Kuru meyvede kaliteyi arttıracak proje
İzmir'deki Ege İhracatçı Birlikleri'nde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen 'Turkish Dried Fruits URGE' projesi ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Yaklaşık 8 ay sürecek olan proje kapsamında firmaların ürün kalitesinin arttırılması hedefleniyor.
- Ege Postası
- 27.12.2019 - 11:41
'Turkish Dried Fruits URGE' projesi tanıtım toplantısına Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ile birlikte URGE proje grubuna danışmanlık hizmeti veren firma yetkilileri katıldı. Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatçılarının kümelenerek ortak pazarlama ve tanıtım stratejileri geliştirdiği, Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği URGE projesiyle ilgili bilgi veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, URGE projelerinin ihracatçı firmaların uluslararası düzeyde rekabetçiliğin geliştirilmesine yönelik sunulan kapsamlı bir destek programı olduğunu ifade etti. Bu amaç doğrultusunda, proje kapsamında 2.5 milyon TL'ye kadar desteğin sadece sektörel eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine yönelik olarak sağlandığını söyleyen Celep, ihracatı arttırmanın yalnızca yeni pazar ve müşteri bulmakla sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Aynı zamanda müşteri memnuniyetini sağlamak ve karlılığı da arttırmak gerektiğini ifade eden Celep, "URGE projemiz kapsamında, yaklaşık 8 ay sürecek olan, Yalın Üretim Teknikleri Danışmanlık Faaliyeti başlığı ile yaklaşık 600 bin TL bütçeli bir çalışmayı bugün itibari ile başlatıyoruz. Amacımız şirketlere 'balık vermenin ötesinde, balık avlamanın' öğretilmesidir. Şirketlerin fire, hata, müşteri iadesi gibi kaliteyle ilgili maliyet arttıran problemlerin azaltılması, ürün akış süresinin kısaltılması, çalışanların iş yapma şekillerinin bazı örnek uygulamalarla iyileştirilmesi ve verimin arttırılması, maliyetin düşmesi, bu çalışmalarla çalışan motivasyonunun iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu projede, bizler şirket yönetimleri ve çalışanlarımız, uygulamaların içinde bizzat yer alacağız" dedi. Proje tamamlandıktan sonra şirketlerin kendi imkanları ve kaynakları ile uluslararası pazarlardaki karlılığını arttırmayı hedeflediklerini anlatan Celep, projeye ortak olan 18 firmanın proje boyunca yapacakları geliştirmeler, maliyet azaltıcı önlemler ve girecekleri yeni pazarlarla birlikte, 1.3 milyar dolar düzeyindeki kuru meyve ihracatına ilave katkılar yapacaklarını savundu.
'SIRA ÜRETİCİDE"
Başkan Birol Celep, yaklaşık 55 bin çiftçiye online olarak ulaşıp iyi tarım yönetimi için bilgi verdiklerini belirterek üreticiye maddi desteğin yanı sıra paranın geleceğini yönetebilecek stratejiler öğrettiklerini açıkladı. Celep, üreticiye harman zamanında destek vererek ürünlerini katma değerli fiyatla çıkarmalarına destek olduklarını söyleyerek "Sıra üreticide. Onlar toplam kaliteyi sağlayacak şekilde mallarını üretmeli ki biz geçmişte kaybettiğimiz pazar payımızı alalım. Böylece dünyadaki konumumuzu sürdürülebilir şekilde güçlendirelim istiyoruz" dedi.
İHRACATTA YÜZDE 7 ARTIŞ BEKLENTİSİ
Kuru meyve ihracatı istatistikleri ile ilgili de bilgi veren Celep şunları söyledi:
"Sektörümüzün fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünleri; çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirdir. Bu üç üründen elde ettiğimiz gelirin sektörel ihracatımızdaki payı yüzde 75 düzeyindedir. Diğer önemli ürün grupları ise; Antep fıstığı, badem, ceviz ve çam fıstığıdır. Diğer taraftan, 2019-2020 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda verim ve kalitemiz oldukça iyi düzeydedir. Kuru üzümde 305 bin ton, kuru kayısıda 90 bin ton, kuru incirde de 89 bin ton rekolte tahmin edilmiştir. 21 Aralık 2019 itibariyle 2019-2020 sezonu ihracat rakamları geçen yıl ile karşılaştırıldığında çekirdeksiz kuru üzümde 100 bin 410 ton ile miktarda yüzde 7 azalış, 210 milyon dolar ile değerde yüzde 4 artış, kuru kayısıda; 47 bin 55 ton ile miktarda hemen hemen aynı düzeyde ve 122 milyon dolar ile değerde yüzde 1 artış, kuru incirde 31 bin 270 ton ile miktarda yüzde 6 ve 118 milyon dolar ile değerde yüzde 6 artış olduğu görülmektedir. 2019 yılı ilk 11 aylık döneminde, geçen yıla göre miktar bazında yüzde 5'lik azalmayla 446 bin ton ürüne karşılık, değer bazında yüzde 3'lük bir artışla 1 milyar 296 milyon dolara ulaştığını görmekteyiz. Yılsonunda ihracatımızın 1 milyar 450 milyon doları aşmasını ve geçen yıla göre yüzde 7 oranında artış kaydetmesini bekliyoruz." (DHA)
Yorum Yazın