Meclis'te yeni anayasa turu: Kurtulmuş, DEM Parti, Saadet ve İYİ Parti'yi ziyaret etti
Görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini öngörüyorum" dedi.
- Ege Postası
- 02.05.2024 - 15:25
- Güncelleme: 02.05.2024 - 16:06
Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa turlarını sürdürüyor. Kurtulmuş, bugün ilk olarak DEM Parti’yi ziyaret etti. Görüşme sonrası Kurtulmuş, “Temennimiz Meclis’te kabul edilmesidir” açıklaması yaparken Hatimoğulları da anayasa yapım süreci öncesi yol temizliğine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Kurtulmuş’un ikinci durağı Saadet Partisi oldu. Görüşmenin ardından bir açıklama daha yapan Kurtulmuş, “Yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum.” dedi.
Kurtulmuş, son olarak İYİ Parti ile görüştü.
DEM PARTİ İLE GÖRÜŞME: 12 EYLÜL ANAYASASI DAHİ UYGULANMIYOR
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un ilk durağı DEM Parti oldu. Saat 12.00’da başlayan görüşmeye DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.
40 dakika süren görüşmeden sonra heyetteki isimler ortak açıklama yaptı.
'TEMENNİMİZ MECLİSTE BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA UZLAŞMAK'
Kurtulmuş, “Salı günü başlattığımız anayasa çalışmaları çerçevesinde ikinci gün temaslarını bugün parlamentoda grubu bulunan 3 partiyle birlikte sürdürüyoruz. İlk ziyareti DEM Parti ile gerçekleştirdik. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, çerçeveyi kendileri ile paylaştık. Bu sürecin açık, şeffaf, demokratik bir şekilde sürdürülmesi talebimizi kendilerine ilettik. Değerli Eş Genel Başkanlar, Grup Başkanvekilleri; arkadaşlarıyla müzakere ettikten sonra bu konudaki görüşlerini kamuoyu ile de paylaşacaklar. Bizim temennimiz TBMM'de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir. Buna ilişkin daha detaylı açıklamayı 3 partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
'12 EYLÜL ANAYASASI BİLE UYGULANMIYOR, DEMOKRATİK ANAYASA YAPIM SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR'
Kurtulmuş’um ardından değerlendirmelerde bulunan Hatimoğulları, “DEM Parti olarak anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül Anayasası’nın dahi uygulanmadığı bir dönemden geçerken, 12 Eylül Anayasası’nın değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılmasıyla ilgili görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir” dedi.
'YOL TEMİZLİĞİNE İHTİYAÇ VAR'
Anayasa yapım süreci öncesi yol temizliğine ihtiyaç olduğunu belirten Hatimoğulları, “Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, anayasasının hükümlerinin uygulanması, AİHM kararlarının uygulanması, bütün bunlar bizler açısından çok önemli” dedi.
1 MAYIS GÜNDEME GELDİ
1 Mayıs’ta yaşanan polis müdahalesine de dikkat çeken Hatimoğulları, bu müdahalenin anayasa yapım sürecinin zorluğunu gösterdiğini söyledi. Hatimoğulları, “Dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü ve böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün. Bizim de en büyük temennimiz ciddi bir yol temizliğinin yapılması bir demokratik zeminin oluşturulması en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklılıkları bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde bütün halkların anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin yapılması elbette bizler açısından da önemlidir” diye konuştu.
'ANAYASA GERÇEK SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖRTMEMELİ'
Türkiye’nin yaşadığı derin kriz ve yoksulluğa çözüm bulunması gerektiğine de dikkat çeken Hatimoğulları, “Alarm veren bu sorununun üstünü örtmeyecek bir şekilde çözülmesini temenni ediyoruz. Bu soruna parlamento zemininde ve hep birlikte bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda değerli halklarımıza bu ülkenin yoksullarına işçi ve emekçilerine karşı bir görev ve sorumluluğumuz var” dedi.
İKİNCİ DURAK SAADET: SAĞLIKLI BİR ZEMİNİN İNŞASI DAHA ÖNEMLİ
Kurtulmuş'un ikinci durağı Saadet Partisi oldu. Kurtulmuş, Grup Başkanı Selçuk Özdağ ve Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya ile bir araya geldi.
Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Kurtulmuş ve heyetteki isimler ortak açıklama yaptı.
GRUBU OLMAYAN PARTİLERLE DE GÖRÜŞECEK
Usule ilişkin görüşleri ve genel çerçeveyi değerlendirdiklerini belirten Kurtulmuş, “TBMM zemininde anayasa çalışmalarını en olgun tartışmalarla nasıl ilerletebiliriz ve sonuç alırız; bunlarla ilgili görüşlerini aktardım. Yapıcı ve olumlu bir görüşme yaptık. Diğer siyasi partilerle de görüşmeleri tamamladıktan sonra bir yöntem belirleyerek muhtemelen Ekim ayı gibi işin muhtevasına ilişkin tartışmaların başlayacağını görüyorum” diye konuştu. Siyasetin diyalog içinde çözüm üretme yeri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, mecliste temsil edilen ama grubu olmayan partilerle de görüşeceğini söyledi.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da verimli bir görüşme olduğunu belirterek, "Saadet ve Gelecek Partileri olarak sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade etti" dedi.
SON DURAK İYİ PARTİ
Kurtulmuş son olarak İYİ Parti'yi ziyaret ediyor. 14.05'te başlayan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından açıklamalar yapıldı.
Kurtulmuş, siyasi partilerin ön yargısız bir şekilde bu konuya yaklaştıklarından dolayı teşekkürlerini iletti.
AK Parti ve MHP'yi de ziyaret edeceklerini dile getiren Kurtulmuş, grubu olmayan partilerle de görüşme yapacaklarını açıkladı. Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"15 siyasi parti, 6 grubu olan parti vardır. Bu büyük bir çoğulculuk işaretidir. Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir. Anayasa yapamaz fikri kabul edilemez. Yaptığım ziyaretlerde ön yargısız bir şekilde siyasi partilerin bu konuya yaklaşmalarından dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye bu Meclis'e yakışan yeni bir anayasayı ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak milletimizin cevap verebilmektir. Diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız."
DERVİŞOĞLU: PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEM ARAYIŞIMIZ DEVAM EDİYOR
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun açıklamaları ise şöyle:
"Nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Biz İYİ Parti olarak bu sistem yürürlüğe girmeden önce bu sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek siyasi yolculuğumuzu sürdürdük. Yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde anayasa değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman konuyu değerlendirmeye açık buluruz. Meclis Başkanımız görevi nedeniyle tarafsızdır. Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Türkiye'de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor. Aramızda yaptığımız görüşmeyi arkadaşlarımla da paylaşacağım. Daha sonra yol haritamızı sizinle paylaşacağız" dedi.
Gazetecilerin DEM Parti ile görüşmesinin eleştirildiği yönündeki sorusuna ise Kurtulmuş "Terörle mücadele ayrı, anayasa çalışması ayrı" yanıtı verdi. (Duvar)
Yorum Yazın