Liseye geçişte sınavlar kalkıyor
TEOG’un kaldırılmasının ardından yerine gelecek sistemde 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfların yıl sonu ortalamasının esas alınacağını belirten Başbakan Yıldırım, 8’inci sınıfta ise ortak havuzdan alınacak sorularla açık uçlu sınav yapılacağını açıkladı
- Ege Postası
- 30.09.2017 - 07:33
Başbakan Binali Yıldırım, öğrencilerin hangi liseye gideceğinin ortaokulda şekillenmesi gerektiğini belirterek TEOG’un kaldırılmasının ardından yeni sistemin ayrıntılarını anlattı. Yeni sistemde en önemli verinin öğrencilerin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı ortalaması olacağını, ikinci olarak öğrencinin ilgi ve yeteneğinin matematik mi, Türkçe mi, sosyal bilimler mi, fen bilimleri mi, spormu, sanat mı olduğunun tespiti olduğunu belirtti. Yıldırım, 8’inci sınıfta ucu açık ve klasik sorularla yapılacak sınav sonucunun da mezuniyette esas belirleyici notlar olacağını kaydetti.
Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Akademik Yılı Açılışı ile fahri doktora tevcih törenine katıldı. Üniversite sınavları ve TEOG konusunda açıklamalarda bulunan Yıldırım, mezun olanların sayısıyla üniversitelerin kontenjan miktarının aynı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
‘Yetenek önemli’
“2 milyon 400 bin öğrencimiz geçmiş yıllardan gelen ayrı tuttuğumuzda her mezun olan öğrenci iyi kötü bir yere giriyor. Demek ki kapasite arz-talep sorunu ortadan kalkmış. Sorun n? Geçmişten gelen birikim. Bunu bir kere bir şekilde halletmek gerekiyor. Şimdilik bunu bir kenara bırakırsak üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Çünkü ihtiyaç yok. Olur da 10 milyon, 1 milyon alacaksın, millet birbirini kıracak. Yok böyle bir şey. Mezun olan sayısı da aynı üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Sorun nered? Tabii herkes aynı yere gitmiyor, herkes Onsekiz Mart’a gitmek isterse o zaman sorun başlıyor. Onun da yolu bir sınava kaderi bağlamak yerine ta 4+4+4 bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, yetkinliğine başarısına göre hazırlanması.”
Yazboz tahtası
Bunu şimdi ilk olarak TEOG’da yapacaklarını belirten Yıldırım, şu bilgileri verdi:
“TEOG neden değişiyo? ‘Efendim, yaz boz tahtası yaptınız, sürekli değişiyor.’ Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. TEOG dediğiniz şey, Ankara’dan sorular geliyor, bütün yurtta aynı anda yapılıyor ve o sınav belirleyici oluyor. Üniversite sınavı gibi bir şey, ona dönüşüyor. Yeni sistemde her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5, 6, 7 ve 8... Bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ve kabiliyeti ne tarafa gidiyo? Matematik mi, Türkçe mi, sosyal bilimler mi, fen bilimleri mi, spor mu, sanat mı... Buralar izleniyor ve tespit ediliyor. Buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınav nasıl oluyo? O sınavın soruları soru bankasından geliyor. Her okul, her sınıf kendine göre yapmıyor. Nede? Hormonlama ve şişirme olmasın. O sınavları, soru havuzundan, bankasından çekiyorlar her okul, her sınıf yapıyor. Okuma sistemini de onlar yapmıyor. Dışarıda yapılıyor. Olay bu.”
‘Açık uçlu soru’
Bu sınavların elektronik sistemle okunacağını kaydeden Yıldırım şöyle devam etti:
“Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucuyla birleştiriliyor. Bir mezuniyet ortaya çıkıyor. O mezuniyet puanına göre öğrenci istediği yere yerleşiyor. Böylece ‘Torpil oldu, o oldu, bu oldu, işte zayıf okuldaki öğretmen daha fazla not verdi.’ Şu okula yerleşmesi için ayrı kurs veriyor. Evde kurs veriyor. Çocuklar çocukluğunu yaşamaktan maalesef ona imkan tanınmıyor. Perişan oluyor. Stres. Sınava girecek her tarafı titriyor çocuğun. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza. Bırakalım istedikleri gibi sosyal faaliyetlerini de yapsınlar, derslerine de çalışsınlar. Hepsini bir araya getiriyoruz, bir sonuç elde ediyoruz. Onunla da zaten okullar kalitelerine göre bakacaklar. Yerleştirmesini yapacak. Bu konuda ana babayı strese sokan, mali sıkıntıya sokan bu anlamsız yarış. Dersleri öğrenmeyi bırakıyor öğrenci. Hababam TEOG nasıl kazanılaca? Tüyolar, ‘Şöyle yaparsan böyle yaparsan alırsın.’ Burada bir de sorular testti bayağı sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular. Sosyal bilgiler ‘Şunu anlat’ matematik, ‘Şu problemi çöz.’ A, B, C şıkkı mı falan yok. Açık uçlu sorular sorulacak. Çalıştıysa, hazırlandıysa öğrenci zaten buna cevap verecek. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyette esas belirleyici notlar olacak.”
Başbakan Yıldırım aynı şekilde üniversitelere giriş sisteminin de değişeceğini, öğrencilerin 12 yıllık birikiminin esas alınacağını, sınavların basitleştirileceği ve birleştirileceğini belirtti.
‘45’imde dil öğrendim’
Akademik yılın ülkeye, millete ve geleceğe hayırlı olması temennisinde bulunan Yıldırım öğrencilere “Bu altın yıllarınızın bir saniyesini bile boş geçirmeyin. Üniversiteden sonra kendinizi geliştirmek için çok vaktiniz olmayacak. Hayata atılacaksınız. Ben 45 yaşında lisan öğrenen biriyim. Ortaokulda, lisede, üniversitede, masterde aldım. Bitirdiğim zaman baktım ki bir şey bilmiyorum. 45 yaşında tekrar lisan öğrenmek mecburiyetinde kaldım. Siz öyle yapmayın. Bu yılları dil öğrenmek için bir fırsat bilin. Bir yabancı dil bilirseniz fark yaparsınız. Mukayeseli üstünlük sahibi olursunuz. Sakın ihmal etmeyin. Empati yapın. Ayrıştırıcı olmayın. Bu topraklar hepimize yeter. Zararlı fikirlerin kafanıza girmesine asla müsaade etmeyin. Bölücülük gelince reset atın kafaya” tavsiyesinde bulundu.
‘Kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok’
Yıldırım Çanakkale Bayramiç’te kendisine eşlik eden eski Başbakan Yıldırım Akbulut’a (sağda) ithafen ‘Size eniştenizle beraber geldim’ dedi.
Yıldırım, Kuzey Irak’taki referanduma da değinerek “Bu yöneticilerin orada yaşayan Kürtleri, Arapları, Türkmenler’i, Asuriler’i, Ezidiler’i, Keldaniler’i düşündüğünü mü zannediyorsunu? Kendi ikbal hırsları için, kendi iktidarlarının devamı için milyonlarca insanı maceraya sürüklemede tereddüt etmediler. Asıl sorunlar bundan sonra başlıyor” dedi.
“Kürt kardeşlerimizle hiçbir problemimiz yok” diyen Yıldırım şöyle devam etti: “Bizim derdimiz ayrılık ateşini yakanlar. Hiçbir şekilde oradaki insanlara, sivillere bedel ödetmeyeceğiz. Alacağımız her türlü tedbir bu yanlışı yapanlara karşı olacak” dedi.
Yıldırım, Bayramiç ilçesinde yaptığı açıklamada da dün saat 18.00 itibariyle Türkiye’den Süleymaniye’ye ve Erbil’e yapılan bütün uçuşların süresiz iptal edildiğini açıkladı
AB vizyonunu belirlesin
AB’nin de vizyonunu belirlemesi gerektiğini belirterek “Nereye gitmek istiyorsunuz, kiminle gitmek istiyorsunu? Türkiye mecbur değil size” diyen Yıldırım, “Binlerce yabancı savaşçı, terör unsuru... Eğer Türkiye burada onları durdurmasa Avrupa’da bugün hayat zehir olur, sokağa çıkamazlar. Bunu Avrupalılar da biliyor. Onun için Avrupa’nın tekrar başını öne eğip geleceğine karar vermesi lazım” dedi.
Terminali açtı
Troia Kültür Merkezi’ndeki törende, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden tarafından Başbakan Yıldırım’ın özgeçmişi ve ÇOMÜ Senatosu’nun fahri doktora tevcih kararı okundu. Ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel ACER tarafından Yıldırım’a biniş giydirildi. Yıldırım, özgeçmişiyle ilgili iki yerde yanlış olduğunu belirterek, “Doğum tarihim 21 Aralık değil, 20 Aralık. Bir de eksik, beş torun. Artık çocukları geçtik, torunlara bakıyoruz. Her dede gibi ben de torunlarıma çok daha düşkün hale geldim” diye konuştu..
Çanakkale Havalimanı terminal binasının açılışını da yapan Yıldırım, “1 Kasım’dan itibaren inşallah İstanbul Atatürk Havalimanı’na günlük seferler yapılacak. Müjdesini vereyim. Oradan da yurt dışına bütün bağlantılar gerçekleşmiş olacak” dedi. Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü’nün de 2023’e gelmeden açılacağını belirtti.
Yorum Yazın