Dolar 34,6215
%0.19
Euro 36,3087
%0.02
Altın 2.922,080
%0.14
Bist-100 9.660,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kriz yaratan ihale sil baştan

Kriz yaratan ihale sil baştan

Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir’de kurmak amacıyla geçtiğimiz yaz aylarında ihaleye çıkan ancak Kamu İhale Kurulu'ndan gelen iptal kararı sonrasında şoka uğrayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 20 yeni araç alımı için yeniden harekete geçti. 2017 yılına kadar araç filosunu toplam 70 elektrikli otobüsle kuvvetlendirecek olan ESHOT, 9 Mart tarihinde yeniden ihale yapacak. Yerli üreticiye yüzde 3 şoku

  • Ege Postası
  • 10.02.2016 - 09:57
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından Ağustos ayında açılan ancak ardından gelen şikayetler sonrasında KİK kararı ile iptal edilen "Elektrikli otobüs, tam şarj ünitesi ve ara şarj ünitesi satın alınmasına" yönelik hizmet alım ihalesine yeniden çıkılacak. Gerekli altyapı temini ile birlikte 20 yeni araç alımı için önümüzdeki ay bir kez daha ihaleye çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi'nin bu hamlesi yerli üreticilerde tekrardan hayal kırıklığına yol açtı.

12 Ağustos tarihinde gerçekleşen ve yabancı firmaların rekabetine sahne olan ESHOT'un 20 araç alımına dair ihalesinde yaşanan iptal şokunun ardından yeni ihale kararı alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şikayet üzerine iptal edilen, 2015-2019 Stratejik Planı doğrultusunda toplu ulaşım alanında öncelik verdiği projelerden olan 20 elektrikli otobüs alımı ve gerekli altyapı kurulması içerikli ihale 9 Mart'ta yenilenecek. Hollanda-Çin rekabetine sahne olan ve yerli firmaların devre dışı kaldığı kritik ihaleye dair Kamu İhale Kurulu'ndan çıkan resmi iptal kararı sonrasında kolları sıvayan ve 70 araç alımı için kapsamı genişleten ESHOT Genel Müdürlüğü'nden beklenen duyuru geldi.

YERLİ ÜRETİCİYE YENİ ŞOK!
ESHOT Genel Müdürlüğü ihale kapsamında şarj üniteleri ile birlikte 20 elektrikli otobüsü toplam 7 ayda teslim alacak ve filoya katılan yeni araçlar yıl sonunda seferlere başlamış olacak. Toplamda 20 elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 yıllık teknik garanti şartı da isteyecek. Otobüslere günlük en az 150 kilometre seyir kabiliyeti şartı da getiren Büyükşehir Belediyesi'nin filosuna katacağı solo araçlar çevreci dostu, ekonomik, engelli kullanımına uygun alçak tabanlı, klimalı ve en az 70 yolcu taşıma kapasiteli olacak. Diğer yandan, teklif sunacak istekli firmalardan iş deneyim belgesi olarak araçların en az iki yıl işletmede kullanıldığına dair yeterlilik isteyen Büyükşehir Belediyesi'nin yerli isteklilere yönelik sunduğu fiyat avantaj oranının yüzde 3'te kalması ise bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ihalede kanun gereği yerli sanayicilere yüzde 1-15 arasında sağlanması gereken fiyat avantajı bulunmadığı gerekçesiyle KİK tarafından iptal edilmişti.


KİK NEDEN İPTAL ETMİŞTİ'
Katılımcı firmalara "Halen üretim yapan" ve "Araçları işletmede bulunan" şartları getiren ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 20 adet elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın almak amacı ile gerçekleştirdiği geçtiğimiz yılki ihaleye toplam üç firma katılmıştı. Hollanda’dan Ebusco B.V 8 milyon 195 bin 800 Euro, Çin Halk Cumhuriyeti’nden BYD Europe B.V 10 milyon 580 bin Euro ve İzmir Metrosu'ndaki mevcut vagonların üreticisi olan Çinli CSR Zhuzhou Elektric Lokomotive Co Ltd. ise 10 milyon 28 bin dolar tutarında teklif sunmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ihale şartnamesi gereği, Türkiye'de elektrikli otobüs üretimine başlayan ve yurt dışına ithalat gerçekleştiren ödüllü Türk firmalar kritik ihalede devre dışı kalmıştı. Söz konusu ihale kapsamında yerli sanayiyi teşvik edici önlemlere gidilmezken, sektörün Türkiye'de henüz yeni yaygınlaşmaya başlamasına karşın belediyenin istediği iş bitirme belgeleri ve yine Kamu İhale Kanunu'nda yine yerli firmalara sağlanan yüzde 15'lik fiyat avantajı uygulamasından vazgeçmesi yurt dışından katılım sağlayan firmaların önünü açmıştı. Söz konusu gerekçeler ve eşit rekabet şartları sağlanmadığı sebebiyle Kamu İhale Kurulu'na  itirazlarını sunan Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat A.Ş.'nin talebini halkı gören kurum, geçtiğimiz yılın sonlarında aldığı karar ile çeşitli tartışmalara yol açan ihaleyi iptal etmişti.


AK PARTİ'Lİ DOĞAN'DAN TEPKİ: NEREDEN GELİYOR BU YABANCI HAYRANLIĞI'
Yaz aylarının ardından büyük tartışmalara yol açan ihalenin yerli sanayicilere rekabet hakkı tanımadığını belirten ve iptal edilmesi için çeşitli seferler çağrıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan son gelişmelerin ardından tepkisini yineledi ve ESHOT'a yönelik önemli açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ESHOT yönetimine "Bu kaçıncı ihale'" sorusunu yönelten AK Parti'li Doğan, "Geçtiğimiz yıl onca çağrımızın dikkate alınmadığı elektrikli otobüs temini için bir kez daha ihaleye çıkıldığını duymuş bulunmaktayız. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ve vizyonsuz bürokratları ihale yapmayı beceremiyor m? Bu kaçıncı ihale old? 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereği teşvik edilmesi gereken yerli üreticiler görüyoruz ki bir kez daha es geçilmiş, milli sanayi bir kez daha engellenmiştir. ESHOT bu hatalarından ders almayacak m? Bu kaçıncı yanlış oldu, saymaktan yorulduk. Eskiden kendi otobüsünü üretecek kapasitede bir ESHOT varken, bugün görüyoruz ki o dönemin tecrübeli bürokrat kadrosu Kocaoğlu tarafından tasfiye edilmiş, kuruma ait üretim atölyesi ise atıl vaziyette hurda deposu olmaya terk edilmiştir. Ne yazık ki, ESHOT'ta sorunları çözemeyen, kent içi ulaşımın üstesinden gelemeyen başarısız bir yönetim anlayışı söz konusudur" dedi.

 "YOKSA BU İHALE DE İPTAL Mİ EDİLECEK'"
Hükümetin yerli üreticilere yönelik politikasını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne örnek gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin getirdiği yüzde 15'lik fiyat avantajı neden uygulanmıyo? Sayın Kocaoğlu'na soruyoruz, son fuar döneminde İzmir'de denediğiniz yerli üretim elektrikli otobüsleri beğenmediniz m? Ne oldu da fikriniz değişt? Yerli üreticilerin yaptığı çalışmalardan, ürettikleri otobüsleri yurt dışına ithal ettiklerinden ve dünya çapından ödüller aldığından haberiniz yok m? Milli sanayimiz İzmir'de neden ısrarla teşvik edilmemektedi? Üreticilerimiz bir kez daha mı ihale dışı kalacaklardı? Sayın Kocaoğlu'na soruyoruz, ESHOT'un bu yabancı hayranlığı nereden gelmektedi? Hükümetimizin cari açığı azaltmak adına uyguladığı politikalardan bir tanesi de benzer kalitede üretim yapılıyorsa yerli sanayicinin desteklenmesi olmuştur. Sayın Kocaoğlu ve yakın çalışma ekibinin bundan haberi var mıdı? Yoksa bu ihale de iptal mi edilecek'"


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.