Dolar 34,2554
%0.05
Euro 37,6261
%-0.01
Altın 2.926,900
%0.18
Bist-100 9.134,00
%0.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MHP’den AK Parti’ye Dombra misillemesi

MHP’den AK Parti’ye Dombra misillemesi

AK Parti’nin seçim müzikleri arasında yer alan ve sözleri değiştirilen Dombıra’ya (Dombra) misilleme geldi. MHP’liler şarkının sözlerini değiştirip MHP lideri Devlet Bahçeli’ye göre uyarladı. Sosyal medyada binlerce kişi tarafından dinlenen şarkı, Bahçeli’nin seçim çalışmalarında da çalınmaya başladı.

  • Ege Postası
  • 05.03.2014 - 13:19
ONUR ÇAKIR (HABER MERKEZİ) – AK Parti’nin seçim şarkısı Cengiz Han Marşı olarak bilinen Dombıra’yı seçim şarkısı yaptı. Nogay Türklerine ait, Orta Asya Türklerini anlatan Dombıra şarkısı, sanatçı Uğur Işılak tarafından yeniden yorumlandı. AK Partililer bu şarkıya oldukça yoğun ilgi gösterirken, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaşayan şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov’un, Ak Parti’nin şarkıyı izinsiz kullandığını duyup Türkiye’deki avukatları aracılıyla yasal işlem başlattığını açıklaması ise moralleri bozdu.

''PANKARTLAR HAZIR TAARRUZ BAŞLIYOR''HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

MHP’DEN MİSİLLEME
Nogay Türklerine ait şarkının AK Parti tarafından kullanılması MHP’lileri kızdırdı. MHP’liler karşı misillemeye geçerek şarkının sözlerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye göre uyarladı. Şarkı bu haliyle sosyal medyada binlerce kişi tarafından dinlendi. Bahçeli’nin seçim çalışmalarında Dombra’nın MHP versiyonu çalınmaya başlandı.  

DOMBRA NEDİR'
Dombra, iki telli bir Türk çalgısı. Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Afganistan, Çin gibi Türklerin yaşadığı tüm ülkelerde ve en çok da Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Afganistan gibi Orta Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir çalgı. Tezeneli çalgılar grubunda yer alan dombra, Türklerde kopuzdan sonra bilinen en eski telli çalgı ve kopuzdan türediği sanılıyor. Bazı kaynaklarda gitarın atası olarak kabul edilen dombra, savaşlardan önce orduyu cesaretlendirmek için kullanıldı.

DOMBRA EFSANESİ
 Dombranın oluşumuyla ilgili bir efsane ise şu şekilde:

“Cengizhan’ın büyük oğlu Joşıhan ava çıkar. Yaralı ceylanın peşini kovalarken vefat eder. Oğlundan habersiz kalan Cengizhan, onun öldüğünü sezerek “Kim bana bu acı haberi söylerse onun boğazına kurşun dökeceğim” der. Cengizhan’ın sertliğinden korkan vezirleri haberi vermeye cesaret edemezler. Buna daha çok sinirlenen Cengizhan tüm kahrını, acısını halktan çıkarmaya başlar ve halka zulmeder. Bu kadar ağır eziyetin altında kalan halkını bu ıstıraplardan kurtarmak ümidiyle Kerbuğa-küyşi Hanın huzuruna gelir, bildiklerini gizlemeden anlatmasını ister. Kerbuğa da bildiklerimi ben değil iki telim anlatsın der; “Aksak Ceylan” küyünü yazar ve dombırasıyla Cengizhan’a anlatır. Küyde Hanın katılığı, acımasızlığı, halkın çektiği ağır işkenceler, avcılık hayatı ve Joşıhan’ın ölümü anlatılır. Bunun hepsini çok iyi anlayan Cengizhan Kerbuğa’nın boğazına kurşun dökülmesini emreder. Fakat Kerbuğa acı gerçeklerin kendisi değil, dombrasının ağzından çıktığını söyler. Böylece kurşun dombranın gövdesine dökülür. Sıcak kurşuna dayanamayan dombranın birkaç teli kopar ve eskiden altı telli olan dombra bugünkü iki telli hâlini alır”

 

İŞTE BAHÇELİ’YE UYARLANAN  DOMBRA’NIN SÖZLERİ

Ancak Türk oğlu Türkün’dür Dombra

Dur bakalım biraz yok öyle yağma

Okuturda birine çöreklenme Türküme

Dombra sizin neyinize




Bu türkü Türk’e ait

Beş bin yıldırdır bizle hit

Sahiplenme be zabit

Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli

 

Bahçeli de Başbakan oldu amma

Sürmedi elini tek bir harama

Vatandaşı ezmeden kul hakkını yemeden

Oydu bizi yöneten

O’dur Allah’tan korkan ve de kuldan utanan

Kırk harami olmayan

Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli

 

Tek lafa bakar ülkücü ordular

Şahlanırsa eğer dünyayı yakar

Olsak da buna hazır ama diyor hep sabır

Dua et dinler hatır sanma ki bu vatanda

Ülkücüler uykuda tetikteyiz her halükarda

Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli

 

Almışsın cürayı bir kez eline

Bir kez eline çalıp duruyorsun

Her gün habire yolsuzluğu ettin farz

Ama artık dur biraz bu vatandaş değil ki kaz

Yandaşınla beraber neler götürdün neler

Ama artık dur yeter

Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli

 

DOMBRA’NIN ERDOĞAN'LI SÖZLERİ
Ezilenlerin gür sesidir o / Suskun dünyanın hür sesidir o

Göründüğü gibi olan /Gücünü milletten alan

Recep Tayyip Erdoğan

 

Göründüğü gibi olan  / Gücünü milletten alan

Recep Tayyip Erdoğan / Mazlumlara sırdaş olan

Gariplere yoldaş olan  / Recep Tayyip Erdoğan

 

Halkın adamı Hak'kın aşığı / O milyonların umut ışığı

Mazlumlara sırdaş olan / Gariplere yoldaş olan

Recep Tayyip Erdoğan

 

Oldu her zaman sözünün eri / Çıktığı yoldan dönmedi geri

Kararlıdır davasında / Anaların duasında

Recep Tayyip Erdoğan

 

Sözü dosdoğru yoktur riyası / Zalimlerin korkulu rüyası

İnandığı yolda gider / Yıllardır beklenen lider

Recep Tayyip Erdoğan

Murat Taşer, İZSİAD’ın konuğu oldu 

İZSİAD Geleneksel Çarşamba Toplantıları’nın Mart ayı konuğu MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer’i ağırladı. Taşer, AKP iktidarı ile yerel iktidarı sanayicilere destek vermemekle eleştirdi.
 
İzmir Sanayici İşadamları Derneği’nin her ay düzenlediği Çarşamba Toplantıları’nın Mart ayı konuğu Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer oldu. Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Taşer, “İzmir’de diğer adaylar iki kutuplu bir seçim var gibi göstermeye çalışıyor ancak alternatifsiz olan tek şey Allah’tır. Biz de alternatifi ortaya koyuyoruz. İzmir’de alternatif yaratılmalı alternatif olarak bu kişilerin karşısına çıkılmaz ise büyük problemler yaşanır. Eğer alternatifsiz kalırsak siyaset iki kutuplu olur. Mevcut iktidarın alternatifsiz oluşunun karşılığı yapılan icraatların karşısında bütün insanların ümidini yitirecek büyük sıkıntılara yol açacak uygulamalara yol açıyor. Yerel yönetimde alternatifsiz kalınca yapılan uygulamalarda İzmir’in 10 yılı heba edilmiş gidiyor” dedi.
 
Belediyecilik konusundaki deneyimlerine güvendiğini belirten MHP’nin iddialı adayı  Murat Taşer, “Belediyecilik benim mesleğim burada tevazu göstermem ama ben Süpermen değilim. Ancak iyi bir ekibimiz var. Bileni bilir bulur onunla çalışırız. Özfatura’nın öğrettiği üslup buydu. Çalışma esnasında her birimiz o işin patronu hissederdik kimsenin üstünlüğü yoktu. İyi bir ekiple çalışma ruhunu öğrendik. Yine iyi bir ekiple çalışmaya hazırız. Mevcut rakiplerimizi biri 10 yıldır belediye başkanlığı yapıyor biri de 11 yıldır bakanlık yapıyor. Propaganda yaparken kendilerine bulundukları hizmetleri referans göstererek propaganda yapıyorlar. Ancak biz de kendilerinin referans gösterdikleri hizmetlere yanlış yaptıklarını ifade ettiğimiz zamanlarda ‘Kardeşim sen kendi projelerini’ anlat diyorlar siz de projelerinizi anlatsanız sorun yok. Hatta daha ileri gidelim Televizyonda karşılıklı tartışalım projeleri, vatandaş bizi dinlesin değerlendirme yaparak oy kullansın dediğimizde cevap alamıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“ENKAZ DEVRALDIK DEMEMEK İÇİN…”
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talip olan her adayın belediyenin borcunu bilmesi gerektiğinin altını çizen Taşer, aksi takdirde kazanan adayın ‘Enkaz devraldık’ edebiyatı yapacağını belirtirken,  “İzmir’in ne kadar borcu var öğrenemedik. Hazine teminatlı 143 milyon dolar, borcu olduğunu öğrendik.  Ayrıca Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından verilen soru önergelerine de altı bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar borcu olduğuna dair bilgi istedik daha yanıt gelmedi. Borçları açıklamadığınız müddetçe yeni gelen herkes enkaz edebiyatı yapmaya başlar. Gelen enkaz devraldım söylemleriyle bu işi götürmeye çalışır arabesk belediyecilikten kurtulmak lazım. Artık Belediyenin bilançosunu kamuoyuna açmalı aday olanlar da bilinçli projeler yapmalı” ifadelerini kullandı.


 
“METRO BAŞARISIZLIK KİTABININ BAŞI”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yaptığı en başarısız ihalenin Üçyol- Üçkuyular Metro  ihalesi olduğunu iddia eden Taşer “Beceriksiz belediyeler kitabının en başına yazılacak ihale Üçyol - Üçkuyular Metro Hattı ihalesidir. Haziranda açacaklarını söyledikleri Metro yeni yıla kadar açılamaz. Bir de metronun yeniden ihaleye çıkması gerektiğine dair iddialar var yıl sonuna kadar metro bitmez. İzmir Metrosu ihaleler ile 500 milyon liraya mal olacak” dedi.
 
Toplantı da açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt MHP adayı Murat Taşer’e katılımından dolayı teşekkür ederken, şunları söyledi:“Hareketli ve heyecanlı bir seçim sürecine girdik. 30 Mart’a kadar heyecanlı geçeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de çok şeyin değişeceğini de düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının tümünü toplantılarımıza davet ettik. Sayın Taşer ve Kocaoğlu’ndan yanıt aldık ancak AKP adayını defalarca aramamıza, herkese eşit seviyede olmamıza rağmen bir dönüş alamadık bunu da bilmenizi istiyoruz. Canları sağ olsun.  Çarşamba Toplantımızı iki büyükşehir başkan adayımızla yapacağız üçüncüsü ile yapamıyoruz onların seçimidir.”
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.