Kurban; kini, nefreti, isyanı, nefsi toprağa gömmek, kardeşliği pekiştirmektir
Antalya İl Müftüsü Ahmet Çelik, kurban ibadetinin kulu sadece manen Allah’a yaklaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda, içinde taşıdığı bin bir hikmetle Allah’ın kullarını da birbirine yaklaştırdığını söyledi. Müftü Çelik,...
- Ege Postası
- 13.10.2013 - 11:05
Müftü Çelik, “Allah için kesilen kurbanların ibadet hikmetlerinden biri de şüphesiz muhtaç insanların görülüp gözetilmesiyle beraber Allah’ın kulları arasında kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunun canlı tutulmasıdır. Böylece kurban kesemeyenlerin de bayram sevincine ortak olmaları sağlanmış olur.” dedi.
Çelik, kurban ibadetini, “Gerçekten de kurban; yetimi, öksüzü, kimsesizi görüp gözetmektir. Bir lokma et ile de olsa kardeşlerine, unutulmadıklarını, sevildiklerini hissettirmektir. Kurban, karşılık beklemeden paylaşmak, yaşlı gözleri silmek, kırık kalpleri onarmak, gönül almak demektir. Yaşarken vermeyi öğrenmektir kurban. Kurbanı dünyanın baş döndürücü koşuşturmasıyla bir araya gelemeyen ana-baba, evlat, eş dost ve yakınları aynı sofrada buluşturmaktır. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde: 'Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (dininizi yaşama samimiyeti ve duyarlılığınız) ulaşır.' (Hac,37) ayeti kerimesinin ruhuyla buluşmaktır kurban.” diye konuştu.
"KURBAN BEREKET MEVSİMİDİR"
Kurban günlerinin, bir'in bin olduğu bereket mevsimi olduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: "Ashab-ı Kiram’dan Zeyd bin Erkam (ra), Peygamber Efendimiz'e (sas), “Ya Rasulallah kurban nedi? diye sorar. Rahmet Peygamberi (sas): O, babanız İbrahim’in sünnetidir, buyurur. Sahabi, tekrar sorar. ‘Ya Resulallah, Kurbanda bizler için ne gibi sevaplar vardır'’ Bunun üzerine Allah Resulü (sas), kurbanın her bir tüyü için bir hasene vardır”( İbn-i Mace Edahi,3) buyurmuşlardır.
"KURBAN MERHAMET ETMEK, İNCİTMEMEKTİR"
Kurban; Hz. İbrahim’in sadakati, Hz. İsmail’in teslimiyetidir. Kurban, Allah’ın verdiği malı Allah yolunda kurban ederek paylaşma eğitimidir. Kurban, yalvarış-yakarış ve niyazdır. Kurban, bütün peygamberleri hatırlamaktır. Kurban; nefsi, kini, nefreti ve isyanı toprağa gömmektir. Kurban; merhamet etmek, incitmemek ve incinmemektir. Kurban, kalbi her türlü kötülükten temizlemektir. Ve kurban, yüreğini Allah’a sunmaktır. Nitekim ayet-i celilede:“…Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım, ölümüm hepsi alemlerin Rabbi olan Allah içindir.” (Enam, 162), buyrulmuştur."
TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYIN
Arife günü yani pazartesi (yarın) sabah namazından itibaren başlayıp bayramın 4. günü ikindi namazına kadar devam edecek olan toplam 23 vakit farz namazdan sonra (Allahu Ekber Allahu Ekber Lailahe illallahü Vallahu Ekber Allahü Ekber ve lillahil Hamd) diyerek Cenab-ı Hakk'ın büyüklüğünü ve uluhiyyetini ikrar ve teslim etmektir.
Yorum Yazın