Dolar 34,2680
%0.08
Euro 37,6435
%0.03
Altın 2.907,000
%-0.5
Bist-100 9.030,00
%-0.87

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kulisler hareketlendi

Kulisler hareketlendi

3'üncü dönem başkan olabilmeye imkan veren kararın açıklanmasıyla birlikte, başkanlığı düşünen adayların önümüzdeki günlerde açıklama yapmaları bekleniyor

  • Ege Postası
  • 12.01.2013 - 12:17
İZMİR-  Oda ve borsa başkanlarının 3'üncü dönem başkan olabilmesine imkan veren Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından seçim kulisleri hareketlendi. Başkanlığı düşünen isimlerin önümüzdeki günlerde adaylıklarını açıklaması beklenirken, Anayasa Mahkemesi'nin kararı olumlu olarak değerlendirildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı İzmir'de en çok İzmir Ticaret Odası ile Deniz Ticaret Odası'ndaki dengeleri değiştirecek.

Demirtaş: Koltuk sevdalısı değilim
Anayasa Mahkemesi'nin önceki akşam aldığı karar ile 21 yıldır başkanlık yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'a yeniden adaylık yolu açılırken, dün toplanan İTO Yönetim Kurulu seçim takvimini açıkladı. "Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı kararının ardından tekrar Yönetim Kurulu Başkanlığı yolunun açıldığı yorumlarını değerlendiren Demirtaş, "Ben hiçbir zaman koltuğun sevdalısı değil, odamızın ve İzmir'in hizmetkarı oldum. Benim şu anda şirketlerimde ve birçok kurumda zaten koltuğum var" açıklamasında bulundu. İTO yönetimi, komite ve meclis asil ile yedek üyelerinin belirleneceği seçimleri 4 Şubat'ta yapacak. Yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve birlik genel kurul delegeleri asıl ve yedek üyeleri seçimi de 9 Şubat'ta yapılacak. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Tüm üyelerimizin seçimlere katılmalarını ısrarla öneriyorum" diye konuştu.

En güçlü aday
İTO'da seçim takviminin belirlenmesi ile adaylar ve gruplar da ortaya çıkmaya başladı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, seçimlerin en güçlü adayı olarak öne çıkıyor. İTO eski Meclis Üyesi Necip Nasır da başkan adaylığını açıkladı. İTO Meclis Üyesi Salih Özçiftçi başkanlığındaki Ortak Akıl Grubu başkan adayını belirlemek için önümüzdeki günlerde bir araya gelecek. Ortak Akıl Grubu ile Necip Nasır arasında bir ittifakın kurulacağı beklentisi hakim görünüyor. Bir grup meclis üyesiyle hareket eden Çeşme Otelciler Birliği Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Veysi Öncel'in adaylığını açıklayacağı ya da adaylardan birine destek vereceği ifade ediliyor. İTO Meclis Üyesi Metin Aztekin de birkaç gün içinde adaylığını açıklayacağını dile getirdi.

Öte yandan İTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz'ın yeniden koltuğuna aday olacağı ifade ediliyor. Son aylarda Demirtaş ve Özpoyraz'ın uzaklaştığı belirtilirken Meclis başkanlığı için daha önceki seçimde Özpoyraz'la yarışan isimlerden Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Nardalı Tokuş'un ismi de ön plana çıkıyor. Demirtaş ve Tokuş'un yönetim kurulundaki yakın işbirliği de Tokuş'un isminin bu görev için önplana çıkardığı yorumları kulislerde konuşuluyor. Öte yandan Demirtaş'a yakınlığı ile bilinen İTO Meclis Başkan Vekili Mustafa Karataş'ın da adı başkan adayları arasında geçiyor. Meclis başkanlığına adaylığı konuşulan Meclis eski Başkanı Necip Kalkan'ın ise seçim sürecinde yer alması beklenmiyor. Adaylığıyla ilgili konuşan Özpoyraz, "Öncelikle meclis üyesi olmak istiyorum. Sonra oturur arkadaşlarla konuşuruz" dedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın, önce meclis üyeliğine hazırlandığını belirtse de İTO'da 35 yıl hizmet etme hedefi doğrultusunda başkanlığa aday olacağı ifade ediliyor. Yürüttüğü görevler ve bulunduğu makamlar içinde en önemlisinin de 21 yıl onurla hizmet verdiği İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi olduğunu vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu: "Uzun süredir İzmir'e, odamıza ve camiamıza hizmet ediyorum, Önümüzdeki seçimlerde de ilk olarak mensubu bulunduğum komiteden meclis üyeliğine adayım. Meclis üyeliği seçimlerinin ardından yol arkadaşlarım yeniden başkan olmamı isterlerse bu onurlu görevi sürdürürüm. Umarım bu görev süreci içinde de EXPO'yu İzmir'e kazandırırız."
AK Parti Milletvekilliği'ne aday olduğu için meclisten ayrılan Necip Nasır ise sessiz ve derinden çalışıyor. Nasır, seçim tarihinin 4 Şubat olarak belirlenmesinin yanlış olduğunu savunurken, seçimler için çalıştıklarını, İzmir iş alemini kucaklayacaklarını belirtti.

İttifak olabilir
İTO Meclisi'ndeki muhalefetin oluşturduğu Ortak Akıl Grubu'nun sözcüsü Salih Özçiftçi ise birkaç gün içinde başkan adaylarını belirlemek için bir araya geleceklerini söyledi. Özçiftçi, "Birkaç gün içinde adayımızı belirleyeceğiz" dedi. Necip Nasır ile gelecekte bir konsensus sağlamak zorunda kalabileceklerini dile getiren Özçiftçi, "Herkes fedakarlıkta bulunmalı. Amacımız katılımcı yönetim" diye konuştu.
İTO Meclis Üyesi Veysi Öncel, seçim için belirlenen sıkışık takvimi anlamadığını belirterek, bu kadar kısa sürede seçim yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Öncel, "Arkadaşlarımızla en kısa sürede değerlendirme yapacağız. Ya içimizden bir başkan adayı çıkaracağız ya da başkan adaylarından birini destekleyeceğiz. Şartımız 60 bin üyeyi kucaklayacak, şeffaf başkan olması" dedi.

Aztekin de aday
İTO Meclis Üyesi Metin Aztekin ise birkaç gün içinde başkanlığa aday olacağını açıkladı. Aztekin, "Ben özgürlükçü bir yapıdayım. İTO'nun gerçekten ticaret yapanların temsili için aday olacağım. Her grubun desteğini almaya çalışacağım" diye konuştu.
Adı İTO Meclis Başkan adayları arasında geçen İTO İşkadınları Konseyi Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Nardalı Tokuş, İTO Meclis Başkanlığı veya başka bir göreve talip olmadığını belirterek, "Hedefim önce meclis üyesi seçilmek. Başka görevler için kararımı daha sonra vereceğim. Son kararı meclis verecek" dedi.

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI
Yorgancılar rakipsiz görünüyor

Seçim takvimini 6- 14 Şubat olarak belirleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) ise mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar rakipsiz görünürken, başkanlık için kesin aday olması beklenen Yorgancılar'ın aynı ekiple yola devam edeceği belirtiliyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar "Öncelikle meclise seçilmek lazım. 6 Şubat'ta seçimin ilk aşamasının ardından meclis oluştuktan sonra kararımı vereceğim" dedi.

En rahat seçim
Yorgancılar, Oda üyesi İzmirli sanayicilere mutlaka seçimlere katılma çağrısı yaptı.
Mehmet Tiryaki'nin bir dönem için aday olduğu Meclis Başkanlığı'nda ise Salih Esen, Sayıl Dinçsoy, Kani Aydoğdu ve Hüseyin Şairoğlu'nun isimleri geçiyor. Geçen seçimde 1 dönem için başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Tiryaki, yeniden aday olmak için henüz kararını vermezken, Salih Esen yaptığı açıklamada, "Öncelikle meclis üyesi olmak için çalışacağım. Meclis üyesi olduktan sonra şartlara göre meclis başkanlığına aday olup olmayacağına karar vereceğim" dedi. Sayıl Dinçsoy ve Kani Aydoğdu ise aday olduklarını belirtirken, Hüseyin Şairoğlu da Esen gibi önceliğinin meclis üyesi olmak olduğunu, seçildikten sonra şartlara göre karar vereceğini belirtti. EBSO'da listelerin pazartesi gününden önce internet sitesinden yayımlanması beklenirken, oda üyeleri en rahat seçime hazırlanıyor.

İZMİR TİCARET BORSASI
Takvim henüz belirlenmedi

İzmir Ticaret Borsası'nda seçim takvimi henüz belirlenmezken, seçimlerin Şubat ayında yapılması bekleniyor. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Seçim takvimi daha belli değil. Çok kısa sürede takvimi belirleriz. Seçimleri Şubat ayında yapacağız" dedi. Borsa başkanlığına ikinci dönem için de aday olacağı ifade edilen Kestelli'nin, mevcut yönetimi küçük birkaç değişiklikle muhafaza edeceği belirtiliyor. Seçimle ilgili konuşmanın erken olduğunu ifade eden Kestelli, "Önce meclise girelim. Ondan sonra başkanlığa aday olup olmayacağımızı açıklayacağız" diye konuştu. İTB Meclis Başkanı Halit Kaya'nın ise Kestelli'ye karşı başkan adaylığı için ismi geçiyor. Ancak Kaya'nın kararını gelecek hafta vereceği belirtiliyor.

"Karar, rekabeti artıracak"
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından değerlendirme yapan Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Anayasa Mahkemesi kararının oda ve borsa seçimlerinde rekabeti azaltmayacağını daha da artıracağını söyledi. Seçime girme kısıtlamasının kalkmasının oda ve borsa başkanlarının değişimine engel olamayacağına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'nin yüksek mahkemesi olma sıfatıyla konuyu inceleyerek Anayasa'ya göre değerlendirme yaptığını ve karara vardığını vurguladı.

Denizcilerin adayı Yusuf Öztürk oldu
Anayasa Mahkemesi Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh'un yeniden adaylığının önünü açarken, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, oda başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Aday yönetim kurulunda yer alan MSC Gemi Acenteliği Temsilcisi Savaş Ercan, MMS Limited Temsilcisi Mihri Çelik, Armada Gemi Acenteliği Temsilcisi Kenan Yalavaç ve Uzmar Denizcilik Temsilcisi Murat Yılmazel ile Kordon Otel'de basın toplantısı düzenleyen Yusuf Öztürk, "İzmir'e ve denizciliğe hizmet için yola çıktık. Ayvalık'tan Didim'e kadar bütün kıyılardaki üyelerimizi kucaklayacağız. Merkezi yönetim yerine takım çalışmasını esas alacağız. Sorunları ve çözümleri ertelemeyeceğiz. Değişim zamanı geldi" dedi. Dologh'un daha önce tekrar aday olmayacağını açıkladığını belirten Öztürk, Dologh'u meclis başkan adayı olarak düşündüklerini söyledi. Öztürk, "Geza Bey Meclis başkanlığı önerimizi kabul etmezse B planımız da, C planımız da var" diye konuştu.

EGELİ BAŞKANLAR KARARDAN MEMNUN
* Müjdat Keçeci
(Denizli Sanayi Odası Başkanı)

Meclisimle ve yönetimimle olayı muhakeme edeceğim. Denizlili sanayicilerin teveccühleri varsa 3'üncü dönem başkanlığa aday olacağım. Eksik kalan projeleri tamamlayıp, yapılması gereken yeni yatırımları koordine edeceğim.

* İbrahim Tefenlili
(Denizli Ticaret Borsası Başkanı)

Olması gereken buydu. Demokrasilerde bu tür kısıtlamalar yanlış. Bunun gereğini seçmen sandık başında oylarıyla yapıyor, istemediği adayı başkanlığa getirmiyor. Adaylık konusunu yönetimle de değerlendirip karar vereceğim.

* İsmail Hakkı Dokuzlu
(Aydın Ticaret Odası)

Bu yasaklama seçilecek olanlar kadar, seçecek olanları da kısıtlıyordu. Başkanlar, yaptıkları hizmetlere bakılarak üyeleri tarafından seçilerek göreve geliyor. İlk dönemim olduğu için beni etkilememesine rağmen kararı doğru buluyorum.

* Adnan Bosnalı
(Aydın Ticaret Borsası Başkanı)

Anayasa Mahkemesi'nin demokrasiye uygun bir karar aldığını düşünüyorum. Görevini başarıyla yürüten insanların önüne engel koyulması doğru değildi. Beni etkilemeyen ama bir çok insanı ilgilendiren bu kararın hayırlı olmasını diliyorum.

* Ercan Çerçioğlu
( Aydın Sanayi Odası Başkanı)

İkinci dönemim olduğu için beni de ilgilendiren bir karar alındı. Bu kararla önüm açılmasına rağmen tekrar başkanlığa aday olmayı düşünmüyorum. Demokratik olmayan bu kısıtlamanın kaldırılması bizleri mutlu etti.

* Bülent Koşmaz
(Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla ilgili açıklamayı TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yapacak. Daha önce de ifade etmiştim. Başkanlığa adaylığımı açıklamıştım, kararım geçerli.

* Mustafa Kuvvet
(Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

Yasa değişikliğinin oda yönetimlerine taze kan değişikliği sağlamak için yapıldığını düşünüyorum. İkinci döneme gireceğim için karar beni etkilemiyor ama sonuçtan memnunum.

* Mustafa Sezer
(Uşak Ticaret Borsası Başkanı)

Ben zaten aday olabiliyordum. 2 dönem seçimle gelmiş bir başkanın bir dönem daha seçilememesini demokratik bulmuyordum. Karar sevindirici.

* Mahmut Yavuz
(Balıkesir Ticaret Odası Başkanı)

Bana göre kimsenin seçme ve seçilme hakkı engellenmeli. Mahkemenin vereceği karar bu yüzden olumlu.

* Ahmet Kula
(Balıkesir Sanayi Odası Başkanı)

İlk dönem olduğu için sıkıntım yoktu ama seçme seçilme hakkına sınır koyulmamasını sevindirici buldum.

* Rahmi Gencer
(Ayvalık Ticaret Odası Başkanı)

Seçilme haklarımızın geri verileceğini düşünüyordum. Beklentimiz karşılandı. İkinci dönemin sonundaydım. Şimdi adaylık konusunu arkadaşlarımla değerendireceğim.

* Bülent Karakuş
(Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

Anayasa Mahkemesi'nden olumlu karar çıkmasına sevindim. Önümüzdeki dönem için projelerimiz vardı. Bunları tamamlama imkanı doğdu.

* Hüsnü Tuğrul
(Salihli Ticaret Borsası Başkanı)

Görev yaptığım 4 yıllık dönemde her zaman iyi projeler üretmeye çalıştık. Camiamıza yeni bir anlayış, bakış açısı getirdik. Şubat'ta seçimler var. Ben aday olmayacağım. u bir bayrak yarışı, önemli olan bu bayrağı hep yukarıya taşımak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.