Lojistik sektörüne ‘akıllı’ yazılım... Tek tıkla tasarruf dönemi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Özpeynirci, dünyanın farklı noktalarına taşımacılık yapan lojistik firmaları için özel bir yazılım geliştirerek ‘LTLZone’ adlı ‘akıllı destek sistemi’ kurdu. TÜBİTAK’tan alınan 500 bin liralık destekle hayata geçirilen proje, lojistik firmalarına daha az maliyetle güvenli ve kısa sürede hizmet verme fırsatı sunuyor.
- Ege Postası
- 15.08.2021 - 18:37
‘LTLZone.com’ web sitesine üye olan firma temsilcisi, yüklerini teslim edileceği ülke ve şehir bilgisini sisteme kaydediyor. Ardından da sistem, saniyeler içinde yakın lokasyonları da belirleyerek kaç tane tır ya da kamyona, hangi yüklerin yerleşmesi gerektiğini otomatik olarak belirliyor. Taşınan ürünlerin cinsine yönelik eleme de yapan ‘LTLZone’ sayesinde firmalar, gereksiz yere kilometre yapmaktan ve araçlarının düşük kapasite ile sefere çıkması derdinden kurtuluyor.
İHTİYACI KARŞILAYACAK
İEÜ İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Özpeynirci, projenin 3 yılda tamamlandığını söyledi. ‘LTLZone.com’ sitesinin bazı lojistik şirketleri tarafından kullanılmaya başlandığını belirten Doç. Dr. Özpeynirci, “Lojistik firmaları için oluşturduğumuz karar destek sistemi, sektörün temel ihtiyaçları arasında yer alıyordu. Örneğin, Avrupa’daki farklı noktalara taşımanız gereken 100 parça yükünüz var. Ancak bu noktada mesafe, karayolu veya Ro-Ro tercihleri, aracın taşıma kapasitesi ve yükü ara depolara aktarmak gibi birçok kriter devreye giriyor. Oluşturduğumuz sisteme sahip olunmadığında, tüm bu hesaplamalar genellikle bilgisayar desteği olmadan, deneyim ile yapılıyor. Böyle olunca firmalar verimlilik, maliyet ve işgücü açısından zarar edebiliyor. Sadece bir tırın sefere az çıkması bile, firma açısından binlerce liralık tasarruf demek” ifadelerini kullandı.
PROJE HER ŞEYİYLE HAZIR
Doç. Dr. Özpeynirci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma dönemi geçti. Sadece planlama noktasında değil, yazılım noktasında da çok emek verdim. Sektörde parsiyel, grupaj, dispatch veya dispo hazırlama gibi isimlerle anılan parsiyel yüklerin planlaması problemini, özel algoritmalar ile çözüyoruz. Proje, TÜBİTAK’tan 3 ayrı aşamada, yaklaşık 500 bin lira destek aldı. Şu anda program, ‘LTLZone.com’ sitesi üzerinden erişilebilir ve her şeyiyle hazır durumda. Firmalardan da teklifler gelmeye başladı. Sektörün ilgisi, doğru bir hamle yapıldığının kanıtı. Lojistik sektörüne yönelik yeni bir proje için de hazırlık yapıyorum.
Yorum Yazın