Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mallar hazineye,hurdalar İzmir'e

Mallar hazineye,hurdalar İzmir'e

​Bütünşehir Yasası ile birlikte kapatılan İzmir İl Özel İdaresi'nden kalan bini aşkın taşınmazın yarattığı paylaşım krizi şiddetle devam ederken, değeri 4 trilyon lirayı bulan malların yanı sıra bir diğer sıkıntı ise idareye ait iş makinelerinin dağıtımında yaşanıyor. Özel İdare'ye ait yeni model ve sağlam durumda iş makinelerinin büyük çoğunluğu İzmir Valiliği tarafından AK Parti'li belediyelere verilirken, CHP'li ve MHP'li belediyelerin sıfır çektiği dağıtımda, ilçelere hurda durumdaki araçlar gönderildi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2014 - 13:31
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bütünşehir Yasasıyla birlikte hizmet odaklı sıkıntıların yaşandığı kapatılan İl Özel İdaresi'ne bağlı belde ve belediyelerde yaşanan durum bir kez daha kendisini göstermeye başladı. Özellikle CHP'li belediyelerde rezaleti andıran görüntülerin yaşandığı iş makinelerinin paylaşımı konusunda ilginç ayrıntılar da gündeme geldi. Valilik tarafından yapılan tartışmalı dağıtım kararı sonrasında, CHP'li ve MHP'li yöneticilerin olduğu ilçelere gönderilen araçlar hurda çıkarken, kimisine motoru olmayan, kimisine de yedek parçası piyasada bulunmayan ve arızalı araçlar verildi.
 
 

İZMİR GÖZDEN ÇIKARTILDI MI'
Yerel seçimlerin ardından paylaşım krizi yaşanan İzmir'de ilçelerine daha rahat hizmet götürebilmek adına idareden gelecek iş makinelerini bekleyen birçok belediye başkanı "Hurda şoku" yaşıyor. AK Parti'li belediyelerin aksine, yaşları 30'u bulan, yüksek tamir masrafları nedeniyle kullanılamaz halde olan araçlar alan ilçe belediyeleri yaşanan duruma isyan etti. Vergi ve sigorta ödemeleri nedeniyle ek yükün altına girmek zorunda kalan CHP'li başkanlar, Valilik'in gönderdiği araçları hurdaya ayırmaya hazırlanırken, yaşanan durumun parti ayrımı ve adaletsizlik olduğunu savundu. Diğer yandan ilçe belediye başkanları, verilen hurda araçları ilçelerine getirebilmek için nakliye masraflarını da kendileri üstlendi.
 
ARAÇ 12 BİN TL, TAMİRİ 8 BİN TL
Paylaşımda en dikkat çeken noktalardan bir tanesi Bornova Belediyesi oldu. 2 köyü bulunan ilçeye gönderilen 1998 model İSUZU marka minibüsün kendi değeri ancak 12 bin TL ederken, aracın bakım masraflarına ise 8 bin TL harcandı.
 


MOTORU OLMAYAN ARACI GÖNDERDİLER
Kendilerine verilen araçların önemli bölümünün kullanılamayacak kadar kötü durumda olduğunu vurgulayan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "İhtiyacımız olmayan bu araçlar, belediyede muhafaza edildiği takdirde sigorta masrafları, bakımları, onarımları, yedek parça masraflarıyla çok ciddi şekilde bize külfet olacak. O nedenle bunları elden çıkarmaya karar verdik. Tabi ki ihtiyacımız olan, kullanılabilenleri tutacağız. Ayrıca beldelerden makam araçları geldi, ihtiyacımız olmadığı için onları satacağız. Gelir getirmek zorundayız. İçlerinde motorsuz araçlar da var. Onları hurdaya çıkaracağız. Satılabilecek olanları da satacağız. Tamir ettirmenin anlamı yok, zaten eski. Bize geçen 76 model traktörler var. Neredeyse 40 yıllık" dedi.
 


ŞANTİYE KARAYOLARI'NA, HURDA ASFALT MAKİNESİ BELEDİYEYE
100'ü aşkın köyü bulunan Bergama'ya kapatılan beldelerden motoru olmayan BMC Levend marka bir kamyonet, çalışır halde Mercedes 302 model otobüs, 75 model Morris marka kamyon verilirken, asfalt şantiyesi olmayan ilçeye asfalt distribütörü gönderildi. Paylaşımda es geçilen bir diğer belediye olan İzmir'in en uzak ilçesi Beydağ'da ise yerel idareye 86 model hurda dozer, parçası bulunamayan greyder, 4 bin TL'lik masrafı bulunan 1998 model BMC Fatih marka kamyon ve paletli, asfaltta gidemeyen ekskavatör verildi.
 


NOSTALJİ YAŞATTILAR: ÖDEMİŞ'E 2006 MODEL, BEYDAĞ'A 86 MODEL ARAÇ
"Kontak basmayan" ve ittirmeyle çalışan araçların verildiği Beydağ'da durumu "Şaka gibi bir dağıtım" olarak niteleyen Başkan Vasfi Şentürk ise, " Ödemiş'e nedense yeni araçlar gitti. Oralara 2006 modelleri, bize 86 modelleri verdiler. Ödemiş zaten 50 trilyon bütçeli bir yer, ihtiyacı yok ki. Beydağ Belediyesi'ne verilen 1986 model Caterpiller marka dozer çalışmıyor. Bir tane ekskavatör vermişler, o da paletli olduğu için yolda gitme şansı yok. Çalıştırmak için ayrıca kamyon lazım. İttirseniz zor çalışıyor" şeklinde yorum yaptı.
 
PİYASADA PARÇALARI BİLE YOK!
Urla Belediyesi'ne gönderilen 3 çöp kamyonu haricinde tek iş makinesi olan 1986 model greyderin miadını doldurduğu öğrenilirken, bozuk ve çalışmayan durumdaki aracın üretici fabrikası kapatıldığı için piyasada yedek parçası ise bulunamıyor. Konuyla ilgili yorum yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Ne denebilir ki. Yorum yapamıyorum. Kısa mesafelerde yürüyor diye alalım dedik ama artık yürümüyor bile" derken, araç ilçe belediyesinin garajında yatmaya devam ediyor.
 
KÖYLERİ GÖZDEN ÇIKARDILAR
Tire ilçesine gönderilen 10 araçtan ise sadece 2 tanesi kullanılabilir durumda. 8 araç yüksek onarım masrafları nedeniyle garajda beklerken, yüksek yaşı nedeniyle ilçe belediyesine ek vergi külfeti de getirdi. Dağıtım konusunda siyasi adaletsizlik yapıldığını vurgulayan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Hurdaya gitmesi gereken araçları kullanamıyoruz, boşta duruyor. Daha adil dağıtılabilirdi. Bunların çok dengesiz şekilde dağıtıldığını biliyoruz. Yüksek model araçlar belli siyasi partilerin temsilcisi pozisyonu olan belediyelerde kümelendiğini biliyoruz. Siyaset her yere bulaştı. Biz bu araçlarla köylere hizmet götürüyoruz. O belediyelerin köyleri Türk vatandaşı da, bizimkiler değil m? Onların da ihtiyacı var maalesef köyleri gözden çıkardılar."
 


ARAÇLAR "İTTİRMEYLE" ÇALIŞIYOR
Benzer durumun yaşandığı Bayındır'da tadilat masrafı aracın kendisinden daha pahalı durumdaki iş makineleri garajlarda bekliyor. Bir adet bozuk zift yayma makinesi ve 1988 model kepçe bulunan ilçede, gönderilen araçların tamamı 1980'li yıllarda üretilmiş ve büyük kısmı da ancak "ittirme" usulüyle çalışıyor.  
 
KİME NE VERİLMİŞTİ'
 
AK PARTİLİ BELEDİYELER
Ödemiş Belediyesi: 1 adet dozer, 1 adet Ekskavator, 2 adet greyder, 1 adet asfalt distribütörü, 1 adet silindir, 1 adet yükleyici, 1 adet forklift,  1 adet kırıcı, 1 adet beko loder, 1 adet asfalt yama kamyonu, 1 adet çekici, 1 adet arazöz, 1 adet levha çakma kamyonu, 4 adet kamyon, 1 adet vinç, 1 adet kar mücadele aracı, 1 adet akaryakıt tankeri, 1 adet römork, 1 adet treyler lowbed, 1 adet silindir
 
Menderes Belediyesi: 1  adet Dozer, 1 adet Ekskavator, 1 adet Greyder, 2 adet silindir, 1 adet Hidrolik, 1 adet Hidrolik Transpalet, 1 adet beko loder, 2 adet kamyon, 1 adet damber, 1 adet mıcır serici kamyon
 
Torbalı Belediyesi: 1 adet dozer, 1 adet ekskavatör, 1 adet lastikli kepçe, 1 adet greyder, 1 adet forklift, 1 adet mıcır serici ve aralarında damperli kamyon, asfalt yama, asfalt yağlama, akaryakıt tankeri ile yol çizgi kamyonlarının bulunduğu 7 adet kamyon
 
Kemalpaşa Belediyesi: (Köylerden gelen) 1 adet kamyonet, 1 adet traktör, 1 adet taksi, 1 adet otobüs, 1 adet minibüs, 1 adet süpürge makinesi, 1 adet ekskavatör, 1 adet silindir, 1 adet yükleyici, 1 adet beko lader, 1 adet asfalt tamir ve bakım aracı, 1 adet damperli kamyon, 1 adet greyder.
 
Selçuk Belediyesi: 1 adet dozer, 1 adet greyder, 1 adet vibrasyonlu silindir, 1 adet forklift, 1 adet damperli kamyon, 1 adet kamyon, 1 adet beko loder
 
Kınık Belediyesi:1 adet kepçe, 1 adet dozer, 3 adet kamyon, 1 adet asfalt yama makinesi
 
CHP’Lİ BELEDİYELER
Dikili Belediyesi: 1 adet çöp toplama aracı, 1 adet kamyon, 1 adet greyder
 
Beydağ Belediyesi: 2 adet kamyon, 1 adet greyder, 1 adet dozer, 1 adet
 
Bayındır Belediyesi: 3 adet kamyon, 1 adet ekskavatör, 1 adet greyder
 
Urla Belediyesi: 1 adet 1986 model greyder, 3 adet köy tüzel kişiliğine ait çöp kamyonu
 
Bergama Belediyesi:  5 adet kamyon, 1 adet kazıcı, 1 adet asfalt distribütörü, 1 adet silindir, 3 adet greyder, 2 adet kepçe olmak üzere farklı amaçlarla kullanılan toplam 14 araç.
 
Karaburun Belediyesi: 1 adet dozer, 2 adet köy traktörü ve 1 adet kamyon
 
Çeşme Belediyesi : 0  (Alaçatı Belediyesi’nden kalan iki adet makam aracı alındı. Birisi Valilik Yatırım İzleme Komisyonu’na, diğeri ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi)
 
Bornova Belediyesi: 1 adet 1987 model minibüs
 
Tire Belediyesi:2 adet kamyon, 1 adet sulama aracı, 2 adet vidanjör
 
Menemen Belediyesi: 1 adet 1986 model kepçe
 
Karşıyaka Belediyesi - 0
Konak Belediyesi  -0
Buca Belediyesi -0
Çiğli Belediyesi – 0
Bayraklı Belediyesi-0
Gaziemir Belediyesi -0
Balçova Belediyesi – 0
Güzelbahçe Belediyesi -0
Narlıdere Belediye- 0
Foça Belediyesi- 0
Seferihisar Belediyesi-0
 
MHP’Lİ BELEDİYELER
Kiraz Belediyesi: 2 adet kamyon, 1 adet silindir, 1 adet ekskavatör, 1 adet greyder
 
Aliağa Belediyesi: 2 adet kamyon, 1 adet kepçe, 1 adet vidanjör
 
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 160 AYRI DAVA AÇTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için yargı sürecini başlatmış ve sıfır çektiği paylaşım kararlarına karşı idare mahkemelerinde 160'ı aşkın dava açmıştı. Mahkeme süreci devam eden ve değeri 4 trilyonu bulduğu belirtilen mallar arasında, Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet ormanı ve mesire yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinesi yer alıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.