Dolar 34,6590
%0.04
Euro 36,4973
%0.32
Altın 2.948,890
%0.59
Bist-100 9.677,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kritik adli yıl yarın başlıyor

Kritik adli yıl yarın başlıyor

Erdoğan’ın katılmayacağı adli yıl açılış töreniyle aynı saatlerde bakanlar kurulu da toplantı halinde olacak!

  • Ege Postası
  • 31.08.2014 - 13:12
ADNAN KESKİN / ANKARA - TARAF - Yeni adli yıl, eskisinden daha büyük sorunlarla ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından krize dönüştürülen boykotlu açılış töreniyle yarın başlayacak. Hükümetin yeni yılda öncelikli hedefi, yolsuzlukları örterek dokunulmazlık ve paralel yapıyı sıfırlayarak yargıya ek başına hakimiyet sağlamak olacak. Yeni adli yılda karara bağlalyanacak fezleke ve soruşturmalar ile mevcut davalar ise hükümet başta, ülkenin etkili tüm aktörleri için de kader yılı niteliğinde olacak.
BOYKOTLU TÖREN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşacağı törene katılmayacağı restini çekmiş ancak Yargıtay bu reste boyun eğmemiş kararında direnmişti. Ardından da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘onun olmadığı yerde biz de olmayız’ diyerek yeni başbakanın ve kendisinin de töreni boykot edeceğini dile getirmişti. Törende Yargıtay Başkanı Ali Alkan, ardından da TBB Başkanı Feyzioğlu konuşacak.
BAKANLAR KATILMAYACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazartesi sabahı gerçekleştirilecek Adli Yıl açılış törenine katılmayacak. Törene sadece Davutoğlu değil, bakanlardan hiçbiri gidemeyecek; çünkü adli yıl açılış töreniyle aynı saatte Bakanlar Kurulu toplanacak.
İKİ BAKANA ÖDÜL ATAMASI
Davutoğlu hükümetinde Adalet Bakanı Bozdağ’ın ve yanı sıra İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerlerini yargı ve siyaset çevrelerinde dikkat çekici bulundu. Bu çevrelerde Bozdağ’ın ve Ala’nın bakanlıklarını sürdürmesi kararı Erdoğan’ın bu iki bakana verdiği 17-25 aralık ödülü olarak da nitelendi.
BÜYÜK SAVAŞ YILI
Hükümetin, HSYK seçimlerinden büyük zaferle çıkarsa, ilk işi 17-25 aralık yolsuzluk operasyonlarıyla MİT’e ait TIR soruşturmalarında görev yapan savcı ve hakimleri meslekten ihraç etmek, ardından da gözaltına aldırıp tutuklatmak olacağı iddia ediliyor. Ayrıca yeni HSYK’da hükümetin ağırlık kazanma durumuna bağlı olarak, yeni adli yılda birkaç ay sonra çıkarılacak güz kararnamesi ile de yargıda eksik bırakılan sürgün ve terfi işlemleri tamamlanacak. Yeni adli yılın hemen başında sonucu en merakla beklenen şey bu HSYK seçimlerinin sonuçları olacak.
TAM BAĞIMLI YARGI İŞARETLERİ
Müsteşar ve yardımcılarıyla Başsavcılar başta adalet ve yargı büroksasisinin kazanmak için seferber olduğu Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) aday tanıtım toplantısı bile tek başına iktidarın yargıya doğrudan müdahale etmeyi yeni adli yılda da sürdüreceğinin kanıtı olarak gösterildi. Çünkü; hükümetin Adalet bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in koordinasyonunda kurup örgütlediği YBP’nun başarısı hükümet kanadı için hayat-memat meselesi olarak görülüyor.
GÖRÜLECEK ÇOK ÖNEMLİ DOSYALAR
BAKAN FEZLEKELERİ: Öncelikle ucu, 28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı olan Erdoğan ile ailesine kadar gidebilecek, ancak şimdilik AKP’li dört eski bakan ile onların çocukları ve bazı bürokratlarla sınırlanmak istenen 17-25 aralık tarihli soruşturmaların seyri ise hükümetin kaderini de etkileyecek.
DARBE-KUMPAS: Bunlar arasında AYM kararıyla tüm sanıkları dışarı çıkan ve yeniden görülmesine karar verilen Ergenekon-Balyo-Şike davalarındaki yeni gelişmeler de önemli görülüyor.
GÜLEN-CEMAAT: Ankara merkezli Fethullah Gülen’le ilgili örgüt soruşturması, İstanbul, İzmir ve Adana eksenli emniyet-paralel casusluk soruşturmaları başta MGK kararı ve hükümetin talimatlarıyla yürütülen soruşturmalarda da Eylül ayında gelişmeler bekleniyor.
AYM-ÖZGÜRLÜKLER: Yeni adli yılda Yargıtay ve Danıştay’ın yanı sıra yüksek yargının zirveis olarak görülen Anayasa Mahkemesi’nin gündemin-deki bireysel başvurular ve kimi önemli iptal davaları da siyasi iklimi etkileme gücünü sahip görülüyor.
Umut Oran, töreni Meclis’e taşıdı
Adli Yılın açılış töreninin Adalet Bakanı bulunmadan yapılacak olması CHP’li Umut Oran tarafından TBMM gündemine taşındı. Oran, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Önceki adli yıl açılış törenlerinde TBB Başkanı’nın konuşmadığı herhangi bir örnek var mıdı? Adalet sistemini oluşturan üçlü sacayağından birisinin olmadığı tören eksik olmayacak m? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde adli yılın açılışının Adalet Bakanı olmadan gerçekleştiği herhangi bir örnek var mıdır'” diye sordu. Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sunan Umut Oran, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti: Adli yılın açılış töreninde avukatları temsilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı’nın konuşması mutad bir uygulama değil midir, niçin buna karşı çıkıyorsunu? Adalet sistemini oluşturan üçlü sacayağından (hâkim-savcı-avukat) birisinin olmadığı tören eksik olmayacak mı'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.