına kadar pek çok kesimden yoğun talep gördü.
HALK DİLİNDE
Üniversitelerde tarım ekonomisi ve kooperatifçilik eğitiminin yaygınlaşmasının mimarı olan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, bu önemli konudan akademik dünyanın dışındaki yurttaşların da haberdar olması gerektiğini söyledi. Çıkın, "Birkaç yıl önce bir gazeteci 'Halkın anlayabileceği bir şekilde yazılar yazın biz de gazetemizde yayınlayalım' dedi. Kitabın öyküsü böyle başladı. Birlik Başkanı Cahit Bey de basımını üsteleneceklerini söyledi ve basıldı. Kitap basit, yalın bir anlatımla okuyucuya kooperatif hakkında genel bir düşünce vermek. Ben basım aşamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım Türkiye kooperatifçiliğinin gelişmesine bir katkı yapabiliriz" dedi.
"LOKOMOTİF KOOPERATİFLERDİR"
Kooperatifçiliğin ekonomi ve toplumun vazgeçilmez bir aktörü olduğunu düşünerek hareket etmek gerektiğini vurgulayan Çıkın, “Yerel kaynakları koruma ve geliştirmede lokomotif kooperatiflerdir. Küreselleşen dünyada ulusal ve uluslararası düzeyde ayakta kalmak için bu modelin daha aktif hayata geçirilmesi gerekiyor. Ancak burada özel sektöre bir karşıtlık yoktur. Kooperatifler zaten rekabetin anahtarıdır. Aynı zamanda dünyada gıda güvenliği kooperatifler tarafından sağlanmaktadır" diye konuştu. Çıkın, son yıllarda yaşanan küresel krizlerin etkilerinin tüm sektörleri ve kıtaları sardığını ifade ederken, bu krizlerde de kooperatiflerin diğer şirket ve ticari oluşumlara göre ne denli güçlü olduğunu da kanıtladığını söyledi.
"ODAĞINDA İNSAN VAR"
Kooperatif modelinin dünya insanlığı için en ideal model olduğunu anlatan Çıkın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son yıllarda dünyayı kasıp kavuran küresel ekonomik krizlerde kooperatifler bu olumsuzluklardan en az etkilenen yapılar oldu. Kooperatifçiliğin kuralları ve uygulamaları evrenseldir ve odağında üretim ve insan vardır. Bu iki kavram güçlenmenin de temelini oluşturmaktadır. Krizlere rağmen güçlerini kaybetmeyen kooperatifler başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerinin ve yöneticilerinin de ilgisi çekmiştir. Türkiye olarak biz de bu alanda güçlenmeliyiz. Güçlü kooperatif yapıları oluşturmak için daha çok çaba göstermeliyiz. Kısıtlı kaynak, bölünmüş toprak yapısı ile ve imece ile yardımlaşma kültürü gelişmiş olan Türk insanı dokusuyla, kültürüyle kooperatifleşmeye daha yakındır. Umudum Türk kooperatifçiliğinin güçlenerek, gelişmesi ve yeni neslin de bu alana ilgi göstermesidir."
ÇETİN: ÖVÜNÇ DUYUYORUZ
Türk kooperatifçiliğinin özünün imece kültürüne dayandığını belirten Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin de, AB ülkelerinde enerjiden tarıma pek çok stratejik sektörün güçlü kooperatiflerce domine edildiğini belirtti. Türkiye'de kooperatifçilik eğitiminin çeşitli nedenlerden dolayı istenen biçimde gelişmediğini aktaran Çetin, "Prof. Dr. Ayhan Çıkın, hayatını bu konuda mücadeleye adamış yürekli akademisyenlerin başında gelmektedir. Biz Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği olarak böyle bir çalışmanın yayınlanmasını sağlamaktan ötürü büyük övünç duyuyor ve bu değerli çalışmanın ülkemiz kooperatifçiliğinin muasır medeniyetler seviyesine erişebilmesinde önemli katkılar vereceğine inanıyoruz" diye konuştu.
PROF. DR. AYHAN ÇIKIN KİMDİR'
1 Ocak 1946'da Muğla'nın Yatağan ilçesi Cazkırlar Köyü'nde doğan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, ilk ve ortaokulu Cazkırlar ve Yatağan'da, liseyi Muğla TRL ve Aydın'da tamamladı. Lisans, lisansüstü eğitimlerini Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. 1974 yılında bilim doktoru, 1980'de Doçent, 1988 yılında Profesör oldu. 1978-1979 yıllarında Fransa'da mesleği ile ilgili çalışmalar yaptı. 1984-1985 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM), Tarım Ekonomisi Bölümü ve CBÜ Alaşehir MYO Kooperatifçilik Bölümlerinin kurulmasında aktif görev aldı. Bölüm başkan yardımcılığı, anabilim dalı ve bilim dalı başkanlıklarında bulundu. 1999 yılında sağlık sorunu nedeniyle üniversiteden ayrıldı. 2007 yılında Muğla Üniversitesi'nde görev aldı. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Muğla Üniversitesi senato ve yönetim kurulu ile ÜAK Güzel Sanatlar Eğitim Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu. Ocak 2013'de Muğla Üniversitesi'nden emekli oldu. 6 Mayıs 2015'de “Tarımsal Kooperatifçilik Manifestosuönu yayınladı. Mesleki alanda 18'i kitap, geri kalanı makale olmak üzere 150'den fazla yayını, bir o kadar da ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara bildirili olarak katılmışlığı var.
Yorum Yazın