Milyarlık vurgun iddiası!
Menzil’in mevcut lideri Elhüseyni’ye “cemaate ait tapuların devri”ni gerekçe götererek paylaşım uzlaşma amacıyla kurulan “mahkemenin” yetkisini kısıtladığı suçlaması yapıldı. Elhüseyni ise Semerkand Vakfı yöneticilerinin kendi adlarına kurdukları şirketlere 10 milyar TL para aktardığını öne sürdü.
- Ege Postası
- 08.11.2024 - 10:56
- Güncelleme: 08.11.2024 - 11:41
Menzil cemaati elebaşısı Seyyid Abdulbaki Elhüseyni’nin yaşamını yitirmesinin ardından oğulları arasında miras kavgası başladı. Cemaat, miras kavgasının “şeriata” (İslam hukuku) göre çözülmesi için harekete geçti. 22 Ekim’de cemaatin merkezi olan Adıyaman’ın Menzil köyünde bulunan Menzil Camisi’nde yapılan toplantıda “cemaat mahkemesi” kuruldu. Mahkemenin çalışmalarını tamamladığı öğrenilirken, cemaatin mevcut elebaşısı Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni dışındaki diğer kardeşlerden açıklama geldi. Cemaatin yaşamını yitiren elebaşısı Seyyid Abdulbaki Elhüseyni’nin bilinen 5 oğlunun 4’ü tarafından 30 Ekim’de yapılan açıklamada; Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni’nin sözde cemaat mahkemesinin tek taraflı olarak “yetkisini kısıtladığı” iddia edildi. Söz konusu açıklamada; “Hükmün aleyhte karara bağlanmasını engellemek için abimiz (Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni) kendi komisyonunun bir bölümünü toplantılara göndermedi. Daha sonra hakem heyetinin yetkisini kısıtladığını kamuya açık olmayan özel bir görüşmede kendilerine ifade etti. Heyetin ele alarak karara bağladığı konuya itiraz edip, ‘Benim istediğim konudan gidilecek’ dedi. Biz, konularımızın Kuran ve sünnet çizgisinde çözülmesinden yanayız” denildi.
TAPU KRİZİ
Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni’nin cemaate ait tapuların devri konusunda sorun çıkardığı ve heyete “Bunlar yapılmadan devam etmem” dediği ileri sürülen açıklamada; “Halihzarıda bütün taraflar Menzil’deki kendi hakkına düşen alan ve mekanları fiilen kullanıyor. Mekanlarda gerekli gördükleri değişiklikleri yapıyor ve buralara kendi logalarını asıyor. Yani devir işlemlerine konu edilen alanların kullanımı hususunda herhangi bir engel zaten bulunmuyor. Dolayısıyla söz konusu talep, süreci zora sokmak adına öne sürülmüş bir bahaneden fazlası değildir. İhtilafları yerlerin mülkiyetleri ellerinde olduğu için böyle sıkıntılar çıkıyor” ifadeleri kullanıldı.
ŞİRKET ÜZERİNDEN PARA AKLAMA
Kardeşler tarafından bu iddialar öne sürülürken, Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni ise cemaate bağlı Semerkand Vakfı yöneticileri tarafından Menzil’in kasasından 10 milyar TL vurgun yapıldığını iddia ediyor. Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni, vakfın başkanı Yakup Yakupoğlu ile vakfın genel istişare kurulu üyeleri Ahmet Türk ve Hüseyin Kadıoğlu ile vakfın bilinen isimlerinden Abdurrahman Bayrakçı’nın “şebeke” oluşturarak bu vurgunu yaptığını ileri sürdü. Konuya ilişkin Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni, şu ifadeleri kullandı:
“İngiltere’de 2 tane dergah var. Abdurrahman Bayrakçı’nın üzerine yapmışlar. Seyyid Mübarek’le 25 sene birlikte okudular. Almanya’da aynı villanın içinde altı-üstlü kaldılar. Orasının tapusu da Abdurrahman’ın üzerinde. Daha enterasan, satışta alan Seyyid Mübarek, satan muhasebeci. Bayrakçı’nın hesabına 40 milyon TL para yatırmışlar. Bütün Avrupa’da 4-5 tane şirket kurmuşlar. O iyi kalpli sofilerden alarak, şirketlere devretmişler. Hüseyin Kadıoğlu ve Ahmet Türk’ün üzerine şirket kurmuşlar. Oranın tapularını şirkete aktarmışlar. Şebeke bunlar. Böyle çok yer var. Biz şikayet edeceğiz, devlet tespit edecek. Büyümüz böyle istedi böyle yaptık. Büyüklerini söylemiyorlar. Ben söyleyeyim. Büyükleri; Seyyid Muhammed Fettah, sözcüleri Seyyid Muhammed Emin (küçük kardeş)... Büyükleri bunlardır.” (Cumhuriyet)
Yorum Yazın