Dolar 34,2919
%0.37
Euro 37,4933
%-0.08
Altın 2.915,210
%0.9
Bist-100 8.964,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meal yarışmasında dereceye giren öğrenciler altınla ödüllendirildi

Meal yarışmasında dereceye giren öğrenciler altınla ödüllendirildi

Malatya'da İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İlim Yayma Cemiyeti Malatya Şubesi işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yönelik 'Kur'an-ı Kerim Meal Bilgisi Yarışması' düzenlendi. Kur'an-ı Kerim'in ilk 15 cüzünden meal bilgisi...

  • Ege Postası
  • 01.06.2013 - 14:30
Malatya'da İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İlim Yayma Cemiyeti Malatya Şubesi işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yönelik 'Kur'an-ı Kerim Meal Bilgisi Yarışması' düzenlendi. Kur'an-ı Kerim'in ilk 15 cüzünden meal bilgisi konusunda soruların yöneltildiği yarışmada, başarılı olan öğrenciler; altın ve Kur'an-ı Kerim ile ödüllendirildi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül törenine; İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, İlim Yayma Cemiyeti Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Gencay, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dekan Prof. Dr. Saffet Sancaklı, yaptığı konuşmada, bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliği üniversite öğrencilerinin faydalanabilmesi amacıyla gerçekleştirdikleri ifade etti. Geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada siyer alanında yapıldığını hatırlatan Sancaklı, mesleki anlamda başarının önemli olduğunu, ancak ahlaki donanım açısından iyi bir seviyeye gelmenin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise 'meal' kelimesinin anlamı üzerinde durarak konuşmasına başladı. Kur’an-ı Kerim’in Türkçeye çevirisi konusunda 1926 yılına ve Elmalılı Hamdi Yazır’a vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Öztürk, tercüme konusunda, Mehmet Akif Ersoy’a dönem içerisinde yapılan ısrarlı teklifler üzerinde durdu. Prof. Dr. Öztürk, Kur’an-ı Kerim’in mana, derinlik, estetik gibi boyutları ile birlikte tam bir tercümesinin imkansız olacağı kaygısı nedeniyle Ersoy’un ikna edilemediğini ve neticede, ancak mealen bir şeyler yapabilmek noktasına gelindiğini izah etti. Kur’an-ı Kerim’in, harfi harfine tercümesinin imkansız olmasının genel bir kabul olduğunu aktaran Prof. Dr. Öztürk, "Beşer, Allah’ın kelamını bütün yönleriyle kusursuz, eksiksiz bir şekilde tercüme edemez." dedi.

Hasan Basri Çantay ve Elmalılı Hamdi Yazır’ın mealin ana kaynaklarından olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, yorum yapan kişinin algısının meal olduğunu, insan öznelliğini de içerisinde barındırdığını ama bu öznelliği yansıtmama çabasının gayet önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti: "Peygamber Efendimiz'in (sav) hayatı ve Kur’an-ı Kerim, et ile tırnak gibidir, birbirinden ayrılamaz. Meali okumanın yanı sıra, işin içerisine Peygamber Efendimiz'in (sav) hayatı, sünneti, gözyaşı, sıcaklığı, yaşam iklimi girince salt okumadan çıkıp insani bağ da oluşturulur ve asıl güzellik işte o zaman, bu oluşan manevi iklimde ortaya çıkar."

Yarışmada Eğitim Fakültesi öğrencisi Kevser Dulkadir birinci, İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hatice Yaban ikinci yine İlahiyat Fakültesi öğrencisi Büşra Uludağ ise üçüncü oldu.
Başarılı öğrenciler altın ve Kuran-ı Kerim ile ödüllendirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.