Dolar 34,2738
%0.1
Euro 37,6407
%0.03
Altın 2.915,750
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kritik zirve öncesi Bahçeli'den Davutoğlu’na 2 öneri

Kritik zirve öncesi Bahçeli'den Davutoğlu’na 2 öneri

Bahçeli bugünkü ziyarette görüşmenin kamerayla kaydedilmesini ya da tutanak tutulmasını önerecek.

  • Ege Postası
  • 04.01.2016 - 11:55
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla koalisyon sürecindeki görüşmelerde kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği iddiası nedeniyle bugünkü ziyarette görüşmenin kamerayla kaydedilmesini ya da tutanak tutulmasını önerecek.
Davutoğlu, Bahçeli’yi bugün Meclis’teki makamında ziyaret edecek. Bu ziyaret için Bahçeli hazırlıklarını tamamladı. 7 Haziran sonrasında hükümet kurma arayışları devam ederken, Bahçeli TBMM’deki makamında Başbakan Davutoğlu ve beraberindekilerle iki görüşme yapmıştı. Özellikle ikinci görüşme sonrasında Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar, MHP cephesinde tepkiyle karşılandı ve “Bahçeli hükümet kurmayı istemiyor” imajından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Bu defa tedbirli olmak isteyen Bahçeli, görüşmenin kamerayla kaydedilmesini veya tutanak tutulmasını önerecek. Davutoğlu’nun kabul etmesi durumunda toplantı kayıt altına alınacak.
MHP Genel Başkanı, görüşülmesi planlanan konularla ilgili planlarını yaptı. MHP, yeni bir anayasa yapılmasına sıcak bakıyor. Davutoğlu’nun “uzlaşmayla yeni bir anayasa yapılması” talebine, olumlu karşılık verilecek. 24. dönemde yapılan çalışma ve üzerinde uzlaşılan maddelerin hazır olarak alınabileceği veya yeni bir çalışma yapılabileceği bildirilecek.
PARLAMENTER SİSTEM
Bahçeli, görüşmede anayasa için olmazsa olmaz koşullarını dile getirecek. Bahçeli, devletin niteliklerini ve Türk milletinin tanımını içeren ilk 4 maddenin değiştirilmesine karşı olduklarını, hiçbir şart altında bu maddelerin değişmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayacak.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Davutoğlu’yla bugünkü görüşmede, parlamenter sistemle devam edilmesini ve cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasını önerecek. (Hürriyet)

Bahçeli kamera kaydından vazgeçti

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli yeni anayasa için görüşecek. Bahçeli'nin görüşmenin kameraya alınmasını istediği konuşuluyordu. MHP'nin bugünkü görüşmenin kameraya alınması talebinden vazgeçtiği öğrenildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda başlattığı muhalefet turunun ikinci durağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak. İki lider Bahçeli'nin TMMM’deki makam odasında görüşecek Saat 14.00’te başlayacak görüşmede operasyonlar ile HDP eşbaşkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre Başbakan ile görüşmeye hazırlanan MHP Lideri Bahçeli'nin 'kamera' eşliğinde görüşme talep edeceği konuşuluyordu. MHP bugünkü görüşmenin kameraya alınması talebinden vazgeçtiği öğrenildi.
Başbakan, 30 Aralık’ta CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile 2 saat 15 dakikalık bir görüşme yapmıştı. Anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlandığı belirtilen görüşmede, değişikliğin nasıl yapılacağının daha sonra ele alınacağı belirtilmişti. Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmek için de talep ettiği randevuyu daha sonra HDP kanadından gelen açıklamalar nedeniyle iptal etmişti.
MHP'NİN KIRMIZI ÇİZGİLER
Öte yandan Başbakan ile görüşmeye hazırlanan MHP Lideri Bahçeli, koalisyon görüşmeleri sırasında Davutoğlu ile görüşmeye girerken yanında bulunan çantada hükümet programı ve bakanlıkların dağılımına ilişkin dosyaların yer aldığını, sonradan açıklamıştı.Bahçeli’nin bu kez çantasında Anayasa ve İçtüzük konusunda “olmazsa olmaz”ların vurgulanacağı kırmızı çizgileri yer alacak. Bunların başında da Anayasa’nın ilk dört maddesi ve bağlı maddelere dokunulmaması olacak. Bu kez MHP tarafının, görüşmelere ilişkin bilgilendirici açıklamalar yapması bekleniyor.
Bahçeli’nin ortaya koyması beklenen kırmızı çizgilerin başında Anayasa değişikliği için kurulacak komisyonda partilerin eşit üye ile temsil edilmesi ve kararların da “oybirliği” ile alınması geliyor. Bu arada Bahçeli’nin görüşmede Davutoğlu’na HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda destek vermesi bekleniyor. Dokunulmazlıkları kaldırmak için AK Parti’nin sayısal desteğe ihtiyacı bulunmuyor. Ancak, MHP’nin desteği siyasi açıdan önem taşıyacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.