Dolar 34,5674
%0.07
Euro 36,2292
%0.62
Altın 2.971,060
%-1.14
Bist-100 9.631,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odalarından flaş Alsancak Stadı çıkışı: Yerine ne yapılacak'

Meslek odalarından flaş Alsancak Stadı çıkışı: Yerine ne yapılacak'

İzmir'de bitmek bilmeye n stat çilesinde meslek odaları son sözünü söyledi.Geçtiğimiz günlerde yıkımına başlanan Alsancak Stadı ile ilgili detaylı bir rapor hazırlayan TMMOB'a bağlı odalar, süreç boyunca sundukları görüşlerin dikkate alınmadığını ve devre dışı bırakıldıklarını belirterek, hükümetin rant odaklı hareket ettiğini söyleyerek, gelişmelere sert tepki gösterdi. Meslek odalarından flaş Alsancak Stadı çıkışı:

  • Ege Postası
  • 29.07.2015 - 11:10
EGE POSTASI-  Alsancak Stadı ve İzmir'in bitmek bilmeyen stat çilesi ile ilgili detaylı bir rapor hazırlayan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı yazılı açıklama ile İzmir kulüplerinin bitmek bilmeyen sürgününe ve kentin tesis eziyetine dikkat çekti. Göztepe ve Karşıyaka'da yapımına başlanacak şehir statları ile ilgili önemli tavsiyelerini kamuoyunun dikkatine sunan meslek odaları, raporda Alsancak Stadı'nda yapılacak çalışmayla ilgili olarak resmi kurumların İzmir halkına bilgi vermesini ve hangi amaçla çalışma yürütüldüğünün açıklanmasını istedi.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılan ve geçtiğimiz haftalarda bakıma alınan Alsancak Stadı'yla ilgili raporların yaklaşık bir yıldır halka açıklanmasını isteyen ve konuyu İzmir'in gündemine sıkça taşıyan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

20'inci yüzyıl başlarında ilk modern futbol karşılaşmalarının yapıldığı "Alsancak Stadı"nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tribünlerin ve idari binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle derhal boşaltılması kararını almış olması, yıkım ihalesine ilişkin sürecin basında yer alan haberlerden takip edilebilmesi, boşaltma kararına ilişkin gerekçelerin kamuoyuyla paylaşılmaması ve TMMOB'ye bağlı meslek odaları olarak durumun belirsizliği nedeniyle yeterli inceleme yapmamız engellenmiştir. Hükümetin izlediği rant odaklı politikalar, kent içerisinde ihtiyaç duyulan alanların sebepleri açıklanmaksızın "ben yaptım, oldu" şeklinde bir anlayış ile yok edilmesine neden olmaktadır. Bu anlayış, bölgede yaşayanların, söz konusu stadın asıl kullanıcılarının ve bilimsel ve teknik anlamda her türlü inceleme ile halkı bilgilendirmek konusunda duyarlı meslek odalarının yapılan yıkım, inşai faaliyet vb. uygulamaların dışında tutulması ile devam etmektedir.

Ülkemizin, nüfusu 4 milyona yaklaşan ve üçüncü büyük kenti olan İzmir'in spor alanları ve kentsel/bölgesel yeşil alanlar açısından yetersiz kaldığı kabul edilmekle beraber, yalnızca merkezi yönetimin tek başına karar alması ile bir sonuca ulaşılmasının imkânsız olacağını duyurmak bizlerin görevidir. Son günlerde basında yer alan haberlerde stat yıkım ihalesinin de tamamlanmış olduğundan bahsedilmesi bu basın açıklamasını da zorunlu hale getirmiştir. İzmir’in, tüm vatandaşlarımızın kullanabileceği kent ölçeğinde spor alanlarına ihtiyacı vardır ve kentimiz aynı zamanda standartlara uygun ve güvenli alanlara ihtiyaç duymaktadır. Ancak günümüz politikaları içerisinde yaşadığımız süreç, kent içerisinde sahip olduğumuz dokuları ve tarihsel bellekte yeri olan alanları yıkıp yok etmek üzerinden şekillenen bir politika izlemekte ve bu doğrultuda kentsel standartlara uygun alanlar oluşturulması yerine var olan alanlarda kaybedilmektedir. Alsancak Stadı konumu itibariyle kent içerisinde ulaşılabilir bir noktada yer almaktadır, ancak ulaşımı sağlayan İşçiler Caddesi’nin araç kapasitesi dikkate alındığında küçük ölçekli bir stat alanı olduğunu söylemek mümkündür.

ALSANCAK STADI'NIN YERİNE NE YAPILACAK'

Spor alanlarının mahalle, semt, ilçe ve kent ölçeğinde çeşitlilik kazanarak üst ölçekli planlarda belirlenmiş olması, daha küçük ölçekli alanların ise uygulama imar planlarında netleştirilmiş olması ve yapılacak uygulamaların bu kapsamda ilerlemesi gerekmektedir. İzmir kent bütününde planlarda belirlenmiş olan yüksek kapasiteli spor alanlarının yapımına başlanmazken, kent merkezinde kalmış olan Alsancak Stadı’nın yıkımının bu şekilde hızlıca gündeme gelmiş ve net gerekçeleri ortaya konmaksızın yalnızca güvenli olmadığı iddia edilerek kapatılmış olması, stadın tekrar stat olarak mı kullanılacağı, yoksa arsa olarak sermayeye pay mı edileceği konusunda endişeleri arttırmaktadır.

PLAN VE PROJELERİ AÇIKLAYIN

Alsancak Stadı’nın ticari amaçlı faaliyetler üzerinden şekillendirilmesinin, stadın tarihsel bellekteki yerine vereceği zararlar ve güvenilir, modern bir stat oluşturmanın tek koşulunun zeminde ticari faaliyetler içeren bir stat kompleksi olmadığı dikkate alınarak, çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini ve planlanan projelerin meslek odaları ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını ısrarla hatırlatırız. Bu durumun takipçisi olacağımızı ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağımızı, hükümetin bu yıkıcı politikalarını kabul etmeyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.


RANT DEĞİL, STAT İSTİYORUZ

Hazırlanan raporsa stat komplekslerinin kapasite olarak yetersiz kaldığına vurgu yapan TMMOB İKK ayrıca, Karşıyaka ve Göztepe'de yerel yönetim tarafından belirlenen kent merkezi dışındaki alternatif stat yerlerinin de tekrardan değerlendirmeye alınmasını talep ederek," İzmir’de, özellikle futbol alanında son yıllarda tanımlanan uluslararası norm ve standartlara, yeni teknolojilere ve 20-30 bin seyirci kapasitesine sahip, çağdaş mimari anlayışa uygun yeni stadyumlara ihtiyaç duyulduğu spor kulüplerince gündeme getirilmektedir. Bir kısmı sıralanan ve belirli büyüklüğe sahip spor alanlarının İzmir kenti bütününde nüfusun gereksinimi olan spor alanı ihtiyacı açısından yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Spor alanlarının ve yeşil alanların, mahalle, semt, ilçe ve kent ölçeğinde çeşitlenmesi, kentin gereksinimini karşılayacak farklı büyüklüklerde ve erişimi kolay alanlarda yer seçimi yapılması genel planlama esaslarındandır. Bu kapsamda Karşıyaka Örnekköy’de, Kentsel Bölge Nazım İmar Planının da önerisi olan stadyumun (spor alanının) nitelikli bir mimari tasarımla gerçekleştirilmesi önemli bir gelişme olacaktır ve kentlilerin, sporseverlerin ve spor kulüplerinin haklı beklentisidir. Alsancak Futbol Stadyumu kent formundaki konumu, raylı sistem istasyonlarına ve iskelelere yakınlığı nedeniyle erişim olanakları güçlü,  15-20 bin kişilik izleyici kapasitesinin ihtiyacı olan ulaşımın kolay olduğu bir stadyumdur. Bu özellikleri nedeniyle de kentin merkezinde bir başka alternatifi bulunamayacaktır. Özetlenen nedenlerle Alsancak Futbol Stadyumu yok edilmemeli, aksine yenilenerek modernize edilerek mevcut imar koşullarına göre kentin spor yaşamına aktif olarak sunulmalıdır. Yaklaşık 90 yıllık geçmişiyle İzmir kent tarihi için önemli bir yapı niteliğindedir. Diğer yandan Göztepe Gürsel Arsel ve Karşıyaka statları semt spor alanı niteliğinde olup, büyük kapasiteli stadyumlara (15-25 bin kişilik) dönüştürülmesi, bunu yaparken de ticari mekânlarla yoğunlaştırılması bu statların çevresinde bulunan konut ve yaşam alanlarının mekânsal kalitesini olumsuz etkileyecek kararlardır. Mevcut durumlarıyla semt ölçeğinde açık spor alanı iken, yeni stadyum, tribün yapılarıyla oluşacak büyük kütleler, çevresindeki konutların ulaşım, hava, güneş vb. olanaklarını yok edebilecektir. Yapılması gereken Göztepe Gürsel Aksel, Karşıyaka, Bornova, Buca, Menemen ilçe stadyumları, büyük tribün ve strüktürlere dönüştürülmeden sınırlı kapasiteler oluşturularak semt spor alanları için, olması gereken norm ve standartlara uygun hale getirilerek İzmir kentinin spor alanı olanakları zenginleştirilmelidir" şeklinde açıklama yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.