
Kozanlı iş adamına hacker tuzağı
Adana’nın Kozan ilçesinde bir işletme sahibi, şirketin ana bilgisayarında (server) bulunan müşteri bilgilerini bilgisayar korsanlarına kaptırdı. Amerika’da ikamet ettiği iddia edilen bir hacker, Kozanlı esnafın bilgisayarına internet üzerinden...
- Ege Postası
- 08.05.2013 - 16:47
İsminin açıklanmasını istemeyen işletme sahibi başından geçen olayı şu şekilde anlattı; “Bilgisayarımda bulunan bütün müşteri ve şirket bilgilerim yedek bir hard disk içerisinde bulunuyordu. Ancak bu hard disk internete bağlı olan şirketimizin anabilgisayarına bağlıydı. Amerika’da bulunan bir hacker internet aracılığı ile açık olan bilgisayarımıza girerek girip şifre kırıcı programlar sayesinde yedek hard diskimizdeki tüm bilgileri ele geçirmiş. Bilgilerimizi çalan kişiler mail yoluyla bana ulaştı ve bilgilerimizi 4 bin dolar karşılığında geri verilebileceklerini söyledi. Konu ile ilgili araştırma yaptım ve Türkiye’nin birçok yerinde bu yöntemle birçok şirketin bilgilerini kaptırdığını ve ödeme yapıldığı takdirde bilgilerin yeniden verildiğini öğrendim. Neticede istenilen parayı verdikleri hesaba göndererek bilgilerime tekrardan kavuştum.”
SİBER SUÇLARA KARŞI EMNİYETTEN BROŞÜRLÜ UYARI
Polis siber saldırılara karşı internet kullanıcılarını broşür dağıtarak uyardı. Adana Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar Kozan’da Toplum Destekli Polisler tarafından sürdürülüyor. Siber suçlara karşı tedbirli olunmasını isteyen Kozan Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, “Bilgisayarlardaki güvenlik açığı nedeniyle hackerler işletmelerin bilgilerine ulaşıyor. Server kayıtlarında bulunan bilgileri şifreleyen hackerler, sisteme erişimi engelleyerek bu bilgilere karşılık da kuruluşlardan yüksek miktardan para talep ediyor. Ondan dolayı, bilgilerin ana server den bağımsız harici bir yerde yedeklenmesi, yedekleme bittikten sonra server ile yedekleme ünitesi arasında ki bağlantının kesilmesi, ana servere giriş güveliğinin artırılması için şifrelemenin büyük-küçük harf, rakam ve noktalama işaretlerinden olmak üzere en az 18 karakterden oluşturulması gerek. Alınan önlemlere rağmen erişim sağlandığının anlaşılması üzerine internet bağlantısının kesilmesi, ilgili kişiler tarafından kullanılan şifrelerin gizliliğine dikkat edilmesi işletme sahiplerimizin faydasına olacaktır.” dedi.
Kozan Belediyesi Bilgi İşlem Sorumlusu Necati Tıraş, “Lisanslı anti-virüs ve firewall programı kullanılması ve sistemin düzenli olarak kontrol edilmesini tavsiye ediyorum. Düzenli olarak uzman kişiler tarafından açık bir port olup olmadığına bakılmalı. Olası bir virüsün dosyalarınızı silebileceği gibi virüsü gönderen kişi tarafından yaptığınız işlemlerin anlık olarak takip edilebileceğini, banka hesaplarınıza, sosyal paylaşım siteleri ve maillerinize kolayca erişilebilmeğini unutmayın.” şeklinde uyarılarda bulundu.
Yorum Yazın