Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis'te 'çukur' grupta 'çöp'

Meclis'te 'çukur' grupta 'çöp'

Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen tartışmalı yer gündeme geldi.Meclis öncesi gerçekleşen CHP grup toplantısında ise gündem kentin en önemli sorunu olarak gösterilen ‘çöp’ oldu.

  • Ege Postası
  • 11.02.2013 - 22:29
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Kocaoğlu’nun uzun bir aradan sonra katıldığı meclis toplantısında kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen tartışmalı alan gündeme geldi.Meclis öncesi gerçekleşen CHP grup toplantısında ise gündem kentin en önemli sorunu olarak gösterilen ‘çöp’ oldu.

ÇAKAR İSTİFA ETTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar Denetim Komisyonu’ndaki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Çakar, gerekçe olarak zaman ayıramamasını gösterirken yapılan gizli oylamada AK Partili İrfan Eskin, komisyonun yeni üyesi oldu. Büyükşehir Davası’nın dördüncü duruşmasında ev hapsi cezaları kaldırılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Harita Mühendisleri Odası Başkanı Selçuk Savcı ve Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar da aylar sonra ilk kez bürokratlar bölümünden meclisi takip etti.

 ‘ÇÖP’ SÜREKLİ TARTIŞMA KONUSU


Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nın ömrünü doldurmasının ardından kentin kuzeyinde ve güneyinde yeni katı atık bertaraf tesisi kurmak için yer arayışlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes Palamutarası köyü yakınındaki alanı belirleyerek harekete geçmesi tartışmaları da beraberinde getirmişti. Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, “Menderes çöp alanı seçilmesi gereken en son ilçedir” çıkışını yapmış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ysa kuzeyde Yamanlar Köyü civarındaki alan konusunda kesin kararlı olduklarını güney için ise araştırmaların sürdüğünü ifade etmişti.

ÖZGÜN’DEN SEÇİM UYARISI

Çöp, CHP grubunda gündem maddesi oldu. Menderes Belediye Başkanı Özgün’ün, “ Çöp konusunda bilgilendirilmiyoruz. Menderes’e gelecek miş haberimiz yok” dedikten sonra katı atık bertaraf tesisin Menderes’e yapılması durumunda ilçenin AK Parti tarafından kazanılacağını dile getirdiği ve, “ Son genel seçimlerde çok az oyla CHP birinci çıktı. Seçime bir yıl kaldı. Bu girişim Menderes’e ve CHP’ye zarar verir. Menderes'i gözden mi çıkardınız'” dediği öğrenilirken, Kocaoğlu’nun ise, “ ben gidip bu alanı görmedim bile… Menderes’e de yapacağız demedik. Sana daha önce başka başkanlara vermediğim gibi cevap vermeyeceğim. Ayrıca yerelle genel seçimin dinamikleri farklıdır.Merak etme. Olağanüstü durumlar olmadıkça ilçelerde seçim kaybetmeyiz” dediği ifade edildi.

UTANÇ ÇUKURU'NUN SATIŞI  GÜNDEMDE

İzmir'in en değerli alanlarından birisi olarak nitelendirilen ve açılan davalarla 14 yıl sürüncemede kaldığı için kente gelecek yatırımcıların önünü tıkayan Basmane Meydanı'ndaki 'utanç çukuru' için hazırlanan yeni plan, Konak Belediyesi Meclisi'nde geçtiğimiz ay oyçokluğu ile kabul edilmişti. 
Konak Belediyesi Meclisi’nden geçen plan değişikliği Büyükşehir'de meclis kararı ile kabul edildi.

BAŞKANLIK ÖNERGESİYLE 


Meclis'te Basman Çukuru ile ilgili gündeme gelen bir başka konu daha oldu. Güçbirliği’nin hisselerinin TMSF’ye geçmesinin ardından üzerine haciz konulan yüzde 89 oranındaki hissenin satılması istendi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yerin satışına ilişkin 23 Ocak’ta belediyeye gönderdiği yazıyla buranın satışını istemesi nedeniyle Basmane Çukuru başkanlık önergesiyle meclise geldi. 

KOCAOĞLU: YOL HARİTASI BELİRLEYELİM

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1998 yılından beri çözülemeyen Basmane çukuru kriziyle ilgili radikal bir adım attı. TMSF'nin kat karşılığı sözleşme hükümlerini yerine getirmediği arazi üzerindeki yüzde 89 hissesini satamayacağını açıklayan Kocaoğlu, son planda itiraz veya davalar sonucu hayata geçmezse, eski sözleşmeleri feshedip, 1998 yılında satışında ödenen bedel faiziyle geri ödenerek, araziyi geri almak için Meclis'in de onayıyla hukuki süreç başlatacak. Konu hakkında açıklama yapan Kocaoğlu, “Bu konu eski garajın olduğu yeri. Namı değer Basmane Çukuru… Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) buranın satışı ile ilgili görüşümüzü sordu. Bu konuda bir defa satış konusu olmuştu 2009’da. O zaman durdurmuştuk. Yine aynı şey söz konusu. Bu konuda bir aşama kaydedemedik. Konak Belediyesi’nde bir imar planı var. Bugüne kadar kentin önünde sorun olarak duran bu konun planları yapılarak firmaların tahahütlerini yerine getirerek yapıcı olarak bugüne kadar bekledik. TMSF’nun eğilimine girmesi ile birlikte kentin gündemine oturdu. Burada bir satış talebi var. Tapu’da yüzde 11 hissemiz var. 2009’da yaptığımız ek protokolle buradaki payımız az olduğu için kamu vicdanı rahatlaması için yüzde 30’a çıkarttık. Bu gayrimenkulün üzerinde ipotekler var. CHP ,AKP ve MHP grubuna bu dosyaları konuyla ilgili dokümanları yollayacağız.Konun birçok boyutu var. Bir TMSF’ye yazacağımız yazının kapsamı ve içeriği var. İkincisi bundan sonraki süreçte planlamadan sonra ne yapacağımız kısmı… Bir yol haritası belirleyeceğiz. Bir gayrimenkulümüzle ilgili mecliste tartışmak, irdelemenin daha uygun olduğunu düşündük. Gayrimenkul satışı olduğu için meclise gelmesi lazım. Biz gizlisi saklısı olmayan bir işi meclise getirmenin yararlı olduğuna inandık. Çözüm yolunun hep birlikte üretilmesi herkesin menfaatine olacaktır” dedi.

İKİ YOL VAR

Kocaoğlu, önlerinde iki yol olduğunu belirterek ilk yolun son imar planının hayata geçmesi, itiraz veya davalar sonucu iptal olmaması durumunda 2009 protokolüne uygun olarak TMSF ile yeni bir sözleşme yapılması, inşaatın yüzde 30'unin belediye hizmet binası ve en az 7500 metrekaresinin otopark alanı olacak şekilde kat irtifakının yeniden düzenlenebileceğini söyledi.
İmar planının hayata geçmemesi, durumunda ise taraflar arasındaki sözleşmenin gerçekleşmesinin hukuken mümkün olamayacağından sözleşmenin feshinin gündeme geleceğini belirten Kocaoğlu, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların davalarla çözüleceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, Çarşamba günü kendilerine verilecek konuyla ilgili dosyada, Konak Meclisi’nin önergesi, o günkü meclis tutanakları, planlama görüşü, imar komisyonun görüşleri ve en son meclisin kararının olmasını istedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.