Kordon nostaljik tramvayını istiyor
Kentin vitrini ve en lüks mekanları arasında yer alan Kordon'da esnaf ile halk bölgeye can suyu katacak nostaljik tramvay projesinin hayata geçirilmesini merakla bekliyor. Kordon sakinleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun seçim bildirgesinde de yer alan tramvay hattıyla ilgili çalışmaların başlaması için belediyeye çağrıda bulundu. Proje hakkında açıklama yapan ve İstanbul Taksim'i örnek gösteren Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, "Tramvay geldiği takdirde altın değerinde olan Kordon pırlanta olacak. Bölge turizmi ve ekonomisi için büyük fayda sağlayacak" dedi. Başkan Kocaoğlu'nun seçim bildirgesiydi
- Ege Postası
- 01.09.2015 - 09:14
"KONAK TRAMVAYINDA SAHİL BULVARI HAZIRLIĞI" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
SAHİL BOYUNDA NOSTAJİK GEZİ KEYFİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014-2019 dönemi için hayata geçirmeyi planladığı 6 ayrı tramvay projesinden olan Kordon tramvayı için bölgenin heyecanlı bekleyişi sürüyor. Belediyenin Alsancak'taki Toprak Mahsulleri Ofisi siloları ile Cumhuriyet Meydanı arasında, Kordon’da tek hat üzerinden ring seferi yapacak 2,2 km uzunluğundaki nostaljik tramvayın kente kazandırılmasını isteyen esnaf talebini bir kez daha yineledi.
BU PROJE KORDON'U UÇURUR
Geçmişte Kordon'daki sahil kesimine hizmet veren tramvayın geri getirilmesini isteyen vatandaşlar ve iş yeri sahipleri, projenin hem turizme hem de kent ekonomisine büyük bir ivme katacağını belirterek çalışmaların bir an önce başlanmasını diledi. Geçtiğimiz yıllarda hazırlıklara başlanan proje kapsamında, Kordon'da oluşturulacak öncelikle yeni araç park alanları ile yeraltı otoparkları oluşturulması ve sonrasında trafiğin kapatılarak bölgenin yayalaştırılması planlanıyor. İzmirlilere denizi izleyerek tur imkanı sağlayacak, görsel anlamda da bölgeye can katacak proje için Halkapınar Metro Garajı'nda yer alan eski emektar tramvay vagonları tipinde araçlar kullanılması beklenirken, yapılacak araştırmanın ardından proje için en uygun tipte vagonlarda karar kılınacak.
KOCAOĞLU'NUN SEÇİM BİLDİRGESİYDİ
İlerleyen dönemlerde yapılacak etüt çalışmaları ve hazırlanacak projenin ardından dolgu alanları üzerinde yer alan mevcut araç yolunda işleyecek tramvay için Anıtlar Kurulu ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden ayrı ayrı izin istenecek. Belediyenin proje ile ilgili araştırma ve hazırlıkları devam ederken, Kıyı Tasarım Projesi'nde yer verilen çalışmanın yaklaşık 3 kilometreyi bulan Atatürk Bulvarı'na (Kordonboyu) büyük bir hareketlilik katması bekleniyor.
"KORDON'DA ÇITAYI YÜKSELTİR"
Nostaljik tramvay için esnaf adına Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yapan ve projeyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, "Kordon, İzmir'in aynası olan ve eğlence sektörünün kalbi konumundaki bir merkezdir. İzmirlilerin yanı sıra, kente gelen turistlerin İzmir'i gezen ziyaretçilerin ilk adım attıkları yer konumundayız. Eğer burayı canlandıracaksak ve yeni bir çekim merkezi yapacaksak, burayı dolu dolu yaşanacak bir yapmamız gerekiyor. Tramvay projesi de bu anlamda bölgemiz için oldukça önemli yer teşkil ediyor. Gerçekten sahip çıkılması ve üzerinde durulması gereken bir çalışmadır. Tramvay, hem ulaşım anlamında, hem de gezi aracı olarak gerçekten takdir edilecek ve bir projedir. İstanbul Taksim'de ve Avrupa ile birçok dünya kentinde bunun önemli örnekleri var. Rahmetli Başkan Priştina döneminde benzer bir uygulama vardı. Gayet de güzeldi. Nostaljik tramvay Kordon'a ayrı bir keyif katacak" dedi.
BEYOĞLU VE AVRUPA KENTLERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ
İzmir'in turistik mekanları arasında başı çeken bölgenin tramvaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Kordon İşadamları Derneği Başkanı Şanlı şöyle devam etti: "Kordon'u baştan yaratmaya gerek yok. Kordon'da zaten çok güzel bir malzeme var. Gelin bunu birlikte daha da güzelleştirelim ve değer katalım. Tramvay Kordon'a geldiği takdirde çıta yükselecektir. Ve hem ekonomik anlamda, hem de sosyal açıdan bölgemize ve esnafa büyük bir katkı sağlayacak."
HEM KORDON, HEM DE İZMİR KALKINACAK
Dernek Başkanı Ömür Şanlı, "Sadece burası değil, İzmir de kalkınacak. Limana on binlerce turist geliyor ama biz bu potansiyelden faydalanamıyoruz. Sahil şeridimiz bu tarz küçük rötuşlar ile turizm merkezi yapılabilir. Faytonların ve bisiklet projesinin Kordon'a yaptığı olumlu katkıyı görüyoruz. Neden bunu tramvay ile arttırmayalı? Elimizde böyle bir potansiyel var. Ne yazık ki, Kordon gibi önemli potansiyeli olan bir yeri arabalar deniz manzaralı otopark olarak kullanıyor. Arabalar denizi, insanlar da arabaları seyrediyor. Bu manzara yerine burada İzmir'in eski nostaljik günlerini hatırlatan bir tramvay olsa daha iyi olmaz mı'" diyerek tramvayın ekonomik anlamda bölgeye can katacağının da altını çizdi.
ÖNCE OTOPARK VE ALTYAPI
Tramvay öncesinde bölgede otopark ve altyapı anlamında gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde projenin önünün açılabileceğini de aktaran Şanlı, "Diğer yandan, böyle bir projede maliyetleri ve giderleri karşılamak da oldukça kolaydır. Tramvay vagonlarına reklam alındığı takdirde maliyetleri de fazla fazla karşılayacak ve kar edilen bir araç haline dahi gelebilecektir. Geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile görüştüğümüzde tramvay için zemin etütlerine başlanacağını ve proje hazırlıklarının da start aldığını öğrenmiştik. Tramvay için bize söz vermişti. Kıyı Tasarım Projesi'nde de tramvay yer alıyordu. Kendisinden bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini ve sürecin hızlandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın