LYS’de dereceye giren öğrencinin puanı sıfırlandı
Lisanüstü Yerleştirme Sınavı’nda ilk olarak puanı 487 olarak açıklanan ancak daha sonra puanı sıfırlanan Eda Nur Çelik, yetkililerden yardım isteyerek, “Dünyam başıma yıkıldı. Ben hakkımın geri verilmesini istiyorum, benim olan bir şeyin geri verilmesini istiyorum” dedi. İzmirli üniversite adayına şok
- Ege Postası
- 29.08.2016 - 09:40
İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan ve LYS’de 487 puan alarak dereceye giren 17 yaşındaki Eda Nur Çelik’in üniversite sevinci puanlarının sıfırlanmasıyla üzüntüye dönüştü. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bölümü’ne tam burslu olarak kabul edilen Çelik, 15 Ağustos’ta üniversiteden gelen bir telefonla şok oldu. Üniversite yönetimi, sistemde yüzde 100 değil, yüzde 25 burslu olarak kayıtlı gözüktüğünü, bölüm olarak Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü’ne kaydının yapıldığını bildirdi. Neye uğradığını şaşıran genç kız, hemen sonuçları kontrol etmek için ÖSYM’nin sitesine girdi ve puanlarının ilk açıklandığı haliyle durduğunu görerek hemen sonuçları kameraya aldı. Bir gün sonra tekrar ÖSYM’nin internet sitesine giren Çelik, bu kez YGS’den aldığı 468 puanının 298’e, LYS’den aldığı 487 puanının ise sıfıra düştüğünü gördü. Bunun üzerine genç kız ve ailesi dava açtı.
“Dünyam başıma yıkıldı”
YGS-4 sınavından 468 puan alarak Türkiye 13.’üs olan ve bu başarısı dolayısıyla mezun olduğu lisesinden de plaketle onurlandırılan Eda Nur Çelik yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Okulda aldığım sınav sonuçları ve girdiğim sınavlarla orantılı olarak zaten ben böyle bir derece, başarı bekliyordum. Böyle bir derece aldıktan sonra çok mutlu oldum ve LYS’ye de aynı gayretle çalışmaya devam ettim. Ama 16 Ağustos’ta bu sonuçların değiştiğini görünce nasıl bir çocuğun elinden oyuncağını alırsanız oturur ağlamaya başlar, aynen o şekildeydim. Dünyam başıma yıkıldı. Ben hakkımın geri verilmesini istiyorum, benim olan bir şeyin geri verilmesini istiyorum. Benim olmayan bir şeyi talep etmiyorum burada”.
Gözyaşlarıyla Cumhurbaşkanına seslendi
Gecesini gündüze katarak çalıştığını belirten Çelik, böyle bir şey yaşamayı beklemediğini belirterek, “Öğrendiğimde ilk önce oturup ağlamaya başladım. Çevremden bunlarla uğraşmayın tepkileri gelince kendimi banyoya kilitledim. Çünkü ne yapacağımı bilemedim o anda, farklı düşünceler içine girdim. Cumhurbaşkanımıza, YÖK Başkanına, ÖSYM Başkanına sesleniyorum. En azından okullar açılmadan önceye kadar puanlarımn geri verilmesini istiyorum ben. Bu konunun takipçisi olmalarını istiyorum” diye konuştu.
“Optik ÖSYM’deki sonuç belgesiyle uyuşmuyor”
Genç kız, kendisine ÖSYM’den verilen cevap kağıdı optiğinde de çelişkiler olduğunu belirterek, “Bu optik kendi optiğimle hiçbir alakası yok. Ben 15 fen, 38 matematik sorusu yapmıştım. Bu optik onların sitesinde bulunan sonuç belgesi ile bile eşleşmiyor. Optikte 29 tane matematik varken, sonuç. Belgesinde 30 matematik görünüyor” ifadelerini kullandı.
ÖSYM Başkanlığı'na başvuru yapan baba tekstil imalathanesinde çalışan 43 yaşındaki Mehmet Ali Çelik, kendileriyle dalga geçildiğini ve kızına sahtecilik yaptığının iddia edildiğini öne sürdü.
“Kızımın gözlerimin önünde erimesine dayanmıyorum”
Bu olayı aile olarak kendilerini çok sarstığını ve her gün kızının gözleri önünde erimesine dayanamadığını belirten baba Çelik, Cumhurbaşkanlığı’na Başbakanlığa da olayla ilgili mail attıklarını söyledi.
Kızının ÖSYM’deki FETÖ yapılanması içinde olabilecek art niyetli kişiler tarafından mağdur edilmiş olabileceğini kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nasıl oluyor bu iş, biri bunun açıklamasını yapmalı bu ülkede. Ben kızımın hakkını aramak istediğim zaman bunun açıklamasını yapacak kişiyi karşımda bulabilmeliyim bir baba olarak. Bu benim en doğal hakkım. Bunun araştırılmasını talep ediyorum. ÖSYM’nin resmi merkez binasına gittiğimde bir dilekçe verdim, 15 gün içinde dönüleceği söylendi. Ben kızımın gözümün önünde her geçen gün erimesine dayanamadığım için avukatım Gökhan Şahin’e hukuki süreci başlatmasını söyledim. Ancak elimizde oradan aldığımız somut bir belge olmadığı için alacağımız cevabı bekliyoruz.”
ÖSYM, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.
Yorum Yazın