Milli Parklar, Anadolu Parsı’nı öldürmenin cezasını 1 milyon 200 bin lira olarak belirledi
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayvanlarının avlanması durumunda ödenecek tazminat tutarlarını açıkladı. Türkiye’de nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı’nı öldürmenin cezası 1 milyon 200 bin lira olarak belirlendi. Eski Milli Parklar Genel Müdürü Hüsrev Özkara, "Ülkemizde daha Anadolu Parsı'nın varlığı tartışmalı. Nerede yaşıyor, ne kadar, var mı yok mu? Varsa bile bu tür cezalarla değil, çok daha bilinçli hareket ederek yaşadığı ortamda onların hayatta kalmasını çoğalmasını sağlayacak tedbirler alarak… Sadece bir yasakla ‘avlarsanız şu kadar bedel ödersiniz…’ Elimizde varsa bile o türü kaybetmiş olacağız. 1 milyon 200 bin paranın da hiçbir değeri olmayacak" dedi.
- Ege Postası
- 13.07.2023 - 16:33
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 2023-2024 av dönemi için koruma altına alınan av ve yaban hayvanlarının avlanması durumunda ödenecek tazminat tutarlarını açıkladı.
Türkiye’de nadir bulunan Anadolu Parsı’nı öldürmenin cezası 1 milyon 200 bin olarak belirlenirken yaban koyununa 600 bin, yaban keçisi 300 bin, vaşak 30 bin, kızıl geyik, boz ayı, çizgili sırtlan karakulak 60 bin; kaya sansarını öldürmenin cezası da 600 TL olarak listede yer aldı.
Eski Milli Parklar Genel Müdürü, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Genel başkanı Hüsrev Özkara, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kurumların gerekli düzenlemeleri yapmadığının altını çizerek “var olan türleri alt alta sıralayarak karşısına da belli rakamları yazmak suretiyle bunların hepsinin keyfi belirlendiği konusunda ciddi bilgilerim var” diye konuştu.
Özkara ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"HAYVAN POPÜLASYONUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA YAPILMIYOR: Maalesef ülkemizde hep sonuçlar üzerinden tartışılıyor konu. Asıl sorun göz ardı edilmiş oluyor. Yaban hayatını korumak gibi sorumluluğumuz varsa gerçekten sahici yapmamız lazım. Sahada hangi tür için bir çalışma yapacaksanız onunla ilgili popülasyonun durumu hakkında bilgi sahibi olmanız lazım. Bunların son derece sınırlı düzeyde olduğu varsayımlar üzerinden gerçekleştirildiği bir de görevi yerine getirmek için bu tür işlerin yapılmış olduğunu biliyorum.
ÜLKEMİZDE ANADOLU PARSININ VARLIĞI TARTIŞMALI: Özellikle listenin başına konmuş bir de rakam belirlenmiş Anadolu Parsı ile ilgili, ülkemizde daha Anadolu parsının varlığı tartışmalı. Nerede yaşıyor, ne kadar var mı yok mu? Varsa bile bu tür cezalarla değil, çok daha bilinçli hareket ederek yaşadığı ortamda onların hayatta kalmasını çoğalmasını sağlayacak tedbirler alarak… Sadece bir yasakla ‘avlarsanız şu kadar bedel ödersiniz…’ Elimizde varsa bile o türü kaybetmiş olacağız. 1 milyon 200 bin paranın da hiçbir değeri olmayacak.
YABAN DOMUZU DIŞINDA DİĞER TÜRLER ÇOK YETERSİZ: Çalışan arkadaşlar gelişmelerden rahatsızlar. Sahada hayvanların popülasyonuyla ilgili bilgi sahibi olacak bir bilimsel çalışma yapılsa zaten haberleri olur. Böyle bir çalışma yok. Ben bu kurumda uzun yıllar görev yapmış biri olarak samimi olarak söylüyorum ne yapıp edip devamlılığı sağlamamız lazım. Bazı türlerde popülasyonlar gerçekten çok daraldı. Ülkemizde yaban domuzu dışında diğer türlerin hepsi sayıca çok yetersiz.
YABAN HAYATI KORUMA SAHALARIMIZ VARDI KAPATILDI: Bir diğer tehlike. Yaban hayatı koruma sahalarımız vardı. Maalesef tamamı kapatıldı. Halbuki yaban hayatı koruma sahaları popülasyonun korunması açısından son derece önemliydi. Biz orada mutlak koruma söz konusu olduğu için herhangi bir kullanıma izin vermiyorduk."
MİLLİ PARKLAR: ANADOLU PARSI'NIN NESLİ TEHLİKEDE
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bugün yapılan açıklamada “Anadolu Parsı'nın avlanmasına izin verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını” belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Bazı medya organları ve sosyal medyada paylaşılan ‘Av ve Yaban Hayvanları Tazminat Bedelleri’ başlıklı tablo, herhangi bir avlanma bedelini göstermemekte olup aksine koruma altındaki türleri avlayan ya da yasa dışı avlanma yapan kişilere, idari para cezası yanında kesilen tazminat miktarlarını içermektedir. Tabloda geçen ‘av’ ibaresi, nesli tehlike altındaki türün avlatılacağını ‘türün tahribatına yönelik her türlü yasa dışı olayın gerçekleşmesi halinde tazminata konu edileceğini’ ifade etmektedir. Nesli tehlike altındaki en hassas türlerimizden biri olan Anadolu Parsı'nın avlanmasının kesinlikle yasak olduğunun bir kez daha hatırlatılmasında fayda vardır. Anadolu Parsı'nın avlanması durumunda, 105 bin liraya kadar idari para cezası ve 1 milyon 200 bin lira tazminat bedelinin yanı sıra 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağını kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz.”
Yorum Yazın