Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurtaran- 2024 Tatbikatı nefes kesti

Kurtaran- 2024 Tatbikatı nefes kesti

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın düzenlediği Kurtaran- 2024 Tatbikatı'nın basın safhası ve Seçkin Gözlemci Günü başladı. Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen ve 16 ülkeden 40 gözlemcinin yer aldığı tatbikatta senaryo gereği satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıya yönelik kurtarma harekatı icra ediliyor.

  • Ege Postası
  • 30.04.2024 - 15:31
  • Güncelleme: 30.04.2024 - 22:59

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 24-30 Nisan tarihleri arasında düzenlediği 'Kurtaran 2024 Tatbikatı'nın basın safhası ve Seçkin Gözlemci Günü başladı.

Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda yapılan tatbikatta, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 fırkateyn, 3 denizaltı, 1 denizaltı kurtarma gemisi, 2 kurtarma ve yedekleme gemisi, 1 mayın avlama gemisi, 2 karakol gemisi, 1 helikopter, 1 römorkör, 1 deniz karakol uçağı, 1 İnsansız Hava Aracı (İHA), 1 SAT botu, 1 Paraşütle Arama Kurtarma (PAK) timi, 1 denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 ambulans helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan C-130 nakliye uçağı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 bot görev alıyor.

40 GÖZLEMCİ KATILDI

Kurtaran-2023'te bu yıl senaryo gereği, satha çıkma kabiliyetini yitirmiş 1 denizaltının aranması, tespit ve teşhisi yapıldı. Tatbikatın bugün yapılacak kurtarma eğitimleri kapsamında ise satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıya personel kurtarma araçlarıyla müdahale edilecek.

Tatbikata ABD, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Bulgaristan, Brezilya, Fas, Güney Afrika, Hollanda, Malezya, Mısır, Mozambik, Pakistan, Suudi Arabistan, Tayland ve Umman’dan 40 gözlemci de katıldı. Kurtarma faaliyetini gerçekleştirmek için Marmaris Aksaz Limanı'ndan Akdeniz'e hareket eden TCG Alemdar Denizaltı Personel Arama Kurtarma Gemisi'nde tatbikatla ilgili basın brifinginde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız yer aldı.

3 DENİZALTIYA MİLLİ KURTARMA GEMİLERİYLE MÜDAHALE

Brifingde bilgilendirme yapan Kurtarma ve Su Altı komutanı Deniz Albay Necati Koray Salar, "Tatbikat süresince üç farklı sahada dibe oturmuş üç denizaltıya, milli kurtarma gemileriyle müdahalede bulunmaktadır. Tatbikatın hedef kitlesi, denizaltı arama kurtarma harekatında görev alan yüzer, dalar, uçar unsurlar ve teşkil edilmiş karargahlar. Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 fiıkateyn, 1 denizaltı kurtarma gemisi, 2 kurtarma ve yedekleme gemisi, 3 denizaltı, 1 mayın avlama gemisi, 1 karakol gemisi, 1 büyük liman römorkörü, 1 sat botu, 1 deniz karakol uçağı, 1 helikopter, 1 insansız hava aracı, 1 paraşütle arama kurtarma timi, 1 denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi iştirak etmektedir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 ambulans helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 nakliye uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 bot iştirak etmektedir. Tatbikat sırasında yandan taramalı sonar, uzaktan kumandalı sualtı araçları, atmosferik dalış elbisesi, kurtarma çanı, denizaltı harici havalandırma sistemi de kullanılmaktadır" dedi.

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak Deniz Albay Salar, "Denizaltıdan personel kurtarma harekatında ilk safha olan denizaltının bulunması sonrasında komutanlığımız tarafından ilk müdahale yapılmaktadır. Bu safhada dalgıçlarla 91, 1200 ve 365 metre ve uzaktan kumandalı su altı araçları ile de 600 metre derinliğe kadar satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisine harici havalandırma, acil yaşam destek paketlerinin transferi gerçekleştirilmekte olup, amaç satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisini kurtarmaya hazır hale getirilebilmektir. Harici havalandırma sisteminin, 5 atmosfer iç basınca ulaşmış ve 50 personele sahip denizaltıya 14 gün süreyle temiz hava beslemesi yaparak pis havayı egzoz edebildiğini, denizaltıdan personel kurtarma çanı ile satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisinden bir seferde 6 personel olacak şekilde 207 metre derinliğe kadar personel kurtarılabilmektedir. Tatbikatta, denizaltı harici havalandırma sistemi bağlantısı yapılarak acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılacağı ve bu kapsamda paraşütle arama kurtarma ekibi ile sudan çıkarma ve ilk tıbbi müdahale, kazazedelere triyaj, tedavi ve tıbbi tahliyeleri için gerekli tıbbi desteğin verilmesi faaliyetlerinin de icra edilmiştir" diye konuştu. 

DENİZALTILAR İÇİN KURTARMA BAŞLATILDI

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen 'Kurtaran-2024 Tatbikatı' kapsamında, denizaltılara dalgıçlarla acil destek yaşam paketi ulaştırıldı. Senaryo gereği deniz yüzeyine çıkamayan denizaltıların ilk olarak yerleri sonar cihazlarıyla tespit edildi. Ardından uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) daldırılıp, bulunan cisimlerin denizaltı olup olmadığı ve yüzeyinde hasar bulunup bulunmadığı saptandı. Su yüzeyinden 35 metre derinlikte bulunan denizaltıdaki personele, bin metre uzaktan kumandalı su altı aracı TCB Istakoz-2 (ROV) ile içerisinde yiyecek, ilaç ve yedek parça bulunan acil destek yaşam paketi ulaştırıldı. Hemen ardından kıyafetlerini giyen dalgıçlar, denizaltı yanına indi. Dalgıçlar, denizaltıya temiz hava akışı sağlanması için imla egzoz hortumları bağlayıp sonra yeniden 'TCG Alemdar' gemisine çıktı.

KAZAZEDELERE GEREKLİ MÜDAHALELERİ YAPTI

Senaryo gereği satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltında mahsur kalan kazazedelerin serbest çıkışı için çalışma yapıldı. İlk olarak 'TCG Alemdar' gemisinden, uzaktan kumandalı su aracıyla (ROV) denizaltının yeri tespit edildi. 35 metre derinlikteki personel serbest çıkış faaliyetini gerçekleştirdikten sonra kurtarma ekibi tarafından bota alınıp, 'TCG Alemdar'a intikal ettirildi. Kazazedeler, sağlık durumlarına göre, yüzer hastaneye dönüştürülen 'TCG Alemdar' gemisindeki basınç odası, ameliyathane ve ara kablo yoğun bakım odasına alındı. Burada uzman ekipler, kazazedelere gerekli müdahaleleri yaptı.

Sağlık durumu ağır olan kazazedelerden 1'i, geminin güvertesine indirilen helikopterle tam teşekküllü hastaneye götürüldü. Paraşütle Arama Kurtarma (PAK) Timi uçaktan paraşütle atlayarak kazazedeleri sudan çıkardı. Kurtarma ekipleri kazazedeleri can sallarına alıp, ilk yardım uyguladı. Su yüzeyindeki kurtarma ekibi tarafından bota alınan kazazedeler, TCG Alemdar gemisine nakledildi.

YERLİ VE MİLLİ VURGUSU

Tamamlanan tatbikatın ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu mürettebatı selamladıktan sonra konuşma yaptı. Oramiral Tatlıoğlu, "İcra etmekte olduğunuz Kurtaran-2024 Tatbikatı’nda satha çıkma kabiliyetini kaybetmiş 3 adet denizaltımızdan personel kurtarma faaliyetlerini başarıyla icra ettiniz. Türk Deniz Kuvvetleri'nin dalgıçlık tarihi 17'nci yüzyıla kadar uzanmaktadır. 17'nci yüzyılda Gelibolu civarında yaptığımız dalgıçlık çalışmaları bilinmekte, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi’nde dalgıçlarımız mayın tespit etme ve mayın imha etme görevlerinde bulunmuşlardır. 1951 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden aldığımız kurtaran gemisi vasıtasıyla kurtarma faaliyetlerini icra etmekteydik. Bugün itibarıyla milli ve yerli olan hem gemilerimiz hem de gemilerimizin içerisindeki kurtarma cihazlarımızı milli ve yerli imkanlarla yaptık. Tatbikatla birlikte imkan ve kabiliyetlerimizin yeterliliğini gördük. Tatbikatta gösterdiğiniz başarılar için teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, mürettebat ve yurt dışından gelen gözlemcilerle fotoğraf çektirdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.