
Marmaris Belediyesi'nden yıkılması için talimat verilen kaçak otele ilişkin açıklama
Marmaris Belediyesi, kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen Milli Park sınırları içinde inşaatı devam eden ve yıkılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından talimat verilen otelle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait kaçak otel tadilatı ve inşaatının ruhsat iptalleri, kesilen cezalar ve mühürlemelere rağmen devam ettiği belirtilerek, “Marmaris Belediye Encümeni'nin aldığı yıkım kararı ile ilgili yargı süreci devam etmekte olup, kesinleşen yıkım kararı henüz bulunmamaktadır. İleride telafisi mümkün olmayan zarar ve ziyanların önüne geçmek adına nihai mahkeme kararı doğrultusunda hareket etmek büyük önem arz etmektedir” denildi.
- Ege Postası
- 10.03.2025 - 12:31
- Güncelleme: 10.03.2025 - 14:17
Marmaris Belediyesi tarafından kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen Milli Park sınırları içinde inşaatı devam eden ve yıkılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından talimat verilen Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait otelle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İnşaat yasağı döneminde 30 Mayıs 2024 tarihinde sahada yerinde yapılan tespitlerde ilgili firma tarafından deniz içerisine kıyı dolgusunun yapıldığı ve projesinde olmayan liman betonlarının döküldüğünün tespit edilmesi sonrasında, ruhsatsız ve kaçak durumdaki bu yapılar için 104 milyon 757 bin 908 lira 50 kuruş para cezası kesilmiş ve yıkım kararı alınmıştır. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Muğla 3. İdare Mahkemesinin kararı ile 1. Etap ve 2. Etap için düzenlenen 17 adet esas yapı ruhsatları iptal edilmiştir. Belediyemizce mahkeme kararı bulunmayan ancak Marmaris Belediye Başkanlığı'nın aldığı inisiyatif ile 1. Etap ve 2.Etap için düzenlenen 16 adet tadilat yapı ruhsatı ve 3. Etap için düzenlenen 25 adet esas yapı ruhsatı resen iptal edilmiştir. 1. Etap için düzenlenen Yapı Kullanım İzin Belgesi de herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın resen Belediye Başkanlığımızca iptal edilmiştir. Bahse konu firmanın 1. Etap blokları için düzenlenen yapı kullanım izin belgesinin yasaya ve mevzuata aykırı düzenlenmiş olması nedeniyle, hem kurum içi disiplin soruşturması yapılmış ve ilgililer hakkında disiplin cezaları uygulanmış hem de önceki dönem Marmaris Belediye Başkanı, önceki dönem Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı ve ilgili Belediye personeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.
TAPUYA KAÇAK YAPI ŞERHİ KOYDURTULDU
3 etaptaki toplam 58 adet yapı ruhsatının iptal edilmesinin ardından 209 bin 610 metrekarelik inşaat alanlı kaçak ve ruhsatsız yapının Marmaris Belediyesi tarafından mühürlenip, toplam 2 milyar 678 milyon 149 bin 516 lira 58 kuruş idari para cezası kesildiği de açıklamada belirtildi. Akabinde tapuya kaçak yapı şerhi koydurulup, ilgililer hakkında TCK'nın 184. maddesi gereği 'İmar kirliliğine sebebiyet vermek' suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.
‘İŞÇİLERİN TAHLİYESİ İÇİN KOLLUK KUVVETİ TALEP EDİLMİŞ ANCAK OLUMLU YANIT ALINMAMIŞTIR'
Mühürlemelere rağmen inşaat faaliyetlerine devam edildiğine de dikkat çekilen açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"İnşaat faaliyetlerine devam ediliyor olması nedeniyle Belediyemizce defalarca inşaat durdurularak, mühür fekki işlemi yapılmış ve tekrar mühürlenmiştir. Mühür fekki suçları ile ilgili de ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. İnşaat sahasında çalışmakta olan 1000'e yakın işçinin dışarıya çıkarılabilmesi için Kaymakamlıktan kolluk kuvveti talep edilmiş ancak olumlu yanıt alınmamıştır. Kaymakamlık makamından işçilerin inşaat sahasından tahliyesinin gerçekleştirilebilmesi adına tekrar kolluk kuvveti talebinde bulunulmuş olup henüz cevabi yazı kurumumuza ulaşmamıştır. Marmaris Belediye Encümeni'nin aldığı yıkım kararı ile ilgili yargı süreci devam etmekte olup, kesinleşen yıkım kararı henüz bulunmamaktadır. İleride telafisi mümkün olmayan zarar ve ziyanların önüne geçmek adına nihai mahkeme kararı doğrultusunda hareket etmek büyük önem arz etmektedir. Ancak her şeye rağmen Belediye Başkanlığımızca yıkım süreci titizlikle takip edilmekte olup ilerleyen süreç içinde gerçekleşebilecek yıkım için, yıkım ihalesi iş ve işlemlerine de başlanılmıştır."
'YARGILAMA DEVAM EDERKEN TELAFİSİ İMKANSIZ KARAR ALINMASI İMKANSIZDIR'
Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından, Marmaris Belediyesi tarafından kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen Milli Park sınırları içinde inşaatı devam eden ve yıkılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından talimat verilen otelle ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yapıldı. Açıklamada, "Şirketimizin Marmaris'te yürütmekte olduğu proje ile ilgili olarak idari ve yargısal süreçler devam etmekte olup henüz şirketimizin yürüttüğü projeler hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmamaktadır. Marmaris Belediyesi'nin, idari istikrar ilkesi gereği daha önce kendi aldığı kararların aksine işlem yapması, yargılama devam ederken geri dönülemez, telafisi imkansız kararlar alması ve bunları uygulaması da yasal olarak imkansızdır. Kamuoyuna daha önce defaatle açıkladığımız üzere şirketimiz konu proje kapsamında, imar planı, imar durumu ve verilen yapı ruhsatlarına aykırı hiçbir faaliyette bulunmamıştır. Projenin otel ve devre mülkten oluşan ilk etabı Marmaris Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatlarına göre inşa edilmiştir. Marmaris Belediyesi, yapı ruhsata uygun olarak tamamlandığı için iskan ruhsatı da düzenleyip, vermiştir. İskanı dahi alınmış bir yapının yıkılması veya yıkılmasına ilişkin karar alınması da yasal olarak mümkün değildir. Yerleşik Danıştay kararlarında da iskanı alınmış bir yapının sahibine kazanılmış hak sağladığı tartışmasızdır" denildi.
'ORTADA YIKIMA İLİŞKİN BİR KARAR YOKTUR'
Projenin ikinci etabının inşaatının da büyük ölçüde tamamlanıp, kazanılmış hak sağlayan seviyeyi geçtiğine açıklamada vurgu yapılarak, "Bugüne kadar şirketimize anılan yapıların yıkılmasına ilişkin Marmaris Belediyesi'nce alınmış hiçbir encümen kararı da tebliğ edilmemiştir. Yine bu yapıların yıkılmasına ilişkin herhangi bir resmi talimatın, yazının bulunduğuna dair ortada hiçbir bilgi ve belge yoktur. Esasen ilgili Marmaris Belediyesi de yıkım konusunda kesinleşmiş bir yargı kararının olmadığını ve yargılamanın neticesini beklediklerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Ortada kesinleşmiş bir karar olması bir kenara, ortada yıkıma ilişkin bir karar dahi yoktur. Tüm bu haberlerin ve paylaşımların belli hesaplarca manipülatif amaçlarla yayıldığı tartışmasız olup ilgili platformlarda yer alan haber ve yorumların yanıltıcı, gerçeğe aykırı ve yatırımcıları yanıltmaya yönelik bilgi içerdiğini kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Şirketimiz, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca, sermaye piyasasında yanıltıcı, yanlış veya eksik bilgi verilerek yatırımcıların yönlendirilmesi ve piyasanın manipüle edilmesine yönelik eylemlerin suç teşkil ettiğini hatırlatır. Bu çerçevede basın yayın organları ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla şirketimiz hakkında gerçeğe aykırı haberler yayan, kamuoyunu yanıltmaya yönelik spekülatif açıklamalar yapan ve şirketimizin ticari itibarını zedeleyerek hisse fiyatımızı manipüle etmeye çalışan kişiler hakkında her türlü hukuki ve cezai süreci başlatma hakkımız saklıdır. Şirketimiz, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemeleri ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına ilişkin ilgili mevzuat kamuya açıklanması gereken kapsamında her türlü bilgiyi şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun olarak paylaşmaya devam edecektir."(DHA)
Yorum Yazın