Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Korsan sendika uyarısı

Korsan sendika uyarısı

DİSK Emekli Sen Konak Şube Yönetim Kurulu üyeleri, sendikalarından ihraç edilen bazı kişilerin aynı isimle sendika kurma teşebbüsünde bulunduklarını ancak gerekli izinlerin verilmediğini söyledi. Korsan sendika uyarısı

  • Ege Postası
  • 27.12.2017 - 10:48

YAĞMUR UYGUR- EGEPOSTASI - DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası,(Emekli-Sen) Yürütme Kurulu üyeleri, kendileriyle aynı adı taşıyan korsan sendika ile ilgili uyarılarda bulundu. 22 yıldır aralıksız emekli hakları için mücade verdiklerini vurgulayan sendika temsilcileri yaptıkları açıklamada “12 Temmuz 1995 tarihinde, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde, temel bir insan hakkı olarak, ‘herkese’ tanınmış olan sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını kullanan 149 emekli tarafından kurulan Türkiye’nin ilk emekli sendikasıdır. Yani Emekli-Sen 22 yıldır aralıksız olarak, emeklilerin ekonomik, sosyal ve hukuki haklarının mücadelesini vermektedir. Emekli-Sen, başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeleri temel alan bir sendikadır. Sendikamızın hukuki dayanağını oluşturan bu sözleşmeler aynı zamanda, Anayasanın 90. Maddesiyle kanun hükmünde kabul edilmiş olup, bir konuda, iç kanunlarla farklı esaslar içermeleri durumunda, öncelikle hüküm teşkil edecekleri hüküm altına almıştır” dedi.

Bir çok kez emeklilerin sendikası olmaz denilerek kapatılmaya çalışıldıklarını ifade eden sendika temsilcileri, “Kurulduğu ilk günden itibaren, emeklilerin sendikası olmaz mantığıyla hakkında açılan kapatma davalarının birçoğunu kazanan Emekli-Sen’e karşı hukuksuzluklar sürdü, kazanılan mahkeme kararları görmezden gelinerek, usulsüz bir şekilde kapatma davaları açılmaya devam etti ve kurulmasından 12 yıl sonra, 2007 yılında, Ankara 17 Asliye Hukuk mahkemesinde kapatma kararı verildi. Biz bu kararı tanımayacağımızı ve çalışmalarımıza devam edeceğimizi, kararın verildiği gün, Ankara adliyesi önünde basın ve kamuoyuna açıklamıştık. Kararın Yargıtay 4. Hukuk Dairesince onaylanmasından sonra ise dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göndererek, hukuk mücadelemize uluslararası bir boyut kazandırdık. Yani sendikamızla ilgili hukuki süreç devam etmektedir. Aldığımız son bilgiler dosyanın karara bağlanma aşamasında olduğunu göstermektedir. 

Hukuki sürecin devam ediyor olmasının yanı sıra, uluslararası sendikal hareket ile AB genişleme komisyonunun, bu kararın, örgütlenme özgürlüğü ihlali anlamına geldiğini belirtmeleri ve Türkiye’yi uyarmaları üzerine, hükümet kararı uygulamama taahhüdünde bulundu. Böylece hukuki sürecin devam ediyor olmasının yanı sıra, gelen uluslararası baskılardan dolayı karar uygulanmadı ve sendikamızın faaliyetleri kesintisiz olarak devam etti. 

Sendikamız Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Konfederasyonun asli üyesi, Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) konfederasyonunun ise onur üyesidir. Sendikamız aynı zamanda, Avrupa Sendikaları Konfederasyonu (ETUC)a bağlı Emekli ve Yaşlı Sendikaları Federasyonu (FERPA) üyesidir” ifadelerine yer verildi" dedi.

“GÖRÜŞMELERİ BİZ YAPIYORUZ”

Bir çok çalışmayı bir arada sürdürdüklerini  ve devletin üst düzey organlarıyla görüşmeler yaptıklarını vurgulayan sendika temsilcileri açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm bunların yanı sıra Emekli-Sen 22 yıldır bu ülkede emeklilerle ilgili her türlü hak ihlaline karşı eylem ve etkinlikler yapmakta, emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarından sorumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Başbakanlık dahil devletin ilgili birimleri ile görüşmeler yapmakta, emeklilerin sorunlarını parlamento zeminine taşımakta, çözüm için çalışmalar yapmaktadır. Emekli-Sen Türkiye çapında örgütlenme çalışmaları yapmakta, şube ve temsilcilik açılışlarını, Valiliklere ve Kaymakamlıklara yazılı olarak bildirmektedir. Emeklilerin sorunlarını tartıştırmak ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla, panel, sempozyum, çalıştay gibi çalışmalar yapmakta, yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemleri ile kamuoyu oluşturma faaliyetleri yürütmektedir. Görüldüğü gibi Emekli-Sen emeklilerin insana yaraşır bir yaşam sürdürmeleri ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ülke bırakma mücadelesini, 22 yıldır kesintisiz sürdürmektedir.” 

Emekli-Sen bünyesinde uzun yıllar görev yapmış bir grup eski sendikalının ihraç edildikten sonra çalışma yaparak aynı isimle sendika kurduklarını iddia edip üye yapma çalışmalarına başladıklarını belirten temsilciler “Emekli-Sen ayakta ve dimdik duruşuyla yoluna devam ederken, son zamanlarda, içinde, 9-10 yıl gibi sürelerle, Emekli-Sen içinde değişik görevlerde bulunmuş olanların da bulunduğu bir grubun, Emekli-Sen adını kullandığı ve ayrı bir sendika çalışması yaptığı görülmektedir. Bu grubun Emekli-Sen adını kullanmasının iki nedeni vardır. Birincisi; asıl Emekli-Sen biziz, hatta biz kapalı sendikayı açtık, üyelikleri yeniliyoruz diyerek, sendikamız üyelerini kurduk dedikleri sendikaya üye yapmak, ikincisi ise Türkiye emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesinin bir bileşeni olma onurunu taşıyan, milyonlarca emeklinin, gözü, kulağı ve sözü olan, onların insanca yaşamaları için gece gündüz demeden çalışan, önüne çıkarılan tüm engelleri kararlıkla aşan, verilmiş olan kapatma kararına aldırmadan, “Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesinden Emekli Olunmaz” şiarını kendisine rehber alarak yoluna devam eden, Emekli-Sen’in kamuoyu nezdinde sağladığı olumlu imajı ve mücadelesinin sağladığı birikimi kullanmaktır” uyarısında bulundu

“HUKUKA BAŞVURMAYACAĞIZ”

Emekliler adına verilen mücadelede sendikalarının belirleyici rol üstlendiğinin altını çizen sendika temsilcileri “Zira son yıllarda bu ülkede emeklilerle ilgili, söylenen her sözde, siyasi partilerin emeklilere ilişkin vaat ve projelerinde, yapılan yasal düzenlemeler de Emekli-Sen mücadelesi belirleyicidir.  Sendikamız ismini kullanmalarına karşı hukuki yollara başvurma hakkımız olsa da, biz emek mücadelesi veren örgütlerin, sistem mahkemelerinde birbirilerine karşı mücadele etmelerinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Biz aynı zamanda, böyle bir hukuki sürtüşmenin, uluslararası sözleşmelere uygun sendikal mevzuat düzenlemesi olmayan ülke konumundaki Türkiye’de, vermekte olduğumuz fiili ve meşru mücadelenin sıkıntıya düşmesine yol açması ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Kısacası biz, yıllardır verdiğimiz mücadelenin kazanımı olan sendikal örgütlenmeyi riske etmemek için, süreci tüm detaylarıyla değerlendirmekle yükümlü olduğumuzun farkındayız” ifadelerini kullandı.

“BİZ ‘DİSK EMEKLİ-SEN’İZ”

Yasada boşluk bulunması nedeniyle böyle bir sorun yaşandığını da vurgulayan sendika temsilcileri şöyle devam etti:

“Emekli sendikalarının, kuruluş, örgüt yapısı, örgütlenme ve çalışma yöntemleri ile muhataplarla ilişkilerinin düzenlediği bir yasal mevzuatın yapılmamış olmasından kaynaklı bir boşluk söz konusudur. Sendikamız ismini kullananlar, birazda bu mevzuat boşluğundan cesaret almaktadırlar. Zira bu grubun, Tüm Emekliler Sendikası, (Emekli-Sen) ismini kullanarak, Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğüne, kuruluş başvurusu yapması üzerine, sendikamız ismini kullanamayacaklarına dair yaptığımız başvuruyu yanıtlayan, Dernekler Müdürlüğü, “Türkiye’deki sendikal mevzuata göre emekliler sendika kuramamakta, isterlerse dernek kurabilmektedirler, iddianızla ilgili istiyorsanız yargıya başvurabilirsiniz” cevabı vermiştir. Bu cevaptan da anlaşılacağı gibi, arkadaşların yaptıkları başvuru sendika kuruluşu olarak kabul edilmemiştir. Elbette biz valiliğin bu cevabını doğru bulmuyoruz ve sendika kurma hakkının uluslararası sözleşmelerde ayrımsız “herkese” dolayısıyla emeklilere de tanındığını biliyoruz. Sendikamız için verilen kapatma kararı gibi valiliğin bu cevabı da, T.C. devletinin, anayasanın 90. Maddesine uygun olarak imzaladığı ve taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bizim itirazımız arkadaşların sendika kurmalarına değil, sendikamız ismini kullanmalarınadır. Yukarıda belirtildiği gibi, Emekli-Sen’in mücadele birikiminin ve onun sağladığı kamuoyu desteğinin kullanılmasını, emek gaspı olarak görüyoruz. Bu nedenle arkadaşları etik olmayan bu tutumlarını terk etmeye, sendikalarının adını değiştirerek, sendikamız adını kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. 

Çünkü DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (EMEKLİ-SEN) 12 Temmuz 1995 tarihinde kurulan Türkiye’nin kuruluşunu tamamlayan tek emekli sendikasıdır. Zira sendikamızın kuruluş evrakları alınmış ve işlem yapılmıştır. Daha sonra kapatma kararı verilmiş ise de, dosya tarafımızdan Avrupa İnsan hakları mahkemesine gönderilmiş olduğundan, hukuki süreci devam etmektedir. Dosyayı kabul eden AİHM ikinci Dairesi, Türkiye’nin konuya ilişkin savunmalarını ve bu savunmaya karşı görüşlerimizi almış olup, taraflara dostane çözüm çağrısında bulunmuştur. Sendikamız avukatı taleplerimizin kabulü halinde dostane çözüme hazır olduğumuzu bildirmiş ise de, İçişleri Bakanlığı hukuk müdürlüğü dostane çözüme yanaşmadığı için, daire sırası geldiğinde karara bağlamak üzere, dosyayı kaydında tutmaktadır. 

Sendikamız Emekli-Sen tüm açıklama ve yazışmalarında, sendikamız, DİSK ve uluslararası üst kuruluşumuz FEPA’nın logolarının bulunduğu antetli kağıtla ve DİSK Emekli-Sen adını kullanarak yapmaktadır. 

Herhangi bir yanlışlığa meydan verilmemesi için, basınımız ile kamuoyuna saygıyla duyurulur”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.