Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Koyun ve keçi yetiştiricisine uyarı: Ek yemleme yap, sürüne bereket kat

Koyun ve keçi yetiştiricisine uyarı: Ek yemleme yap, sürüne bereket kat

İzmir ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, merada koyun ve keçilerini taze otla besleyen üyelerini ek yemleme yapmaları konusunda uyarıyor. Koyun ve keçilerin merada taze otla beslenmesinin yeterli olmadığı; hayvanın zayıf düşmemesi,...

  • Ege Postası
  • 29.06.2013 - 10:10
İzmir ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, merada koyun ve keçilerini taze otla besleyen üyelerini ek yemleme yapmaları konusunda uyarıyor. Koyun ve keçilerin merada taze otla beslenmesinin yeterli olmadığı; hayvanın zayıf düşmemesi, ikiz yavrulama, süt verimi ve yağ oranı yüksek kaliteli süt elde etmek için mutlaka kuru madde verilmesi gerektiği belirtiliyor.

İzmir ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, hayvanların yavrulama zamanı geldiğini belirterek, iyi beslenen koyun ve keçilerin sağlıklı ikiz yavrular doğurması için yem verilmesinin önemine dikkat çekti. Türer şunları dile getirdi: “Hayvanların beslenmesinde kuru madde çok önemli. Yeşil ot hayvanı yeterince doyurmuyor, sütünü sulandırıyor. Kuru ot, kuru yem ile besleme yağ oranı yüksek kaliteli süt için en önemli etken. Ek yemleme yapılması halinde, süt verimi düşmeyecek, kuzu ve oğlak gelişimi daha iyi olacak ve anaç koyun ve keçilerin sağlığı korunacak. Özellikle hayvanların yavrulama dönemi yaklaşırken unutmamak gerekir ki, ek yemlemeyle iyi beslenen hayvanların ikiz doğurma oranı artar. Yem sayesinde sürünüze her açıdan bereket gelir.”

Birliğin proje danışmanlığını yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Ahmet Alçiçek, hayvan sağlığı ve süt veriminin taze otla besleme nedeniyle tehlikeye girebileceğini vurgulayarak, “Merada yeşil otun fazla olduğu bu zamanda yeşile çıkan hayvanlara ek yemleme yapılması katkı sağlayacaktır. Ek yemleme yapılmaz ise hem süt verimi düşer hem de vücut rezervlerini kullandığı için hayvanların sağlığı tehlikeye girer.” uyarısında bulundu.

YEŞİL OTTA ENERJİ ORANI DÜŞÜK

İlkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle hayvanlarını yayla ve meralara çıkaran yetiştiricilerin hayvanların yeterli beslenmesi ve süt veriminin düşmemesi için ek yemleme yapılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, şu açıklamayı yaptı: “Bilindiği gibi, bu yıl yağışların iyi olması nedeni ile çayır ve meralarımızda bol miktarda yeşil ot bulunmaktadır. Yeşil otlar protein bakımından oldukça zengin olmasına karşın, enerji içeriği bakımından fakirdirler. Nitekim yeşil çayır ve mera otları, kuru madde içeriklerine bağlı olarak değişmekte birlikte, her kilosunda 25-30 gram ham protein ve 250-300 kcal metabolik enerji içermektedir. Yemleme ekonomisi açısından, süt ve et üretim maliyetlerini düşürücü etkisi olmakla birlikte, mera dönüşü hayvanlara enerji bakımından zengin ek bir yemleme yapılmadığı zaman, koyun ve keçilerin belirli bir süre sonra süt verimlerinde önemli düşüşler olacağı açıktır.”

İŞKEMBE GAZI VE ZEHİRLENME OLABİLİR

Alçiçek, doğumların başladığı aylarda yeşil yeme dayalı uzun süre yapılan beslemelerin süt veren koyun ve keçilerde en yüksek süt verimine ulaşma döneminde yetersizliklere yol açtığını dikkat çekti. Bunların başında süt veriminde düşmeler ve hayvanların canlı ağırlık kaybetmelerine yani zayıflamalarına yol açtığını hatırlatan Alçiçek, "Bunun yanı sıra süt kalitesi de olumsuz etkilenmekte ve yağında azalmalar meydana gelmektedir. Tek yönlü yeşil yemle beslemelerde 'işkembe gazı' problemi ve içeriğinde bulunan yüksek düzeydeki nitrat nedeni ile zehirlenmeler olabilmekte ve hayvan kayıpları meydana gelmektedir.” dedi.

Verim düşüklüğünün olmaması ve hayvan sağlığının korunması için, yeşile çıkarmadan önce koyun ve keçilere barınaklarda 200 gram kadar kuru ot ya da saman verilmesini öneren Prof. Ahmet Alçiçek, mera dönüşü ise hayvanlara 300 - 500 gram kadar arpa ezmesi, mısır kırması ya da koyun, keçi süt yemi verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.