Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Köy Enstitüleri Bornova’da anıldı

Köy Enstitüleri Bornova’da anıldı

Bornova Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumlarından olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 83. yılını düzenlenen etkinlikle andı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğiyle hazırlanan mini konser ve ‘Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri Paneli’ Bornovalılardan yoğun ilgi gördü.

  • Ege Postası
  • 17.04.2023 - 10:07
  • Güncelleme: 17.04.2023 - 10:15

Bornova Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumlarından olan Köy Enstitüleri’nin  kuruluşunun 83. yılını düzenlenen etkinlikle andı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğiyle hazırlanan mini konser ve ‘Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri Paneli’ Bornovalılardan yoğun ilgi gördü. Panele katılan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Benim babam da 1940-1945 yıllarında Adana’da köy enstitülerinde yetişen öğrencilerden. Ayrıca ülkemizden Almanya'ya çalışmaya giden ilk Türklerden biri. Çünkü orada aldığı eğitim sayesinde mesleği vardı”dedi. 

Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen anma etkinlikleri Şef Prof. Dr. Ayfer Kocabaş yönetiminde sahne alan YKKED Mandolin Orkestrası Mini Konseri ile başladı. Konserin ardından YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu’nun kolaylaştırıcılığı üstlendiği ‘Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri Paneli’yapıldı. Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Doç. Dr. Güzel Yücel Gier ile CHP 27. Dönem Milletvekilleri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve  Yıldırım Kaya’nın  konuşmacı olduğu panelde, Köy Enstitülerinin eğitimdeki önemine vurgu yapıldı. Enstitülerinin kuruluş serüveni, verilen eğitimlerle birlikte ortaya çıkan toplumsal değişim ve enstitülerin kapatılma süreçleri konuşuldu. Binlerce aydın, sanatçı, yazar ve eğitimcinin bu enstitülerde yetiştiğinin altı çizildi.

Panel’in açılışında konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Türkiye’de yaşanan işsizlik konusuna değinerek, “Ülkemizde istihdamdaki en büyük boşluklardan biri niteliksiz olmak. Ülkemizde 3 üniversite mezununa bir meslek lisesi mezunu denk geliyor. Endüstri devi Almaya’da bile durum bunun tam tersi. Bu da bizim eğitim sistemimizin geldiği noktayı gösteriyor”dedi.

Kuşaklar arası geçiş

Doktora tezini kurumsallaşma üzerine yaptığını da anlatan Başkan İduğ, “Kuşaklar arası geçiş üzerine çalışma hazırladım. İşletmelerin 1. Kuşaktan 4. Kuşağa kadar geçişi ile ilgili çalıştım. Fakat Türkiye’de kuşak geçişi neredeyse yok. Mesleği olan ustaların yeri alacak altında yetişen elemanlar yok”diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu ve Bornova Şube Başkanı Fikret Ekici’de etkinliğe emek veren Bornova Belediyesi’ne ve Başkan Mustafa İduğ’a teşekkür etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.