Mecliste ESHOT gerginliği
2016 yılı bütçe görüşmelerinin ilk ayağında ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait bütçe tasarısı belediye meclisinin onayına sunuldu. Tartışmalara sahne olan meclis toplantısında, muhalif AK Parti grubundan “Vizyonsuz” ve “İsraf bütçesi” eleştirisiyle birlikte ret oyu gelirken, 727 milyon 116 bin 846 lira gider, 644 milyon 486 bin 846 lirası da gelir olarak belirlenen bütçe rakamları oyçokluğu ile kabul edildi. Kocaoğlu," Çalmadık, Çırpmadık, Soymadık"
- Ege Postası
- 23.11.2015 - 21:44
BÜTÇE YÜZDE 8 BÜYÜDÜ
CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Deniz Yücel, idarenin İzmir’e yakışan çağdaş ve başarılı bir bütçeye imza attığını dile getirdi ve “İzmirlilere kaliteli bir toplu ulaşım sunulmaktadır. ESHOT, sosyal belediyecilik anlayışına ve kentin yapısına uygun projelerle yoluna devam etmekte ve vatandaşlardan takdir toplamaktadır. İzmir’e ve İzmirlilere yakışır kaliteli bir ulaşım hizmeti sunmak üzere çalışmalar devam etmektedir” dedi. ESHOT’un önümüzdeki yıl bütçesiyle vatandaş odaklı hedeflerin geliştirilmesine gayret gösterildiğini belirten Yücel, bütçenin geçtiğimiz yıla göre yüzde 8 oranında arttığına dikkat çekti ve 505 milyon yolcu taşındığını aktardı. Vatandaşların bütçesine sağlanan ekonomik ve sosyal katkıların devam edeceğini vurgulayan Yücel ayrıca, kurumun görev zararlarının belediye tarafından sübvanse edileceğini ve yatırımların süreceğini belirtti.
“ESHOT ÇÖKÜŞ İÇERİSİNDE”
AK Parti’li meclis üyelerinin sert eleştirilerine sahne olan meclis oturumunda söz alan ve ESHOT’un 2016 bütçe rakamları hakkında değerlendirme yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, bütçenin üçte birlik kısmının personel maaşları, sigorta ödemeleri ve sabit harcamalar ile tüketim giderlerine ayrıldığına dikkat çekti. Doğan, bütçeyi yetersiz gördüklerinin altını çizerek sürdürdüğü konuşmasında şunları kaydetti: “ESHOT ciddi anlamda çöküş içerisindedir. Şekilsel düzenlemeden öteye geçmeye, ruhu olmayan bir bütçe söz konusu. Gelirlerin giderleri karşılamadığı yüzde 12 açık veren bir bütçe ile karşı karşıyayız. Yine gelir ile giderin birbirini tutmadığı borçlu bir bütçeyle, yeni bir kamu zararı tablosuyla karşı karşıyayız. Artık söylemekten yorulduk ama, ben yaptım oldu anlayışı ile kötü yönetilen bir devlet kurumunun başarısızlığı rakamlarla bir kez daha kendisini göstermiştir. Buradan da anlıyoruz ki, ESHOT ilerleyen dönemde basit bir tabela şirketi haline getirilecektir. Bu bütçede kamunun asıl işini yapan ancak açtıkları onca davaya karşın belediyede taşeron olarak çalıştırılan İZELMAN’daki işçi ve emekçi kardeşlerimizin kadro umutlarına yönelik hiçbir düzenlemeye gidilmediğinin de altını çizmek isterim. Açıkça bellidir ki, ESHOT önümüzdeki sene de, 1029 olan boş kadro sayısını aynen elinde tutacaktır.”
“İŞ YAPMAYACAKSA KAPATALIM GİTSİN!”
Bütçe taslağında İzmirlilerin derdine çare göremediklerini söyleyen AK Parti’li Doğan, “Geçtiğimiz yıl filodaki ortalama otobüs yaşını 5,5 olarak açıkladığınız araçlar halen yolda kalmakta, özellikle yaz aylarında vatandaşlarımız sefil olmaktadır. 2015 senesinde üçüncü dünya ülkelerini aratmayan manzaraların yaşandığı İzmir caddelerinde yarı yolda kalan bu otobüslerin bakım ve onarım giderleri için bütçede belirlenen 20 milyon 700 bin liralık tutar güdük bir rakam değil m? Halen doğru düzgün çalışmayan akıllı durakların ve bilgi ekranlarının hali ortada. Bırakın yeni teknolojiler geliştirmeyi ve vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projeler üretmeyi, bunları doğru düzgün işletecek bir kaynağımız bile yok. 23 milyon 144 bin liralık Bilgi İşlem Dairesi bütçesi ile 97 bin 420 liralık Ulaşım Teknolojileri Dairesi bütçesi yatırım ve fikir üretmekten uzak, ancak kendi personelinin maaşına denk bir seviyeye getirilmiştir. Bu iki daire laf olsun diye mi açıld? Eğer kuruluş amaçları iş üretmek değil de günü kurtarmaksa, her iki daireyi de kapatalım gitsin” dedi.
“ESHOT’UN HALİ NASREDDİN HOCA FIKRALARINA DÖNMESİN”
Eleştirilerinin devamında geçtiğimiz hafta KİK’ten gelen iptal kararı sonrasında iptal edilen 20 elektrikli otobüs alımı ve elektronik ücret toplama sistemi ihalesine de değinen Bilal Doğan, “Yatırım programında gördüğümüz kadarıyla 25’i önümüzdeki yıl olmak üzere, gelecek 2 yılda toplam 50 adet elektrikli otobüs alacağız ve bu iş için de 2016 bütçesinde 6 milyon liralık kaynak ayrılmış. Bunun yanında 50 körüklü otobüsle filonun güçlendirilmesi hedefleniyor. Umarız bu sefer fiyasko yaşanmaz ve ulaşımda devrim olarak nitelenen bu hamle de geçen seferki gibi yine bir ihale kazasına kurban gitmez. Elektronik ücret toplama sistemi ihalesinde yaşanan sıkıntılar da ortada. Diğer yandan, bütçede kağıt bilet basılmasıyla ilgili bir harcama kalemine rastlayamadık, sevinsek mi, üzülsek mi bilemedik… 7 Aralık’taki elektronik ücret toplama sistemi hizmet alım ihalesinde yeni bir krizle karşılaşmamayı ümit ediyoruz. Her ihaleye “Ya tutarsa” diyerek iki sefer çıkan ESHOT yönetiminin geçmişteki bu hatalarından ders çıkarmasını ve ihale şartnamesini adrese teslim değil de, eşit, rekabete dayalı ve adil biçimde hazırlamasını diliyoruz. Aksi takdirde, ulaşımın belkemiği halindeki bu koca kuruluşun hali ilerleyen dönemde Nasreddin Hoca fıkralarını aratmaz hale gelecektir” şeklinde konuştu.
ÖZEL KALEM HARCAMLARINI SORDU: ÖRTÜLÜ ÖDENEK Mİ'
Kurumun gelir bütçesini de değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, idareye ait özel kalem bütçesi ve temsil giderlerine ise şu yorumu yaptı: “Gelir bütçesinin de en önemli kalemi olan bilet hasılatları 373 milyon 278 bin lira. Ve bu rakamın büyük bölümü de her seferinde eleştirmekten çekinmediğiniz merkezi hükümetten, yani Mahalli İdareler’den ESHOT’a aktarılan tutar. Peki, gelir bütçesi bu kadar kısıtlı olan ve kaynak yaratmakta sıkıntı çeken bir kurum, temsil ve tanıtım giderlerine nasıl oluyor da 150 bin lira, Özel Kalem bütçesine ise 540 bin lira ayırabiliyo? Her şey bir yana, ESHOT hangi hizmetini ya da hizmetlerini vatandaşlara tanıtıyor da, bu kadar para harcıyo? Kaldı k, kurumun tanıtım faaliyetleri de bildiğimiz kadarı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Yoksa bu para ESHOT için ayrılan örtülü ödenek midi? Sayın Kocaoğlu, Ankara’ya “Vergileri düşürün” diyerek çağrı yaparken, ESHOT’un katlanarak artan bu Özel Kalem bütçesine nasıl açıklama getirecektir'”
“ESHOT’UN MUSLUKLARINI AÇIK MI UNUTTUNUZ'”
Bütçeyle ilgili harcamaları abartılı bulduklarını da kaydeden Doğan, tasarruf çağrısı yaparak, “Her fırsatta “Suyu tasarruflu kullanın” çağrısı yapan Sayın Aziz Kocaoğlu’nun gelecek yıl su alımı başlığı adı altında harcanacak olan 1 milyon 638 bin liradan haberi var mıdı? Her yıl giderek artan bu tüketim oranı bir devlet kurumuna yakışıyor m? Acaba ESHOT’un musluklarını açık mı unuttunuz, merak ediyoru? Yine bu bütçede dikkatimizi çeken asıl noktalardan olan 1 milyon bin 679 liralık görev zararlarını ise İzmirlilerin takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.
DOĞAN’DAN ZAM TEŞEKKÜRÜ
Bütçede yeni ulaşım zamlarına yer verilmediğinden ötürü teşekkür eden AK Parti’li Doğan ayrıca, “ESHOT için vasat olarak gördüğümüz bu bütçede bizleri sevindiren tek noktanın mevcut tariflerin korunması ve yeni bir ulaşım zammına yer verilmemesi olduğunu söylemek isteriz. Her ne kadar bütçenin yetersiz olduğunu söylesek de, vatandaşların sırtına yeni bir zam yükleyerek eziyet çektirmediğiniz için İzmirliler adına size teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek İzmir halkı adına memnuniyetini dile getirdi.
“İSRAF BÜTÇESİNE HELAL OLSUN DİYECEK HALİMİZ YOK”
Maaş ödemelerine yönelik” ve “Tüketim bütçesi” benzetmesi yaptığı rakamlara ret oyu vereceklerini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Üzülerek belirtiyorum ki, bütçeyi grupça reddedeceğiz. İzmir halkının cebinden çıkan paranın etkin kullanılmadığı, gereksiz borçlanma içeren, baştan savma hazırlanan israf bütçesine “Helali hoş olsun” demeyeceğiz. ESHOT gibi geçmişte harikalar yaratan köklü bir kuruma yakışmayan, vizyondan yoksun ve yetersiz bu bütçeye ret oyu veriyoruz.”
AYDOĞAN’DAN ANKARA’YA DESTEK ÇAĞRISI
Doğan’ın eleştirileri sonrasında söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Ben İzmirliye bu bütçenin helali hoş olmasını diliyorum. Yıllardır ESHOT’a kadro istiyoruz, gelmiyor. 4-5 bin kişi çalışıyor. 1250 norm kadromuz var. İzmir’de yerel yönetimin sadece İzmirliye ulaşımı sübvansiyon için 501 milyon lira harcıyor” dedi ve öğrenci, öğretmen, engelli 65 yaş kartları gibi indirimli biniş kartlarının sayısal verileri ile ulaşıma belediye eli ile sunulan destekleri Türkiye’ye örnek gösterdi. “Avrupa ve dünyadaki diğer ülkelerde devlet ulaşıma sübvansiyon yapıyor” diyerek sözlerini sürdüren Aydoğan, “Ama bizde bu işler biraz farklı yürüyor. Helali hoş olsun… Gönül isterdi ki, merkezi hükümetin belediyelere mazotta ÖTV gibi indirimler yapsın. Biz bunları yük olarak görmüyoruz. Biz bunları zarar görmüyoruz. Bu bizim için şereftir. ESHOT ziyan etmiyor. ESHOT işini yapıyor” dedi ve Ankara’ya çağrıda bulundu.
KOCAOĞLU PATLADI: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN
AK Parti’li Doğan’ın sözleri sonrasında mecliste karşılıklı söz düellosu yaşanırken, eleştirilerine sert yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şunları söyledi: “ESHOT özelleştirilmiyor, satılmıyor, kapatılmıyor. Bugüne kadar belediye başkanları denedi. Hiçbir belediye başkanımız da bunu kabul etmedi. Trafik terörü yaratacak, diğer illerin belediye başkanlarının da illallah dediği bu konuyla ilgili bir hedefimiz yok. Bunun topluma zarar verdiği kanıtlanmış. Bu kadar absürd şeyler nereden çıka? Bunu yapanlara havale ediyorum. ESHOT çökmez… Şekilsel ve ruhsuz bir bütçe lafınıza ise teessüf ediyorum. Özel Kalem bütçesi de genel müdür yardımcılarının maaşlarıdır. Yolcu memnuniyeti anketi yaptırdık. Yüzde 77 yolcu memnuniyeti çıktı. Aktarmalı sistemi kullanmayan il yok. Buna kafayı taktınız. Elbette eleştireceksiniz. Ama elinizi vicdanınıza koyacaksanız. Aynı mesafe İzmir’de diğer iki büyükşehre göre 3’te 1 daha ucuz değilse gelin burada eleştirin. ESHOT’Un bütçesi sürdürülebilirdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin döktüğü asfaltla otobüse verdiği para arasıdna fark yoktur. Ha kamulaştırma yapmışım, ha otobüsleri yenilemişim… Yenileri almaya, teknolojiye yatırım yapmaya da devam edeceğiz.
“ÇALMADIK, ÇIRPMADIK, SOYMADIK…”
İhale tartışmalarına da çarpıcı açıklamalarla yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Ücret toplama sisteminde bir sorun yaşadık. Türkiye’de herkesin başına gelen iş. Bir afet yaşadık, bir kriz yaşadık. Çalmadık, çırpmadık, soymadık… Bunu çözmek için de geceli gündüzlü uğraştık. Ne yapsaydı? Otobüsleri çalıştırmasa mıydı? Mahkeme süreci devam ediyor. Yargının sonucunda ne karar çıkarsa uygulayacağız. Bunun başka bir yolu yöntemi var m? Varsa getirin uygulayalım” dedi.
“ÖRTÜLÜ ÖDENEK” YANITI: HER KURULŞUN HESABINI VERİRİZ
AK Parti’den gelen “Örtülü ödenek” benzetmesine de tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Örtülü ödenek Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri sadece başbakandaydı. Şimdi artık hem başbakanda, hem de cumhurbaşkanında var. Bu belediyede, hiç kimsenin örtülü ödenek, yani kendi insiyatifinde bir harcaması yoktur. Burası ne Aziz Kocaoğlu’nun Seçkin Ticaret’i, ne de Bilal Doğan’ın Odak Döviz’i değildir... Herkes kuruşun hesabını verir.
“BİZDE ADRESE TESLİM İHALE YOK”
Muhalefete sert sözlerle yüklenen Aziz Kocaoğlu, “Krizden kimseye nema çıkmaz” diyerek Haziran ayında yaşanan sistem krizi ve elektronik ücret toplama sistemiyle ilgili tartışmalara dair ise şunları söyledi: “Adrese teslim ihaleyi bu mecliste bir daha söylememenizi tavsiye ederim. Burada 12 senedir adrese teslim ihale yapılmadı. Bunu herkes biliyor. Gizli kapaklı işlerle bizim işimiz yok. Olmadı... Ne dinlemelerden geçtik, nelerden geçtik… Ne suçlamalardan geçtik. Yok kardeşim, yok… Bizim duruşumuz, yapımız, ahlak anlayışımız belli. Biz buraya namusumuzla hizmet etmeye geldik. Alnımızın akıyla evimize gideceğiz. Ömrümüz olduğu müddetçe de sokakta tek başımıza gezeceğiz. Kimseyi ayırmadık, ayrım yapmadan herkesin işini görmeye, eşit hizmet götürmeye çalışıyorum. İsraf… Nerede ne yendiyse, ne israf edildiyse, nerede ne saltanat yapıldıysa artık… Biz çalışmaya ve başarmaya devam edeceğiz. Aktarmalı sistem devam ediyor, vatandaş memnun. Politika dışında buna tepki gösteren yok. Havalimanından bin Aliağa’da in 2,25 lira... Nerede görülmü? Var mı böyle bir sistem'”
KADRO TARTIŞMALARINA NOKTA KOYDU: KARAR BİZİM, CEREMESİNİ DE BİZ ÇEKERİZ
Kocaoğlu sözlerinin devamında kadro ve taşeron tartışmalarına “Kadro meselesine gelirsek, biz defalarca kadro istedik. Cevap bile verilmedi. Elimizdeki kadro yeterli değil. Kadrolu arkadaşlarımızın büyük kısmını daha rahat işlere aldık. Bu idari bir karardır. Ceremesini biz çekeriz. Bedelini de öderiz…” diye yanıt verirken, Alsancak Stadı’na engel olduğu yönündeki iddialara ise şu yanıtı verdi: “Burada İzmir konuşuluyor. Alsancak stadı 95 gün gecikti diye bir haber var. Yerimizi devredeceğiz, bir kuruş da istemeyeceğiz. Bunu ilan ettik. Devlet arasında böyle şey olmaz. Biz Ankara gibi bakmıyoruz. Oradaki 4 bin metrekare kaç tane et entegre tesisi eder, siz bilirsiniz... Karşıyaka ve Göztepe’yi de verdik. Projeyi görelim dedik. Cevap gelmedi… Nasıl olsa yapılacak, 30 bin kişilik olsun dedik. Çimler ne olacak dediler.”
“BİZ FASONDAN MERDİVEN ALTINDAN ANLAMAYIZ”
Sözlerinin sonunda Doğan’ın geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarına da tepki gösteren Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bazı tabirler kullanılıyor. “Fasonvay” diye. Biz fasondan, merdiven altı işlerden, gizli kapaklı işlerden anlamıyoruz. Bu tür şeyleri konuşmanın bu kente bir yararı yok. Bu laflar İzmir gibi bir kentin siyasi seviyesini düşürüyor. 2005 yılında bu salonda Aliağa-Menderes İZBAN projesine AK Parti’li bir arkadaşımız her seferinde karşı çıktı. Bornova’da kültür merkezi boşta duruyor. Kaynaklar’da mezbaha çürüyor… Gidin oraya bir bakın. 6 milyon verelim alalım dedik. Sonuç olarak bu para İzmir’in parası... Arsayı alalım, iktidar partisinin meclis grubu olarak siz gidin alın, bangır bangır bağıralım bunu yaptınız diye…”
Yorum Yazın