Meclis toplantısında Karşıyakalılara müjde
‘Tam kapanma’ nedeniyle bugün gerçekleştirilen Karşıyaka Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde yapıldı. Mecliste Atakent tartışmaları devam ederken peş peşe Karşıyakalılara müjde verildi.
- Ege Postası
- 17.05.2021 - 21:43
ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan tarihinde uygulanmaya başlanan ‘tam kapanma’ nedeniyle Karşıyaka Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis oturumu bugün yapıldı. Toplantıda meclis üyelerinden peş peşe Karşıyakalıları sevindirecek müjdeli haberler gelirken Atakent Mahallesi planı gerginliği de yaşandı.
Karşıyaka Belediyesi CHP meclis üyesi aynı zamanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve Karşıyaka Belediyesi CHP meclis üyesi Saadet Çağlayan Karşıyakalılara müjde verdi.
Mustafa Özuslu, Karşıyaka’nın Zübeyde Hanım ve İnönü mahallelerinde taşkınları önleyecek bir çalışma yapılacağını ve bedelinin ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını belirtirken Saadet Çağlayan ise Karşıyaka’nın ilk sıfır atık belgesi alan ilçe olduğunu açıkladı.
ATAKENT TARTIŞMLARI DEVAM EDİYOR
Meclis oturumunda, komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü ve 9 maddeden sadece 3 tanesi oy birliği ile geri kalan 6 önerge ise oy çokluğu ile kabul edildi.
Karşıyaka'da meclis toplantılarının en çok tartışmalara neden olan konusu ise Atakent Mahallesi'nin plan notları.
Atakent plan notlarıyla ilgili olarak 1216 bağımsız üyeden 130'unun planın askı sürecinde yaptığı itiraz sonucu, Karşıyaka Belediyesi İmar Komisyonu'nda görüşüldü ve itirazlar reddedildi. İmar Komisyonu Başkanı Murat Aydın, Atakent plan notlarına itirazlar yapıldığını,1252 bağımsız bölümden 130'unun itirazı olduğunu ifade etti. Aydın, “Oradaki çoğunluk planı kabul ediyor. 130 kişinin itirazı da reddedilmiş oldu.1252 hak sahibinden 130'unun itiraz etmesi, orada doğru bir plan yapıldığının göstergesidir. Bundan sonra oradaki binalar, var olduğu haliyle kalacak. Yani park alanları, yeşil alanlar korunacak. Hak sahibinin binası kaç katlıysa, o kadar kat çıkabilecek. Bazı hak sahipleri, daha çok inşaat alanı olsun, müteahhide daha az para ödesin istiyor ama kanuna göre mümkün değil" ifadelerini kullandı.
NEDEN KULLANMAYALIM DİYE İTİRAZ ETTİLER
Karşıyaka Belediyesi AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk’ün plana dair açıklamaları mecliste gerginliğe neden oldu. Öztürk, “Atakent Mahallesi'nin, plan notları daha önceki meclisimize geldiğinde, burada 1976 yılında, kitle ebatları belirlenen imar planlarımız vardı. Planlarda, kit yönetmeliğinin de devreye girmesiyle, kit ebatları görmezden gelindi veya atlandı. Buradaki parsel alanının yüzde 40’na oturulacak kitle alanları şekilde yapılaşmasına müsaade edildi. Bu bölgede bizim dönenmemizden önce, 2 veya 3 bina bu şekilde yapılaştı. Bizim dönenmemizde de bir tane parsele bu konuyla ilgili imar durumu verildi. Hatta bir tane bina da riskli yapı kapsamına dahil edildi. Fakat biz bunu tekrar meclis gündemine getirerek, meclisten oy çokluğu ile geçti. Orada da bir duruşumuz vardı. Fakat vatandaşlar bu duruma itiraz etti. İtirazları genel manada şu yönde gelişti. Yanımızda yüzde 40’la yapılmış, binalar varken neden biz bu haklardan faydalanamıyoruz. İkinci bir itiraz şekli, biz bundan taban alan olarak faydalanamazsak bile kat alanlarından gelecek haklarımızı, neden kullanmayalım diye itiraz ettiler. Biz der arkadaşlarımızla baktığımızda, bu vatandaşların itirazlarında haklı olduklarını gördük. Buradaki vatandaşlar belki de Cumhuriyet Mahallesindeki vatandaşlar gibi farklı yollar arayacaklar. Çünkü onlar da gördüler ki haklı oldukları yerler farklı vasıtalarla mümkün olunabiliyor. Yapılmış binalar var. Haklar var herkes bu haklardan istifade etsin. Buradaki muhit gözde bir muhit olsa da buradaki insanların ekonomik durumu iyi değil. Buradaki insanlar genellikle emekli olmuş, başka geliri olmayan insanlar. Evlerini dönüştürmek istediklerinde 300-400 bin lira veremeyecek insanlar. Yasal haklarını parsel alanının yüzde 40’ını, tekabül eden inşaat haklarını biz bu insanlara verirsek, bu insanlar kendi evlerini rahatlıkla dönüştürebilecekler. Biz bu engellileri kaldırmak yerine bu engelleri koyuyoruz. Bu bize ters oluyor” ifadelerini kullandı.
İmar Komisyonu Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise Atakent Mahallesi’ndeki plana dair şu açıklamalarda bulundu:
"Atakent Mahallesi sınırları içerisinde Emlak Bankası 2. Etap Konutları olarak bilinen Planlama Alanı, onandığı dönemin planlama yaklaşımı ve gösterim tekniklerini yansıtan; vaziyet planları üzerinde belirlenen kütleler uyarınca yapılaşmış 11,5 hektar büyüklüğünde bir bölgeyi kapsamaktadır. Planlama Alanı ilk olarak 1977-1982 yılları arasında inşa edilen 2. Etap Emlak Bankası Konutlarıdır. 2. Etap olarak da adlandırılan Planlama Alanı, Atakent Mahallesi'ndeki 40 parselden oluşmaktadır. Parsellerin toplamı 71.194 metrekaredir. Alanda halen toplam 1252 bağımsız bölüm bulunmakta olup, bunun 33 adedi ticari birim, 1219 adedi bağımsız konut birimidir. Planlama Alanında son yıllarda kentsel yenilemeye talep artmaktadır. Atakent Mahallesi sınırları içerisinde Emlak Bankası 2. Etap Konutları olarak bilinen Planlama Alanına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu ilavesi ile yerleşik dokunun nitelikli kentsel peyzaj karakterinin ve aynı zamanda mevcut teşekküllerin korunması amaçlanmaktadır. Ayrıca halen yürürlükte olan Plan Notları açısından oluşan tereddüdü gidermek açısından önem taşımaktadır. Bölgede halen yürürlükte olan 1/1000 Ölçekli 21.12.1984 Kıyı Kesimine istinaden Bakanlık onanlı İmar Planları ile bir bütün olan plan notlarına göre ‘1/1000 ölçekli İzmir Özel Uygulama İmar Planı özel işaretler ve uyulması zorunlu diğer koşullar tablosuna göre uygulama yapılacaktır” ibaresi bulunduğu, Uyulması Zorunlu Diğer Şartlar kısmının 14. maddesinde? “Uygulamada imar adası içindeki tescilli parselasyon planlarında belirlenen kitle nizamına uyulacaktır.’ Şeklinde plan notu yer aldığı belirtilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesince onanan planlara askı süreci içinde yapılan itirazları değerlendirdiğimizde; 40 parselde 1252 bağımsız bölümden 130 adet itiraz dilekçesi ile bu kapsamda itirazlar değerlendirilmiştir. Toplamda 40 parselden 28 parselde yer alan yapıdan itiraz dilekçesi bulunmaktadır. İtirazlar incelendiğinde bazı parsellerdeki yapılaşmaların zaten yüzde 40 civarında olduğu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 18.12.2020 tarihli ve 05.1184 sayılı kararı ile değişiklikle onanan plan notu ilavesi ile 1979 yılında belirlenen kitle ölçülerine göre imar haklarının korunduğu, Yürürlükte olan İzmir Şehri Plan Notlarının 14. maddesinde hüküm altına alınan “Uygulamada imar adası içindeki tescilli parselasyon planlarında belirlenen kitle nizamına uyulacaktır.”
İMAR HUKUKUNA UYGUN
Son olarak Atakent Mahallesi planına dair konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yapılan planının imar hukukuna uygun hazırlandığını belirtti. Tugay, planın uygun olmaması dahilinde mahkemenin iptal edeceğini belirterek şöyle devam etti: "Bu bölgenin imar planlarının yapılmasının çok zor olduğunu biliyoruz ve kontrolsüz yapılaşmış bir alandan söz ediyoruz. İmar kanunuyla o kanunun gereklerini yerine getirerek, vatandaşların taleplerinin tamamen karşılamak imkansız, bu gerçeği de kabul etmemiz lazım. Sıfırdan bir alan planlanmıyor. Birileri memnuniyetsiz olacaktır ama en iyisini yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Kanuna uygun olacaktır, zaten uygun olmazsa mahkeme iptal edecektir."
KARŞIYAKA’DA YENİ KOMİSYONLAR KURULDU”
Karşıyaka’nın, yaşlı dostu kent olma projesi çalışmaları kapsamında, Engelliler ve Yaşlılar Komisyonu’ndan Yaşlılar kelimesinin kaldırılması, Ayrıca bir Yaşlılar Komisyonu kurulması ve Engeliler komisyonun adının, Engelsiz Karşıyakalılar olarak değiştirilmesi oy birliği ile kabul edildi. Yaşlılar komisyonuna 11 ay süre ile, belediye meclisinde bu komisyonunda görev alacak isimler Sevim Kirpiksiz, Emine Çağatay, Ali Ekber Güneş, Cemil Yüm ve Ahmet Diker oldu.
Çocuk ve Aile Komisyonu kurulması ve bu komisyona 11 ay süre ile üye seçimi yapılması hakkında önerge oy birliğiyle kabul edilirken 11 ay süre ile, belediye meclisinde bu komisyonunda görev alacak isimler ise, Şevket Balla, Murat Ilgın, Faruk Yıldırım, Birgül Çağrı Gamze uğurlu mecliste oy birliği ile kabul edilerek komisyona seçildi.
İZMİR’DE İLK KARŞIYAKA’DA
Karşıyaka Belediyesi CHP meclis üyesi Saadet Çağlayan, Karşıyaka’nın ilk sıfır atık belgesi alan ilçe olduğunu açıkladı. Çağlayan, “Karşıyaka Belediyesi olarak 2011 yılından itibaren atık yönetiminde geri dönüşebilen tüm evsel atıklar için toplama, ekomiye kazandırma ve aynı zamanda ekolojiyi korurken kaynak yaratma çabalarımız devam etmemekteydi. 2019 yılında yayımlanan 0 atık yönetmeliği gereği ilçe sınırlarımız dahilinde sıfır atık isteminin kurulması ve sıfır atık belgesi alınması zorunluluğu getirildi. 2020 yılında, ilçemiz genelinde her noktadan geri kazanılabilir atıklar başta olmak üzere, tüm atılar için toplama yerleri, toplama şekli zamanlarını oluşturan sıfır atık yönetim şeklini oluşturduk. Bu sabah itibariyle, Aralık 2020 tarihinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze yaptığımız, başvuru sonucunda çalışmalarımız temel seviyede yeterli bulundurularak İzmir ili içerisinde ilk sıfır atık belgesi alan ilçe olduk” ifadelerini kullandı.
KARŞIYAKALILARA MÜJDE
Karşıyaka Belediyesi CHP meclis üyesi aynı zamanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyakalılara müjde verdi. Mecliste konuşan Özuslu, Karşıyaka’nın Zübeyde Hanım ve İnönü mahallelerinde taşkınları önleyecek bir çalışma yapılacağını ifade etti. Özuslu, İnönü ve Zübeyde Hanım mahallelerinde yağmur suyu hatlarının imalatı meselesinin geçtiğimiz günlerde ihalelerinin sonuçlandığını dile getiren Özuslu “6 kilometrelik hattı 7 milyon 400 bin TL bedel ödeyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bu hizmet, özellikle oradaki sel taşkınları için ciddi bir önlem olacak” dedi.
Yorum Yazın