Mahalleli isyan etti: Karabağlar’da elektrik krizi
Yaklaşık bir aydır her gün elektriklerin kesildiği İzmir’in Karabağlar ilçesinin Yunus Emre ve Çamlık mahallelerindeki vatandaşlar isyan etti. Arıza için Gediz Elektrik A.Ş’den gelen aracın anahtarını bir süreliğine alarak tepki gösteren halk yaşadıkları maddi ve manevi mağduriyete dikkat çekti.
- Ege Postası
- 29.07.2021 - 15:25
EGEPOSTASI- Geçtiğimiz aylarda Konak’ın Tepecik ve Ege mahallerinde patlak veren elektrik kesintisinin yankıları devam ederken bir elektrik kesintisi skandalı da Karabağlar ilçesinin Yunus Emre ve Çamlık mahallelerinde meydana geldi.
Haftalardır her gün elektrik kesintilerinin yaşandığı mahallelerde, vatandaşın sorunun çözümü için yaptığı talepler karşılıksız kalırken kesintiler nedeniyle mahalle halkı hem maddi hem de manevi mağduriyet yaşamaya devam ediyor.
Haftalardır yaşanan elektrik krizine çözüm olunmayan mahalleli ise dün soruna tepki göstermek ve yaşananlara dikkat çekmek amacıyla Gediz Elektrik A.Ş.’den gelen arıza aracının kontağında bulunan anahtarı alarak yaşanan mağduriyete dikkat çekmek istediler. Şirket elemanlarına sorunlarını aktaran mahalleli daha sonra anahtarı görevlilere teslim ettiler.
“ELEKTRİKSİZ KALMAYI KİM HAKLI GÖRÜYORSA GELSİN KENDİSİ YAŞASIN”
Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Süleyman Can, sorunun çözümü için belirli dönemlerde gelindiğini ancak kalıcı bir çözüm üretilemediğini ve bu şekilde mağduriyetlerin katlandığını ifade etti ve “Mahallenin 5-6 sokağında 8-9 gündür sürekli elektrikler kesiliyor. Elektrik kurumundan bifaz diyorlar bu duruma. 5 telin biri çalışıyor, diğerleri çalışmıyor. O tarafa denk gelen evlerimizin elektrikleri her gün kesiliyor. Burada dondurmacılık yapan pastanelerimiz, iş yerlerimiz ve evlerimiz var. Makineye bağlı yaşayan çocuklarımız var. Biz 10 gündür bu yüzden sıkıntı yaşıyoruz ve sürekli şikayet alıyoruz. Gediz Elektrik’te bu arızaların tamamının kayıtları var. Biz de bildiriyoruz, gelip yapıyorlar ama burada kalıcı bir çözüm lazım. Buraya trafo konulması lazım. Ben görüştüğümüze bana ‘Trafo geç olur. Burada güç ayrımı yapacağız, burayı dengeleyeceğiz ve bu sıkıntıyı gidereceğiz’ dediler. Ama burada hiçbir çalışma yapılmadı. Bu çalışmanın bir an önce yapılmasını ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini talep ediyorum. Ben de mahalle muhtarı olarak artık söyleyecek bir söz bulamıyorum. Çünkü herkes haklı. Bu çağda hiç kimse elektriğinin kesilmesinden memnun olmaz. Bu kadar fatura ödenilen bir yerde neredeyse 4 saat elektriksiz kalmayı kim haklı görüyorsa gelsin kendisi yaşasın. Buraya yetkililer çağırdığımızda geliyorlar, sıkıntıyı gideriyorlar ama ertesi gün yine aynı sorun yaşanıyor” dedi.
“FARKLI DÜŞÜNCELER Mİ VAR?”
Mahalle esnafından Ahmet Yalınız ise alanın kentsel TOKİ alanına girdiğine dikkat çekerken yaşatılan mağduriyetlerin bilinçli olup olmadığını sordu ve şunları söyledi; “İzmir’in en büyük ilçelerinden Karabağlar ilçesi esnaflarındanım. Nalbur dükkanım var. Ben soruyorum. Acaba Yunus Emre Mahallesi değersiz görülüyor da buradaki ihtiyaçlarımıza cevap verilmiyor? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti karayollarını, köprüleri özelleştirdiği gibi 5 tane sağlam tüccar bulamadı mı elektrik altyapılarını özelleştirmek için? Biz bu çileyi çekme zorunda mıyız? Vergiyi veren ve her türlü sorunun çözümünü yine kendisi arayan mahalleli olarak yine en mağdur olanlar da bizleriz. Boya makinem bozuldu. 5 kez bilgisayarlarıma format attırdım. En sonunda programcı sözleşmemi iptal eti yeni program aldım. Benim günahım burada dükkan açmak mı? Bu muhitte esnaf olunsun istenmiyor mu? Farklı düşünceler mi var? Zaten burası toplu konut alanına girdi. Mahalle halkı yaka silksin de Karabağlar’ı terk etisin mi isteniyor? Biz muzdaripiz. 21. yüzyılda uzaya çıkma planları yapan devletimiz elektrik problemine çare bulamıyor mu? Burası Çamlık. Burada hizmet sektörünü temsil eden çok ciddi firmalar var. Adamların yeşillikleri, meyveleri soğuk hava depolarında çürüyor. Bizim tek derdimiz çözüm. Biz çözüm istiyoruz. Ben buradan EBSO Yönetim Kurulu üyelerine, Ticaret Odası Başkanına, Esnaf Odaları başkanlarına sesleniyorum… Orası padişahlık makamı değil. Çıkın esnafınızı ziyaret edin, ihtiyaçlarına çare olmaya çalışın.”
“MAĞDURUZ İŞ YAPAMIYORUZ”
Market işleten bir mahalleli ise sürekli olan kesintiler nedeniyle elektronik cihazlarının bozulduğunu belirtti ve “Benim marketim var. Bugün 4 kez elektriğim kesildi ve 4 kez arıza için aradım. Klimam ve sayısal loto makinem yandı, dondurmalarım eridi. Bu ay bana bin 965 lira fatura gelmiş. Dün gece saat 02.00’de dükkanı kapatacakken elektrikler tine gitti ve kepenklerimi kapatamadım. Bir saat elektriklerin gelmesini bekledim. Benim müşterim geliyor, hepsi mağdur. Soğuk bir şey satamıyoruz. Sayısal loto makinem mahvoldu. Hepsi zarar. Mağduruz iş yapamıyoruz” diye konuştu.
“HEP 2. SINIF MUAMELESİ GÖRÜYORUZ”
Mahallede lokanta işleten mahalleli ise elektrik şirketinin para tahsili konusunda gösterdiği özeni arıza gidermede göstermediğinin altını çizdi ve şunları söyledi; “Elektrik kesintisinden dolayı benim et dolabım ve dondurucum bozuldu. Bu sorun, yeni bir sorun değil. On yıllardır devam ediyor. Sürekli elektrik kesintisi oluyor. Ya bir faz ya da iki faz geliyor. İnsanların cihazları bozuluyor. Sanki Çamlık, Türkiye’nin değil de Ermeni çocuklarının yeri. Yollar, elektrik, doğalgaz sıkıntılı. Buraya ne gözle bakılıyor bilemiyoruz. Biz artık devlet güçlerini bir kenara atıp kendi işimizi kendimiz mi çözelim? Gediz Elektrik 3 gün elektrik faturası ödenmediğinde saati söküp gidiyorlar. Saati söküp gittiklerinde üstüne yok söktü yok taktı parası derken kat ve kat masraf. Şimdi biz buna ne ceza keseceğiz onu düşünüyoruz. Bunlar bizi o kadar sıkıntıya sokuyor, biz faturalarımızı ödüyoruz. Peki bizim zararımızı kim karşılayacak? Karşıyaka’da mı oturmamız gerekiyor? Çamlık olarak oraya mı taşınalım? Biz hep 2. sınıf muamelesi görüyoruz. Biz burada Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle bir mozaik gibiyiz. Kime sorarsanız sorun Çamlık denilince herkesin aklında bir soru işareti. Bir öncelik verin bize ya!”
“KARŞIMIZDA HİÇBİR ZAMAN BİR MUHATAP BULAMADIK”
Mahallede yaşayan Avukat Bahadır Başıoğlu ise başvurdukları hukuki yolların da yanıtsız kaldığına dikkat çekti. Kontak kapatma eyleminin son çareleri olduğunu belirten Başıoğlu, “Son bir ay içerisinde mahallemizde elektrik kesintileri yaşanıyor ve bu bizim tarafımızdan sıkıntıyla karşılanıyor. Biz sorunları yaşadığımız süreçte Gediz A.Ş. ile sürekli yazıştık, hukuki süreçlerimizi de başlattık, başvurularımızı da yaptık. 2-13-16-26-28 Temmuz’da elektrik kesintileri yaşandı. Bununla ilgili Gediz A.Ş. ile çok kez yazışmamıza rağmen olumlu bir yanıt alamadık. Mahallemiz gelişen bir mahalle ve bu sebeple elektrik kesintisi çok yaşanıyor. CİMER’e de başvuru yaptık ama olumlu yanıt alamadık. Böyle olunca da insanların tahammül seviyesi kalmıyor ve tepki vermek istiyor. Bunların yaşanması gerekmiyordu. Bunların hukuki süreçlerle devam etmesi gerekiyordu. Ama biz karşımızda hiçbir zaman bir muhatap bulamadığımız için mağduriyet yaşıyoruz ve insanlar da çareleri kendileri arıyor. Biz de o yüzden bugün Veysi Bey ile böyle bir tepki vermek istedik. Hiç kimseye zarar verilmedi, hiçbir olumsuz tavrımız olmadı. Sadece tepki göstermek istedik. Yeri geliyor 10-20 bin lira elektrik faturası ödeniyor ama sorunlar çözülmüyor” dedi.
Yorum Yazın