Dolar 34,6533
%0.03
Euro 36,3337
%-0.13
Altın 2.932,410
%0.03
Bist-100 9.636,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mezun olmadan iş garantileri olacak

Mezun olmadan iş garantileri olacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üniversite- sanayi işbirliğini geliştirmek için İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'daki 12 üniversite ile protokol imzaladı. EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, 14 yılda staj dahil yaklaşık 25-30 bin öğrencinin istihdam edildiğini belirtirken, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Galip Akhan, öğrencilerin dershane ve laboratuvarın yanı sıra sanayide de ders yaptığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 31.10.2014 - 13:04
EBSO'nun, bölgedeki üniversitelerle sanayi arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kurduğu Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu'na (ÜSKK) yeni üniversiteler katıldı. İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'daki yeni üniversitelerin katılımıyla 2000 ve 2006 yılında yapılan işbirliği protokolleri yenilendi. EBSO'da yapılan imza töreninde konuşan Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, bilgi birikimini deneyimle harmanlayarak, istihdam artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bugün de 2006-2014'te yeni kurulan üniversitelerle protokol yapacağız. Hiçbir üniversitemiz üniversite- sanayi işbirliği kurumu dışında kalsın istemiyoruz. Üniversite sanayi işbirliği yıllardır söylem halinde devam ediyor. Bu dönem çalışmalarımızda hep birlikte ortak akıl ile güncel teknolojiyi yakalayabilmek güncel çalışma ortamını tesis edebilmek amacıyla birlikte çalışacağımızı düşünüyoruz. Bizler her zaman fabrikalarımızda ortak çalışmaya açığız. Bir üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Bir dönem bir tek teknoparkımız vardı. Şu anda aktif olarak üç teknoparkımız var. Biri de kuruluş aşamasında. Biz sanayiciler olarak şu düşüncedeyiz; rekabet başarı ve kaliteyi getirir. Üniversite sanayi işbirliği konusunda büyük ivme kazanacağını düşünüyoruz. 2000 yılından bu yana protokol yapıyoruz. Staj noktasından başlarsak tahmin ediyorum ki 25- 30 bin istihdam sağlanmıştır" dedi.

MEZUN OLMADAN İŞ GARANTİSİ

Gökçüoğlu, öğrencilerin mezun olmadan iş bulabilmeleri için Ege Üniversitesi ile Sanayi Deneyim Sertifikasyonu protokolü imzaladıklarını, üniversitede eğitim devam ederken, sanayide 2 bin saatlik staj programı yaptıklarını belirterek, “2 Bin saati öğrenimi devam ederken aynı firmada bitiriyor. Sanayinin istediği yüzde 70 yeterliliğe ulaşıyor. 2 Bin saati geçirdiği firmada iş bulabiliyor. Bir öncelik sağlamış olunuyor. Başarıyla bitiren öğrencilerin hiçbiri uzun süre işsiz kalmıyor. İşsizlik oranı düşürmemiz gerekiyor" dedi. 

“SADECE BİLİMSEL MAKALE ÜLKE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLAMAZ"

ÜSKK Platformu Başkanı ve Sözcüsü Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, üniversitede sadece bilimsel makale ile ülke ekonomisine destek olunamayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: 

“Burada Aydın, Manisa ve Muğla üniversitelerinden gelen rektörler var. Biz bilgi olarak ürettiklerimizi sanayiye dökmezsek, alana indirmezsek yaptıklarımızın bir değeri kalmıyor. Üniversite- sanayi işbirlikleri kültür ve zaman istiyor. Ülkemizin gelişmesi bu sürecin hızla ilerlemesiyle doğrudan ilişkili. Biz yaptıklarımızı sadece bilimsel makaleye dönüştürürsek ülke ekonomisine katkı olmaz. Öğretim üyelerimiz sürekli sanayiye gidiyorlar. İşbirliği nasıl yapabiliriz araştırmalarını nasıl ilerletebiliriz diye çalışmalar içindeler. Sanayi kuruluşları kendi Ar-Ge merkezlerini geliştiriyorlar. Öğrencilerimizi sanayide laboratuarlarda değil sanayide de yer alıyor. Mezunlarımız günü yakalamış geleceğe hakim hale geliyor."

İŞ GÜVENİLĞİNDE DE İŞBİRLİĞİ SÖZÜ

EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, basın mensuplarının Ermenek'teki maden faciasını vurgulayarak, iş güvenliği konusunda da üniversite- sanayi işbirliği yapıp yapmayacakları yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: 

“İş güvenliği bir kültür. Avrupa'da işçiyi baretsiz madene sokamazsınız, bizde ise baretli sokamıyorsunuz. Avustralya'da maden kazasında üç kişi ölmüş. Bu bir kültür meselesi. Üç ayağı var. Devlet, işveren ve işçi. Eğitim açısından gündeme getireceğiz. Ders programı konması gerekiyorsa koyacağız. Can her şeyden kıymetli. Benin kendi fabrikamda girişte ziyaretçinin bareti gözlüğü hazırdır. Avrupalı makine teslim almaya gelirken kendi gözlüğü ve bareti ile geliyor. Bedelini ağır ödeyerek bazı şeyleri gündeme getiriyoruz. İnşallah bu konuda da çalışmalarımız olacak."

PROTOKOL İMZALADILAR

Konuşmaların ardından İzmir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Şifa üniversitesi ile protokol imzalandı. (ELİF DEMİRCİ/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.