Dolar 34,5874
%0.13
Euro 36,3302
%0.9
Altın 2.981,440
%-0.8
Bist-100 9.709,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mesir Festivali'nde iktidar ve muhalefet biraraya gelmedi

Mesir Festivali'nde iktidar ve muhalefet biraraya gelmedi

MANİSA'da bu yıl 473’üncüsü düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali'nde, Sultan Camisi minarelerinden 5 ton mesir, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da katıldığı törenle saçıldı. Mesir saçılmasından önce düzenlenen kortej yürüyüşünde iktidar ve muhalefet bir araya gelmedi. MHP Lideri Bahçeli, partisinin ve CHP’nin milletvekilleri ile kol kola yürüdü, vatandaşlar 'Ne mutlu Türk’üm diyene' sloganlarıyla onlara destek verdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da partisinin milletvekilleri ile 50 metre önden yürüdü.

  • Ege Postası
  • 24.03.2013 - 17:48
İZMİR - Manisa’da bu yıl 473’üncüsü düzenlenen Mesir Festivali kortej yürüyüşü, Valilik önünde başladı. Kortejin başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tokalaştı. Ardından başlayan yürüyüş sırasında vatandaşların Bahçeli’ye yoğun ilgi göstermesi yürüyüşün yavaşlamasına neden oldu. Bunun üzerine Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün talimatıyla güvenlik görevlileri, protokolü ikiye böldü. Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile AK Parti milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, İlknur Denizli, Recai Berber, Selçuk Özdağ ve Vali Daşöz birlikte yürürken, onların 50 metre arkasından muhalefet geldi. Bahçeli’nin yanında duran MHP’nin 15 milletvekili ile CHP milletvekilleri Sakine Öz, Özgür Özel, Hasan Öner kol kola girerek yürüdü. Manisa halkı evlerinin balkon ve pencerelerinden MHP liderine alkışlarla destek verdi, balkonlara Türk bayrakları asıldı, 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganı atıldı. Bahçeli de sık sık duraklayarak, balkonlardaki halkı eliyle selamladı. Bahçeli, Sultan Camii’ne girerken bazı kişiler bozkurt işareti yaparken, barış işareti yapıp yuhalayanlar da oldu.

Manisa Valiliği, Manisa Belediyesi, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen festivalde, 473 yıllık şifa geleneği bir kez daha yaşatıldı. 1 milyon lira bütçeyle hazırlanan festivalde, temsili saçım töreni öncesi 'Bir Kadın Bir Erkek' dizisinin oyuncuları olan Demet Evgar ve Emre Karayel, tarihi Hafsa Sultan ve Merkez Efendi rollerini canlandırdı.



5 TON MESİR SAÇILDI


Geçen yıl 4 ton karılan mesir macunu, bu yıl ilk kez 5 ton karıldı ve caminin minarelerinden halka saçıldı. Yüzlerce kişi, 'Eller havaya eller şifaya' diyerek, macun topladı. Saçım törenin başlangıcında Devlet Bahçeli ile Bekir Bozdağ da vatandaşlara mesir saçtı.

Mesir saçım töreninde Devlet Bahçeli, macun toplamaya çalışmadı, korumalar saçımı süren macunların MHP Genel Başkanı’na isabet etmemesi için ellerini onun başının üzerinde tuttu.



'HAFSA SULTAN'IN TANSİYONU DÜŞTÜ


Hafsa Sultan’ı canlandıran sanatçı Demet Evgar’ın mesir saçımı sırasında tansiyonu düştü. Yüzünü yıkayıp su içen ünlü oyuncu, koltuğa oturup bir süre dinlendi ve mesir saçımını buradan izledi. Festival kapsamında düzenlenen etkinliklerde görev alan Manisa polisine ayrıca, İzmir, Bursa, Denizli ve Aydın’dan gelen 1700 polis destek verdi. Festivale 40 bine yakın kişi katıldı.

Bu arada 10 bine yakın Manisalı da Spil Dağı eteklerinde piknik yapıp etkinliği izledi. Polis festival alanında kapkaç yapmaya çalıştığı ileri sürülen 10 kişiyi yakaladı. Ayrıca bariyerleri aşıp, protokolün bulunduğu Sultan Camii’ne girmek isteyen 15 kişilik gruba polis biber gazı sıktı ve cami çevresinden uzaklaştırdı.

Mesirin tarihçesi

OSMANLI Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyip sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sarılan macun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlanır. Halk her yıl Mart ayında Sultan Camii'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.

Mesir macunun özellikleri

MESİR macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor:

Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yenibahar, hiyerşanben, çam sakızı, zağfıran, tarçın, üdulkahr, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyanbalı, tiryak, sarıhalile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörekotu, darı füsfül, ravent, limontuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, teke mercini tohumu, Portakal kabuğu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.